Timp liberColecționarea de săbii, unul dintre cele mai costisitoare hobby-uri - ghid pentru...

Colecționarea de săbii, unul dintre cele mai costisitoare hobby-uri – ghid pentru pasionați

Sabia este si va ramane pentru totdeauna un simbol al dreptatii, al lupteti pentru onoare, al cavalerilor si al povestilor care le-au inspirat. Desi nu mai fac parte din lumea reala asa cum faceau in timpurile indepartate, sabiile nemaifiind folosite ca arme decat in anumite regiuni ale lumii, ele reprezinta subiectul unor colectii impresionante si foarte valoroase, colectionarea de sabii fiind una dintre cele mai costisitoare pasiuni.

Sabiile si arta prelucrarii fierului

Fiecare personaj din legendele antice si medievale este prezentat alaturi de sabia care il ajuta sa razbata in lupta cu inamicii. Primele relatari despre sabii apartin legendelor antice grecesti.

Sabia a evoluat din pumnal in epoca de bronz, pe cand realizarea unor arme cu lama lunga si ascutita era aproape imposibila. Asa se face ca primele sabii din bronz erau, de fapt, pumnale cu lama mai lunga. In secolul XIII-lea i.Hr, fierul a devenit materialul cel mai folosit pentru realizarea armelor si a scuturilor.

Incepand din acel moment, fiecare cultura si-a dezvoltat un stil propriu de realizare a sabiilor, sabiile barbarilor fiind diferite de cele folosite la curtile domnesti, la fel cum sabiile cavalerilor erau diferite de cele ale samurailor, urmand ca in perioada medievala tehnicile folosite pentru prelucrarea fierului in vederea realizarii sabiilor sa se transforme intr-o adevarata arta.

Nu exista poveste inspirata de epoca medievala care sa nu fie incunata cu prezenta unor sabii magice. Tot in aceasta perioada, fierarii au creat un aliaj mult mai puternic folosit pentru realizarea unor sabii cu lama mult mai rezistenta, acest aliaj fiind otelul.

In epoca moderna, sabiile sunt folosite in practicarea unui sport foarte popular – scrima, dar ele constituie elementul principal al unor colectii impresionante.

Ghid pentru colectionarii de sabii

Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, colectionarea sabiilor nu reprezinta o pasiune simpla si ieftina ci din contra. Aceasta presupune, inainte de toate, documentare, dupa care investirea unor sume destul de generoase in sabii originale si nu in replici ale acestora pentru ca pe langa latura si importanta istorica si culturala pe care sabiile o au, latura estetica este si ea deosebit de importanta.

Colecționarea de săbii

Citind randurile anterioare va puteti da seama ca intre sabii si evolutia umanitatii exista o stransa legatura, mai ales ca aceste arme cu o simbolistica atat de importanta sunt diferite de la o cultura la alta. De aceea, inainte de a incepe o colectie de sabii sau de arme in general, trebuie sa va documentati pentru a stii cu exactitate catre ce va indreptati atentia deoarece o colectie de sabii poate fi impartita in functie de mai multe criterii: materialul din care sabia este fabricata, cultura careia ii este atribuita, scopul sabiei (decorativa sau de lupta), epoca in care a fost creata.

In acest fel, dupa o documentare temeinica, veti putea porni in cautarea sabiilor perfecte pentru colectia dumneavoastra.

Unde se pot gasi sabii originale? Raspunsul la aceasta intrebare reprezinta startul colectiei in sine. Internetul reprezinta una dintre principalele surse de unde puteti procura sabiile dorite. Insa doar in urma unor documentari temeinice veti putea stabili veridicitatea sabiilor astfel procurate. De asemenea, este indicat sa discutati si cu alti colectionari, cu istorici si cu detinatorii magazinelor de antichitati deoarece veti primi informatii importante.

Stabilirea bugetului alocat pentru aceasta pasiune reprezinta un pas important deoarece sabiile de colectie nu au preturi deloc scazute. Rabdarea este o calitate pe care fiecare colectionar trebuie sa o aiba, mai ales ca o astfel de colectie este menita sa dureze o viata intreaga.

Depozitarea si expunerea unei astfel de colectii a carei valoare creste pe zi ce trece reprezinta un aspect important. Cel mai indicat ar fi ca o colectie de sabii sa fie expusa pe un perete protejat de un geam atat pentru protejarea sabiilor de praf, umezeala sau caldura, cat si pentru a evita accidentele nedorite in cazul in care cei care va calca pragul casei devin curiosi in privinta colectiei.

Oricat de antice ar fi, sabiile raman arme si trebuie sa fie declarate si inregistrate in functie de legile specifice fiecarei regiuni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.