Timp liberIstoria sportului BMX - între pasiune și sport extrem

Istoria sportului BMX – între pasiune și sport extrem

BMX sau “bicycle motocross” este un sport extrem in adevaratul sens al cuvantului si presupune intrecerea pe biciclete special concepute. Pe de alta aprte, BMX-ul poate reprezenta si o pasiune relaxanta si cu foarte multe avantaje.

Scurta istorie a BMX-ului

Acest sport deosebit a luat nastere in jurul anului 1970, atunci cand copiii din partea de sud a Californiei obisnuiau sa se intreaca pe biciclete in zone accidentate, inspirandu-i pe cei care practicau la acea vreme motocross-ul. Bicicletele folosite in trecut pentru practicarea acestui sport nu erau identice cu cele din prezent, insa erau foarte asemanatoare. Cursele de BMX au devenit din ce in ce mai populare in anii ’70, fiind apreciate atat de catre cei mici care iubeau sa se intreaca in zonele neasfaltate, cat si de catre adulti.

Observand ca popularitatea acestei activitati creste, iar persoanele care o practica sunt din ce in ce mai multe, companiile producatoare de biciclete si alte echipamente sportive au dorit sa creeze o bicicleta destinata in totalitate acestui sport deosebit. George E. Esser a fost fondatorul “National Bicycle League”, o organizatie non-profit infiintata in anul 1974 pentru a promova acest sport. Cei doi fii ai lui George E. Esser erau impatimiti ai motocross-ului insa au devenit pasionati si de BMX. Abia in anul 1981 a fost infiintat un club de BMX, pentru ca in anul 1982 sa poata fi organizata la nivel mondial prima competitie.

Incepand cu anul 1993, BMX a fost recunoscut ca sport de catre Uniunea Internationala a Ciclistilor. Popularitatea acestui sport a crescut de la un an la altul, iar persoanele care l-au practicat si inca il practica nu s-au rezumat doar la a-l practica off-road. Nicidecum. In jurul anului 1970 a luat nastere freestyle BMX care poate fi practicat pe rampele special concepute.

Aceasta ramura a BMX-ului a luat nastere tot in California intr-unul dintre skatepark-uri. Cei care practica acest sport se intrec in trick-uri care mai de care mai dificile. Este o ramura mult mai interesanta avand in vedere ca trick-urile pot fi exersate in skatepark-urile care au rampe concepute special atat pentru impatimitii skateboard-ului, cat si pentru bikeri.

BMX

In anul 2008, in timpul Jocurilor Olimpice de Vara de la Beijing, BMX-ul a fost introdus in randul probelor. Asadar, BMX-ul poate fi practicat atat ca sport extrem, insa poate fi privit si ca o pasiune foarte antrenanta, o modalitate excelenta de petrecere a timpului liber. Cu toate acestea, BMX-ul nu poate fi practicat de catre oricine.

Inainte de toate, BMX-ul este un sport destul de complex si necesita o conditie fizica foarte buna, mai ales daca este practicat in zonele neamenajate. Cei mai multi pasionati ai acestui sport deosebit sunt adolescentii care nu ezita sa invete si cele mai periculoase trick-uri in skatepark-urile special amenajate. Insa si adultii pot practica acest sport si chiar si copiii, bineinteles conditia principala fiind ca acestia sa fie supravegheati. Este o activitate cu foarte multe beneficii pentru cei care o practica insa pot exista si mici probleme.

In cultura urbana, freestyle BMX joaca un rol foarte important, fiind unul dintre cele mai apreciate sporturi extreme care pot fi practicate si in oras. BMX-ul devine pentru pasionati un adevarat stil de viata si reprezinta o modalitate perfecta de a socializa si de a lega noi prietenii. Cei mai multi dintre bikeri se intalnesc in skatepark-uri si exerseaza cele mai dificile trick-uri.

Echipamentul joaca un rol foarte important, iar folosirea corecta a sa poate diminua aparitia accidentelor neplacute. Bicicleta BMX este special conceputa pentru practicarea acestui sport, este mai mica decat o bicicleta obisnuita si totusi mai robusta. Folosirea castilor de protectie este importanta, mai ales atunci cand bikerii incearca sa realizeze trick-uri periculoase. Manusile sunt si ele importante, la fel si costumele de protectie, in special in cazul in care sportul este practicat off-road.

Asadar, BMX-ul poate reprezenta o pasiune interesanta care se transforma treptat intr-un adevarat stil de viata, o pasiune potrivita pentru cei care doresc sa practice un sport cu adevarat deosebit. Este nevoie de foarte mult exercitiu pentru a evolua insa, fiind un sport, BMX-ul ii ajuta pe cei care il practica sa se mentina in forma, sa socializeze, sa isi dezvolte anumite abilitati si sa isi petreaca timpul liber intr-un mod cat se poate de inedit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.