Acest cozonac a fost pregatit pentru Paste, dar nu i- am dat denumirea: cozonac cu stafide de Pasti pentru ca este binevenit si in alte zile.
Cateodata exagerez cu umplutura de la cozonaci, pentru ca mie nu imi place sa vad ici colo stafide sau rahat, sau la umplutura doar o dunga subtire, la fiecare reteta eu calculez cam dublu din aceste ingrediente. La aceasta reteta nu trebuia, m-am si mirat cand am vazut ce cantitate de stafide are nevoie.
Ingrediente cozonac impletit umplut cu stafide
- 1 kg faina
- 200gr margarina
- 200 gr zahar
- 2 plicuri drojdie uscata
- 200 gr stafide
- 4 oua
- 500 ml lapte
- coaja rasa de la o lamaie
- un pic de sare
Mai avem nevoie de un galbenus de ou si o lingura de lapte pentru a unge cozonacii.
Mod de preparare
Punem faina si sarea intr-un vas, amestecam bine cu drojdia uscata dupa care incepem sa adaugam si celelalte ingrediente: patru oua, zaharul, coaja rasa de la o lamaie, stafidele si untul topit.
Incepem sa framantam cu mana si treptat adaugam laptele caldut.
Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul, acoperit, intr-un loc cald.
Rasturnam aluatul dospit pe suprafata de lucru si il impartim (aici imparte fiecare cum isi doreste, in ce fel de tava vrea sa puna si de ce dimensiune, eu am impartit in trei parti si fiecare parte inca in trei parti, pentru 3 cozonaci).
Din bucati formam rulouri, impletim cele trei rulouri si le prindem la capete.
Un cozonac am pus intr-o forma rotunda, pentru aceasta cozonacul impletit l-am „indoit” astfel incat capetele sa se atinga, asa am format un cerc, celelalte doua ramase le-am asezat in tava dreptunghiulara.
Tavile trebuie pregatite, unse cu unt si presarate cu faina sa nu se lipeasca aluatul de tava si sa iasa mai usor din ea.
Cozonacii asezati in tavi ii lasam la dospit 30-40 de minute, dupa care ii ungem cu galbenusuri de oua. Punem in cuptorul preincalzit timp de 60 de minute.