Cum să construiți un avion? Vezi ce presupune acest hobby provocant?

0
908
Avion Foto: www.youtube.com
Avion Foto: www.youtube.com

Aeromodelismul reprezinta unul dinte cele mai populare hobby-uri, fiind raspandit in randul tuturor categoriilor de varsta. Pe langa faptul ca este un hobby foarte apreciat, aermodelismul este, in acelasi timp, si un deosebit sport aviatic si presupune nu doar proiectarea si construirea aeromodelelor, ci si prezentarea acestora in cadrul unor expozitii atent organizate. Construirea unui avion nu este un lucru simplu, insa este o activitate relaxanta ce necesita nu doar imaginatie si creativitate, ci si cunostinte temeinice de fizica. In randurile care urmeaza va vom oferi cateva idei si sfaturi despre cum sa construiti un avion.

Cum sa construiti un avion
Inainte de a construi un avion trebuie sa puneti la punct un plan. Si aici va puteti inspira din istoria fabuloaselor masini de zbor, istorie destul de impresionanta. Acordati suficient timp pentru realizarea planurilor si nu ezitati sa va inscrieti pe forumuri si in cluburi dedicate aermodelismului. In cadrul site-urile dedicate acestei pasiuni veti gasi numeroase planuri pe care le puteti pune in aplicare.

Dupa realizarea planului este timpul sa treceti la treaba. Cele mai eficiente materiale pentru realizarea avioanelor in miniatura sunt lemnul si polistirenul. Pe langa placile aferente, mai aveti nevoie de vopsea in diverse culori, lipici, ferastrau sau cutter, motor si sitem de control (il puteti realiza dumneavoastra sau il puteti achizitona din cadrul magazinelor dedicate acestui hobby), adeziv rezistent, daca nu doriti sa va complicati in achizitionarea separata.

Este indicat sa folositi lemn sau polistiren deoarece aceste materiale sunt foarte usoare si in acelasi timp rezistente, polistirenul fiind considerat rezistent la impactul cu solul.

Conform planului, incepeti prin realizarea fuzelajului, adica a corpului avionului, urmarind bine datele din plan.

Este foarte important ca fuzelajul sa fie corect realizat deoarece acesta va gazdui si alte elemente. Fuzelajul poate fi construit din lemn daltuit, aceasta metoda fiind folosita in special pentru modelel ce nu urmeaza sa fie lansate. Mai exista si fuzelaje asamblate pe o rama din lemn, si fuzelaze de tipul unor gaoace (acestea poarta numele de monococe) si sunt realizate dintr-un placaj foarte subtire.

Citește și:  DJ-ing ca hobby, vezi cum trebuie să te pregătești pentru această pasiune și ce instrumente ai nevoie

AvionPe fuzelaj vor fi amplasate aripile. In functie de model, si aripile contin mai multe elemente.
Pentru avioanele construite pentru a zbura, ampenajul joaca un rol important, acesta fiind alcatuit pe orizonatala din stabilizator, si pe verticala din deriva. Alaturi de aripi, ampenajul este folosit pentru mentinerea echilibrului si a directiei.

Un alt element important al unui avion este elicea fara de care ar fi imposibil ca acesta sa zboare. Si chiar daca avionul nu va fi lansat, elicea este un element reprezentativ. Elicele pot fi achizitionate din magazinele specializate (aceasta varianta fiind cea mai indicata) sau le puteti realiza chiar dumneavoastra in urma unor calcule atente si in functie de motorul ales, deoarece elicea va fi fixata de motor. Elicea avionului are rolul de a crea efectul de propulsie in mediul aerian.

Sistemul de aterizare este si el important pentru modelele ce urmeaza a fi lansate. Cele mai intalnite sisteme de aterizare sunt cele pe roti.

Din moment ce corpul avionului a fost construit conform planului, urmatorul pas consta in montarea motorului ales. Pentru aeromodele se opteaza, de obicei, pentru motorul electric, cu reactive sau termic. Motorul trebuie sa fie legat de elice. Un alt element legat de motor este regulatorul electronic ce dirijeaza actiunea motorului, avand numeroase functii astfel incat avionul sa poata fi dirijat cu usurinta.

Elementul care asigura energia necasara este acumulatorul, acesta fiind achizitonat din cadrul magazinelor dedicate acestor pasiuni.

Sistemul de radiocomanda va fi si el amplasat pe avionul ce urmeaza sa fie lansat, acesta fiind alcatuit dintr-un receptor si un transmitator.

Nu uitati sa va personalizati creatia si sa va lasati inspirati de istoria fiecarui model in parte. Creati chiar dumneavoastra o poveste pentru avioanele pe care le creati si alegeti un loc sigur pentru a participa la cele mai fascinante demonstratii de aeromodelism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.