Nunți și mireseDansurile tradiționale de nuntă la evrei - Iată ce semnificație au dansurile...

Dansurile tradiționale de nuntă la evrei – Iată ce semnificație au dansurile tradiționale în cultura evreiască

Planificarea unor dansuri de nunta la evrei poate include un numar de dansuri traditionale evreiesti intercalate intre melodii contemporane si muzica laica. Mirele si mireasa decid adeseori ce sa includa, bazandu-se pe cat de traditionale vor fi festivitatile de nunta. Nuntile evreiesti sunt adeseori pline cu obiceiuri transmise din generatie in generatie, iar dansurile nu sunt o exceptie.

Cuplurile contemporane pot alege sa aloce o parte din timpul de la receptie pentru a participa la dansuri clasice. Cuplul isi va baza alegerea pe propriile dorinte, pe dorintele parintilor si pe numarul de oaspeti care se pricep sa danseze acele dansuri. Daca un procent mare dintre invitatii la nunta nu se pricep la dansurile traditionale evreiesti, atunci cuplul va include mai multe melodii moderne sau chiar vechi, in defavoarea celor specifice evreilor.

Cuplurile pot opta sa angajeze o formatie evreiasca in loc de un DJ, pentru ca aceasta are un repertoriu mai traditional. Formatia aleasa este adeseori alcatuita din membrii cu origini evreiesti si este familiarizata cu muzica moderna, cantecele religioase si muzica traditionala evreiasca. Pentru a economisi bani, un cuplu poate cere unui prieten sau unei rude sa faca pe DJ-ul la nunta, iar acesta poate sa puna atat muzica moderna, cat si muzica traditionala evreiasca.

Doua dintre cele mai traditionale si mai bine cunoscute dansuri evreiesti de nunta sunt Hora si Tanz Mezinke (Krenzl). Aceste doua dansuri sunt incorporate adeseori in receptiile de nunta la evrei. In timpul dansului numit Hora, mirele si mireasa sunt ridicati deasupra umerilor invitatilor. Cei doi stau pe scaune si flutura batiste unul spre celalalt sau tin de capetele aceleiasi batiste.

dans evrei nunta

In jurul mirilor, oaspetii formeaza un cerc si danseaza in sensul acelor de ceasornic sau in sensul invers al acelor de ceasornic. Cercul creat de invitati poate fi unul mare sau se poate restrange si mari din nou in timpul dansului. Hora poate fi dansata pe melodia “Hava Nagila” sau pe o compilatie de muzica traditionala energica.

Dansul numit Mezinke Tanz este un dans care isi are originea in traditionalul dans Krenzl. Krenzl, care se refera la o coroana, avea loc atunci cand ultima fiica se casatorea. Mama miresei era asezata in mijlocul unui cerc si era incoronata cu flori, in timp ce fiicele ei si restul de invitati dansau in jurul sau. Dansul Mezinke Tanz este rezervat pentru parintii al/a caror ultim/ fiu/fiica s-a casatorit. Ambii parinti sunt asezati in centrul unui cerc mare (purtand coroane), in timp ce invitati danseaza in jurul lor intr-o maniera circulara.

Un numar de alte dansuri evreiesti au loc la evenimente ca nunti sau bar mitzvah. Aceste dansuri pot include: dansul foarfecelor, Freylekhs, dansul Broiges, dansul Mitzvah si dansul bulgar. Pentru a vedea videoclipuri cu dansuri evreiesti la nunti, vizitati un site ca YouTube sau dati search pe Google pentru a gasi aceste filmulete. Vizionarea acestor videoclipuri ii poate ajuta pe invitati sa se familiarizeze cu obiceiurile de nunta ale evreilor si sa se pregateasca pentru dansurile traditionale ce vor avea loc. Cuplul trebuie totusi sa tina cont de faptul ca nu toti invitatii vor cunoaste dansurile evreiesti si nimeni nu trebuie fortat sa participe la dansuri, daca nu vrea.

De cele mai multe ori, cuplurile de evrei aleg sa includa si dansurile traditionale evreiesti in timpul receptiei de nunta. Muzica aleasa poate reflecta mostenirea lor culturala sau poate fi o reflectie a gusturilor personale. Hora este dansul evreiesc intalnit cel mai des la o nunta, acesta fiind modul in care cuplul alege sa-si onoreze mostenirea culturala si familia.

Videoclip cu dansuri de nunta evreiesti, inclusiv Hora:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.