Ce poate fi mai placut in bucatarie decat sa simti mirosul de paine proaspata, ca pe vremea copilariei, cand, in casa bunicilor, era facuta in cuptorul cu lemne? Vremurile s-au schimbat, dar putem sa recuperam ceva din timpurile de altadata, gustul si aroma painii proaspete, cu o investitie initiala “suportabila”, dar care va merita, cu siguranta. Cea mai buna masina de facut paine nu este neaparat si cea mai scumpa, trebuie sa te gandesti cat de mult vrei sa o folosesti si ce anume vrei sa prepari, pentru ca, in multe masini de facut paine, poti sa prepari si covrigei, prajiturele, briose, cozonac, blat pentru pizza, chifle pentru sandviciuri etc.
O masina de facut paine te ajuta sa economisesti timp si bani, sa ai in casa un aliment sanatos, gustos, fara E-uri, preparat oricand ai nevoie (sa nu mai alergi la magazin ca iar s-a terminat painea), sa alegi ingredientele dupa gustul tau si al familiei, sa imbunatatesti retete dupa propria imaginatie.
O masina de facut paine este un aparat electric care framanta, creste si coace aluatul, pe baza unui program care monitorizeaza fiecare etapa. Altfel spus, pui ingredientele, apesi un buton si, dupa un timp afisat (in functie de produs si de cantitate), poti savura o paine delicioasa. Orice masina de facut paine are cate un buton pornire/oprire (start/stop), un meniu din care poti alege diverse programe, beculet de avertizare, un indicator al cantitatii de copt (in functie de care aparatul selecteaza timpul de coacere), o optiune pentru ca painea sa aiba (dupa gust) coaja mai rumenita sau alba.
Paleta de framantat aluatul (una sau doua, dupa tipul aparatului) este metalica, de obicei, din aluminiu acoperit cu o suprafata antiaderenta, pentru a putea fi curatata cu usurinta. De altfel, un alt avantaj al masinii de facut paine este ca nu se face deloc dezordine in bucatarie, totul este foarte curat si usor de intretinut.
Evident, oricine doreste sa achizitioneze un astfel de aparat se intreaba care este Cea mai buna masina de facut paine. Magazinele de profil ofera o mare diversitate: Moulinex Home Bread, Tefal Home Bread, Domo B3900, Zelmer, Philips, Kenwood BM25o, Eureka CG 462, First Line XBM-1038, Hellkina etc.
O trecere in revista a forumurilor, blog-urilor, site-urilor de profil arata ca multi dintre cei care folosesc deja un asemenea aparat considera ca cea mai buna masina de facut paine este Moulinex OW502030/Moulinex OW30223, cu douasprezece programe (pentru paine alba, integrala, frantuzeasca, prajituri, cozonac, gogosi, framantarea aluaturilor cu drojdie, coapte ulterior la cuptor normal, blat pentru pizza, dulceata, reincalzire etc.).
Capacitatea masinii este de 1 kilogram, timp mediu de coacere pentru paine, de aproximativ trei ore, consum rezonabil de energie, intretinerea extrem de simpla (nu este necesara decat stergerea cuvei cu un servet de hartie, dupa ce painea s-a copt). Unii spun ca un mic inconvenient ar fi ca painea este uneori sfaramicioasa, dar acest fapt depinde si de reteta utilizata. Este bine sa se incerce, mai intai, retele anexate intr-o brosura, de catre fabricant, si sa se aleaga ingrediente de buna calitate (faina, in primul rand), sa se respectele cantitatile indicate si sa se introduca in cuva, in ordinea indicata de reteta.
Cu timpul, fiecare va sti sa faca “reglajele fine” ale cantitatilor si sa prinda mai mult curaj in a fi inventiv. De asemenea, trebuie stiut ca faina (scrie pe ambalaj) cu cat este mai bogata in gluten, cu atat aluatul este mai elastic, se va folosi drojdia de bere (cea deshidratata este mai practica) si nu bicarbonatul de sodiu (drojdie chimica), deoarece efectul acestuia este prea rapid si nu este potrivit pentru paine. Putin zahar brun ii va da painii si o culoare foarte tentanta, ca a celei coapte in cuptorul cu lemne si coaja va fi crocanta.
Alte ingrediente, seminte, nuca, stafide, fructe uscate etc., se adauga la 15-20 de minute de la pornirea programului, dar nu va faceti nicio grija, un semnal sonor va va aminti acest lucru. La sfarsit, pentru ca painea sa se desprinda mai usor de cuva, trebuie lasata sa se raceasca vreo cateva minute. Cei care se plang de faptul ca painea nu a crescut suficient probabil ca nu au respectat cantitatile de apa, drojdie, faina sau faina a fost saraca in gluten.
Lecitina de soia adaugata in faina da rezultate excelente si este si sanatoasa, mai ales pentru mentinerea colesterolului in limite normale, pentru memorie si ca supliment alimentar antistres. Ca pret, o paine de 1 kilogram facuta in casa costa in jur de 2.5 lei, adica mult mai ieftin decat painea din comert si, pe deasupra, este infinit mai gustoasa. Se poate pastra, fara sa i se diminueze calitatile, mai multe zile.
Altii spun ca cea mai buna masina de facut paine este Philips HD9020/Philips HD9020, cu douasprezece programe, capacitate 1 kilogram, program de pornire intarziata de 13 ore (daca vreti sa aveti paine calda la micul dejun sau la pranz etc.) sau Zelmer 43Z011 (opt programe), Heinner BreadPlus/Heinner BreadExpress (capacitate 900 de grame, trei setari pentru gradul de rumenire, 12 programe), Gorenje BM 900 ND, LCD Touch (cu mecanism automat pentru seminte), ElectroluxEBM8000 (16 programe) etc.
Pana la urma, pentru ca principiile de functionare sunt aceleasi, cea mai buna masina de facut paine este cea pe care o veti alege in functie de ceea ce doriti sa preparati, cat de des si, in raport cu finantele de care dispuneti, preturile situandu-se intre 200 si 500 de lei.