Casă și grădinăDe ce trebuie să țineți cont atunci când doriți să începeți să...

De ce trebuie să țineți cont atunci când doriți să începeți să construiți un acoperiș verde?

In numeroase articole am tot discutat despre acoperisurile verzi, despre avantajele si importanta acestora, despre impactul pe care il au asupra mediului inconjurator, dar si despre cum poate fi ingrijit. Insa nu v-am prezentat cum puteti avea un acoperis verde fara a apela neaparat la o firma specializata.

Acoperisul verde prezinta numeroase avantaje atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional. Pe scurt, un acoperis verde:

Retine pana la aproximativ 50% din precipitatii, evitandu-se in acest fel infiltrarea unei cantitati foarte mari de apa direct in sol. In acest fel, apa isi va relua cursul in natura dupa ce plantele care formeaza acoperisul verde au absorbit cantitatea necesara.

Are un important rol estetic atat in zonele rurale, cat si in cele urbane.

Mentine temperatura optima in locuinta reprezentand metoda ideala de a racori o casa, dar si de a o incalzi pe timp de iarna, avand in vedere ca este un foarte bun izolator termic. Este si un bun izolatator fonic. Protejeaza impotriva razelor ultraviolete.
Reduce considerabil poluarea imbunatatind in acest fel calitatea aerului din jurul casei dumneavoastra si nu numai. Este foarte prietenos cu mediul inconjurator.

Iata cum puteti avea si dumneavoastra un acoperis verde daca locuiti la casa, deoarece, daca locuiti intr-un bloc, nu sunteti dumneavoastra in masura sa decideti inlocuirea vechiului acoperis cu unul verde.

In cazul in care casa dumneavoastra se afla in stadiul de constructie, puteti alege inca de la inceput un astfel de acoperis, iar in cazul in care casa are deja propriul acoperis, este timpul sa il inlocuiti. Este adevarat ca va trebui sa va documentati temeinic si poate chiar sa cereti sfatul unor persoane specializate, insa este foarte important sa nu va grabiti si sa faceti totul ca la carte pentru ca locuinta dumneavoastra sa se integreze perfect in natura si sa va ofere intregul confort de care aveti nevoie.

De ce trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa incepeti sa construiti un acoperis verde:

– Zona
– Unghi de inclinare
– Structura casei
– Suprafata
– Plantele pe care le veti folosi
– Tipul de acoperis ales.

Despre tipurile de acoperis putem spune ca acestea sunt impartite in: acoperisuri verzi intensive si acoperisuri verzi extensive. Care este diferenta dintre aceste doua tipuri? Cele intensive sunt mult mai grele, necesita o structura solida, sunt mult mai complexe, mai scumpe iar intretinerea lor este si ea destul de dificila. Cele mai potrivite acoperisuri pentru o casa sunt cele extensive deoarece sunt mult mai usoare, costurile pentru realizarea acoperisurilor verzi de acest tip, dar si pentru intretinerea lor, fiind mult mai mici.

acoperis verde

Care sunt elementele unui acoperis verde:

– Membrana hidroizolanta
– Folie de protectie a acoperisului impotriva patrunderii radacinilor
– Sistem de drenaj
– Sol
– Plante

Inainte de a incepe construirea unui acoperis verde realizati un plan complex prin care sa prezentati modificarea ce urmeaza a fi facuta locuintei, proiect pe care il veti prezenta conducerii locale. In cazul in care locuiti intr-o zona urbana, exista posibilitatea sa intampinati greutati daca acoperisul dumneavoastra va fi singurul de acest gen din zona.

Primul pas il reprezinta adaugarea unor noi stalpi de sustinere, daca este cazul, care sa poata sustine atat greutatea placii de beton, a membranelor hidroizonlate si a solului necesar cresterii plantelor, dar si greutatea apei care se va acumula. Ganditi-va ca, in functie de suprafata, greutatea unui acoperis verde poate varia de la 40 de kg pana la 250 de kg.

Dupa aceea, este important sa adaugati intregii structuri un strat de bitum. Aceasta va oferi o si mai buna izolatie si va ajuta la fixarea membranei hidroizolante.

Inainte de a fixa membrana hidroizolanta, puteti folosi si o membrana pentru conturul vaporilor, aceasta ajutand la o izolatie mult mai buna din punct de vedere termic.

Daca este nevoie, deasupra acestei membrane se va face izolatia termica propriu-zisa.

Dupa aceea, se va monta membrana hidroizolanta, nu inainte de a se folosi un strat de separatie special.

Membrana hidroizolanta are un rol foarte important si trebuie sa fie foarte bine fixata pentru a-si indeplini cu precizie scopul.

Deasupra membranei se va fixa si stratul de protectie impotriva patrunderii radacinilor. Cu siguranta pentru o casa de dimensiuni reduse nu se vor alege plante care sa se dezvolte foarte mult, insa chiar si asa radacinile pot deveni un pericol din moment ce ele pot patrunde si in acest fel distruge restul materialelor.

Dupa aceea, este momentul sa fixati sistemul de drenaj. Mare atentie deoarece trebuie sa luati in considerare unghiul de inclinare deoarece poate exista posibilitatea ca apa sa se scurga mult prea repede iar radacinile plantelor nu vor mai avea in acest fel de unde sa absoarba cantitatea necesara de apa.

Alegerea mediului de crestere pentru plante reprezinta un pas foarte important. Solul va fi imprastiat peste intreaga suprafata, acesta fiind ales in functie de necesitatile plantelor care vor constitui acoperisul verde. Este foarte important sa nu alegeti un sol foarte bogat in substante nutritive deoarece dezvoltarea plantelor unui acoperis verde trebuie sa fie tinuta sub control.

Alegeti plantele potrivite si plantati-le asa cum doriti pentru a crea o mica gradina suspendata de care va veti bucura atat dumneavoastra, cat si intreaga natura. Daca doriti, puteti crea chiar si o mica gradina de flori sau de legume.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.