Ficateii de pui sunt un ingredient „multicolor” se potrivesc la multe feluri de mancare, cu sosuri diferite, cu garnituri diferite si cu condimente diferite.
Aceasta reteta este cu un sos de rosii care primeste un gust iute de la usturoi, pentru un gust intens se poate prepara cu chili. Are ca si garnitura mamaliguta pe care o puteti inlocui si cu altceva: paste sau piure de cartofi.
Ingrediente ficatei in sos de rosii serviti cu mamaliguta
Pentru ficatei in sos de rosii
- 500gr ficatei
- 1 ceapa mare
- 1 conserva mare de rosii
- 2 catei de usturoi
- 150ml apa
- 1 lingura smantana
- sare, piper, busuioc
Pentru mamaliguta
- malai
- apa sau lapte
- unt
- sare
Mod de preparare
Curatam si tocam ceapa marunt, intr-o tigaie incingem ulei apoi calim ceapa tocata marunt pana se inmoaie.
Ficatei ii dezghetam, daca este cazul, si ii spalam bine, adaugam ficateii langa ceapa si ii prajim pe ambele parti; intre timp curatam cateii de usturoi si ii taiem in bucati mici, adaugam langa ficatei si lasam cateva minute la calit.
Condimentam dupa gust cu sare si piper, adaugam rosiile si apa, amestecam usor si lasam sa fierba 15-20 de minute.
Pana ce fierbe avem timp suficient ca sa pregatim mamaliguta, nu am dat ingredientele exacte dar dau un exemplu cum o puteti face usor fara cantitati exacte: luati o cana, masurati o cana de malai, care are nevoie de ( cu aceasi cana ) 3 cani de apa sau lapte.
Cantarim malaiul, punem in oala cu apa sau lapte si sare, amestecam bine sa se desfaca malaiul in apa. Amestecam din cand in cand pana apa incepe sa fiarba, dupa care amestecam continuu ca sa nu avem cocoloase, asa fierbem timp de 15 minute. Cand suntem gata adaugam o lingura de unt si amestecam bine.
Cand ficateii sunt gata luam de pe foc, condimentam cu busuioc, adaugam o lingura de smantana si amestcam totul.
Servim ficateii calzi alaturi de mamaliguta si frunza verde de patrunjel.