Reţeta nefericirii – De ce nu trebuie niciodată să începi o relaţie cu o persoană căsătorită?

0
1368
Relaţie cu persoana căsătorită
Relaţie cu persoana căsătorită

Se întâmplă: te simţi atras(ă) sau chiar te îndrăgosteşti de o persoană căsătorită (sau care are o relaţie stabilă). Sigur, fie nu ştiai de la început situaţia sa, fie ţi se spune că „relaţia sa e deja moartă” sau că e „pe cale de a divorţa” (sau de a se despărţi). În orice caz, „răul e deja făcut” şi nu-ţi poţi lua gândurile de la el/ea, deşi ştii că nu este încă întocmai disponibil…

Îţi spui că dacă relaţia sa oricum e ca şi sfârşită, tu nu faci nimic rău şi ai şanse să clădeşti o nouă relaţie cu persoana în cauză. Îţi spui că fiecare are dreptul la o nouă încercare şi că eşti partenerul potrivit pentru el/ea, spre deosebire de (în curând) fostul.

Totuşi… de ce nu trebuie niciodată să începi o relaţie cu o persoană căsătorită?

În primul rând, este adevărat ceea ce îţi spune?? Unii spun că relaţia lor este ca şi sfârşită, că urnează să divorţeze sau să se despartă, că nu e decât o chestiune de timp şi de detalii practice. Însă te trezeşti că vremea trece şi despărţirea tot nu are loc: astfel ajungi în postura de amant(ă). Nu e deloc un gând bun, însă trebuie să te întrebi: chiar ţi se spune adevărul, sau eşti o evadare ocazională de acasă pentru persoana căsătorită?? În plus, dacă el/ea priveşte relaţia sa ca şi terminată, sigur şi soţia/soţul priveşte la fel lucrurile? Se întâmplă ca pe când un partener să planifice despărţirea, celălalt să fie complet neştiutor, fericit în ignoranţa sa; şi atunci, tu ajungi într-o situaţie ingrată.

Dacă este adevărat că relaţia are probleme şi că soţii plănuiesc despărţirea, tot trebuie să fii realist(ă) şi să te gândeşti că adesea, după mulţi ani împreună, partenerii nu se despart. Sunt multe şanse ca persoana de care te-ai îndrăgostit să nu plece de acasă: poate că încă are sentimente pentru partener şi decide să rezolve problemele; sau poate că nu are curajul să plece, să se despartă de comoditatea şi confortul oferit de relaţia stabilă (dacă există şi copii, situaţia e şi mai clară).

Nu uita niciodată că o persoană care încă nu a încheiat complet o relaţie sau o căsnicie are un „bagaj emoţional” imens, are problemele sale de rezolvat, ceea ce face construirea unei noi relaţii stabile aproape imposibilă! Persoana are nevoie de timp singură pentru a clarifica unele lucruri, pentru a ajunge la echilibru emoţional, pentru a ştii cu adevărat ceea ce îşi doreşte în viitor. Pentru ea, o altă relaţie poate părea o scăpare, de aceea te trage după ea, dar aceasta nu e o soluţie.

Citește și:  Când nu ai încredere în partenerul de cuplu, cum vă afectează acest lucru relația?

Încă un aspect important la care să te gândeşti: pentru o persoană căsătorită (sau într-o relaţie stabilă) care e nefericită, o nouă relaţie, un nou partener îi oferă iluzia salvării, a evadării de probleme, a unui nou început. Ea crede că poate să lase în urmă toate problemele fugind şi tu eşti văzut(ă) ca fiind soluţia pentru nefericirea sa. De multe ori, eşti idealizat(ă), constitui mai degrabă o fantezie decât o persoană în carne şi oase. El sau ea te priveşte ca fiind „salvatorul” (dar, după cum s-a spus, doar el sau ea îşi poate rezolva problemele şi până ce nu ajunge la o soluţionare în ceea ce priveşte relaţia sa, tu nu trebuie să te implici).

Persoana care fuge dintr-o relaţie fără a rezolva clar problemele va întâmpina aceleaşi probleme într-o nouă relaţie! Dacă ceva nu merge în cuplul său şi el/ea nu face decât să caute în altă parte, atunci ce te face să crezi că nu va fi la fel cu tine? Există unii oameni care, după un timp de relaţie, găsesc mereu nemulţumiri şi caută scăparea şi fericirea în afară, într-un nou partener. Nu vei păţi şi tu exact ceea ce păţeşte actualul soţ/soţie?

Nu trebuie să împarţi persoana iubită cu altcineva! Nu trebuie să te mulţumeşti să stai cu cineva care nu este întocmai disponibil şi care nu îţi poate dărui la fel de mult. Dacă tot evită să se despartă, atunci nu trebuie să ajungi în ipostaza de a aştepta cu răbdare până ce se hotărăşte în sfârşit (clipa aceea s-ar putea să nu vină niciodată). O perioadă, poate ţi se pare palpitant, dar nu merită. Încurajează persoana, dacă spune că vrea cu adevărat să îşi părăsească partenerul, să discute şi clarifice tot cu soţul/soţia, să finalizeze tot; abia apoi îţi poţi permite să te implici, pas cu pas, deşi e preferabil să-i oferi ceva timp şi post-despărţire.

Nu uita: chiar dacă ţi se spune că „relaţia era deja moartă”, partenerul persoanei de care te-ai îndrăgostit poate că nu gândeşte la fel. În orice caz, chiar dacă nu tu eşti cel/cea care i-a îndepărtat şi despărţit, vei fi privit de mulţi ca motivul, ca „dezbinătorul”, ca omul fără scrupule care s-a băgat între doi soţi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.