Conlang, o pasiune pentru cuvinte. Vezi care sunt avantajele acestui hobby

0
249
Conlang Foto: benung.nfshost.com
Conlang Foto: benung.nfshost.com

Conlang este denumirea unei activitati deosebite si prescurtarea sintagmei „constructed language” care, in traducere inseamna „o limba construita”. Cu siguranta ati urmarit seriale si filme printre care se numara Star Trek, Stapanul Inelelor sau Urzeala Tronurilor, iar auzul v-a fost gadilat de expresii cu totul si cu totul ciudate pe care, oricat de mult le-ati fi cautat, nu le-ati fi gasit ca facand parte dintr-o anumita limba. Si chiar nu faceau parte unei limbi oficiale deoarece apartineau asa-numitelor limbi create artificial.

Conlang – de la aparitie pana in prezent
Probabil va intrebati cum au aparut aceste limbi artificiale, care este rolul acestora si cum poate o persoana sa aiba un asemenea hobby. Ei bine, istoria limbilor artificiale este mai lunga decat ati crede, acestea fiind intalnite inca din Antichitate, chiar daca rolul acestora intr-o societate a evoluat de la limbile ritualice, la limbile folosite in productiile cinematografice din sfera fantasy/stiintifico – fantastic.

ConlangIn timp ce lingvistica este stiinta care se ocupa de aparitia, evolutia si elementele care au adus o influenta aparte unei anumite limbi, conlang este mai mult o arta si a devenit populara, dupa cum am mentionat si anterior, prin promovarea literaturii de tip SF.

In prezent, exista o intreaga societate a creatorilor si artistilor conlang si se pare ca aceste limbi construite au acaparat din ce in ce mai multe domenii, printre care se numara si jurnalismul, dat fiind faptul ca au fost publicate numeroase ziare intr-o limba creata.

Conlang – un hobby inedit
A avea un astfel de hobby este intr-adevar un lucru ciudat pentru foarte multe persoane, mai ales pentru cele care nu inteleg cum functioneaza o limba cu adevarat. Daca va intrebati care este portretul pasionatului de conlag, ei bine, acesta este, inainte de toate, pasionat de literatura. Persoana care doreste sa construiasca o noua limba nu doar ca trebuie sa aiba un vocabular bogat, insa trebuie sa cunoasca si cel putin o limba straina.
Cunostintele de gramatica sunt si ele obligatorii, cele de lingvistica fiind obligatorii doar in cazul specialistilor.

Citește și:  Pescuitul staționar, ce trebuie să faci și ce echipament ai nevoie?

Care sunt avantajele acestui hobby?
Conlang este un hobby foarte interesant care, chiar daca la o prima vedere nu pare, are numeroase avantaje si nu trebuie sa fie privit doar ca un artificiu pentru opere literare, filme si seriale:

• conlang este o activitate care va antreneaza gandirea logica, creativitatea si va obliga sa studiati aspectele unei limbi, structurile gramaticale, fonetice, etc.

• fiind o arta, imaginatia si creativitatea joaca un rol important

• conlang poate fi o modalitate inedita de a crea un limbaj prorpiu pe care sa il folositi in discutiile cu prietenii sau il puteti crea pentru a tine un jurnal

• daca scrieti o carte puteti adauga cateva pasaje intr-o limba cu totul si cu totul noua

• crearea unei noi limbi va va ajuta sa intelegi mai bine sistemul limbii native, astfel incat veti invata sa puneti in aplicare noi reguli in viata de zi cu zi.

Daca aveti aceast hobby atat de interesant, nu ezitati sa va inscrieti in cluburile dedicate acesei activitati in cadrul carora veti putea discuta cu persoane care impartasesc aceeasi pasiune si veti afla lucruri noi despre activitatea pe care o desfasurati.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.