Cum gătești un curcan suculent pentru masa de Crăciun?

0
50

Curcanul este perfect pentru masa de Crăciun, mai ales pentru persoanele care nu doresc să mănânce neapărat carne de porc. Curcanul este foarte delicios și oricum mai ușor digerabil comparativ cu friptura din carne de porc. Se poate servi cu un vin alb de bună calitate, dar merge excelent și cu un vin roșu, mai ales cu vinul Pinot Noir. Pentru a avea carnea mai fragedă se poate injecta curcanul cu puțin vin dulce în diferite părți ale cărnii, înainte de a fi condimentat sau presărat cu sare și piper. Curcanul se poate umple cu diferite ingrediente, cu mirodenii și legume, cu fructe dulci (stafide, prune uscate, caise uscate sau mere). Umplutura se face separat și apoi se introduce în interiorul curcanului. Pentru un gust mai deosebit ar trebui folosite fructe uscate dulci în orice umplutură deoarece acestea contrastează grozav cu gustul delicios al cărnii și cu bogăția aromelor ingredientelor – legume și mirodenii. Înainte de a fi dat la cuptor curcanul se unge cu ulei de măsline sau cu unt amestecat cu condimente.

Curcan la cuptor

Pentru 6 porții trebuie un curcan mare, care să aibă cel puțin 3,5 kg. Pentru umplutură se folosesc următoarele ingrediente:

  • 2 morcovi
  • o rădăcină de țelină
  • 1 lămâie
  • 4 căței de usturoi
  • boia de ardei dulce sau iute (după cum se preferă)
  • 150 g unt
  • puțin zahăr
  • o crenguță de cimbru
  • coriandru
  • o legătură de pătrunjel
  • sare și piper.

Mod de preparare: Se pregătește curcanul și se presară sare și piper în interiorul lui dar și pe exterior. Se curăță legumele (morcovii, țelina, usturoiul), se taie cât mai mărunt și se amestecă bine, apoi se pune în compoziție și zeamă de lămâie, sare, puțin coriandru și piper după gust. Această compoziție se introduce în interiorul curcanului. Într-un vas se topește untul cu puțin zahăr, boia de ardei, cimbru, coriandru și pătrunjel. Se toarnă acest amestec peste curcanul care se pune în tava de copt astfel încât acesta să fie acoperit cât mai bine cu unt și mirodenii. În tavă se mai adaugă și 3 căni de apă, iar apoi tava se pune la cuptor, la temperatura de 220 grade Celsius. După o jumătate de oră se reduce temperatura cuptorului la 180 grade Celsius și se mai lasă la cuptor timp de două ore și jumătate. Se verifică iar curcanul dacă s-a rumenit și se mai scade o dată temperatura cuptorului la 80 de grade pentru a mai ține curcanul la copt cel mult jumătate de oră și apoi este gata. La final curcanul trebuie să fie bine rumenit, iar carnea să fie fragedă, să se desfacă frumos.

Curcan cu stafide și prune uscate

Se folosește un curcan de 3-4 kg și următoarele ingrediente:

  • 50 g stafide
  • 100 g prune uscate
  • 1 ceapă
  • 1 rădăcină mică de țelină
  • 3-4 rămurele de cimbru și rozmarin
  • 20 g unt
  • 150 g pâine albă
  • ienibahar și nucușoară
  • 1 ou
  • 50 ml lapte
  • 5 frunze de varză albă
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare: Se curăță toate legumele și se spală cu apă. Se taie ceapa și țelina mărunt și se amestecă cu miezul de pâine albă, untul topit și ierburile uscate (cimbru, rozmarin). În acest amestec se pune lapte, ou, sare, piper, ienibahar și nucușoară și se folosește ca umplutură pentru curcan. În prealabil se presară pe curcan sare și piper la exterior dar și în interiorul lui. Se umple cu amestecul condimentat în care s-au adăugat și fructele – stafidele și prunele uscate taiate. Pentru ca umplutura să stea în curcan acesta se coase cu fir tare de ață și apoi se pune în tava de copt, în cuptor la temperatura de 175 grade Celsius. În tavă se pun cam 2 căni de 200 ml apă. Curcanul se ține în cuptor cam două ore și jumătate sau uneori chiar și 3 ore pentru a fi bine pătruns și rumenit. Pentru a se coace cât mai bine carnea, tava trebuie întoarsă măcar o dată, astfel se va coace uniform și în partea din față și în partea din spate. La final curcanul se așează pe un platou pe frunzele de varză (care au fost ținute puțin în sosul delicios din tavă), pe care se poate pune și o parte din umplutura cu fructe.

Poftă bună la masa de Crăciun!

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ