Așteptați „momentul potrivit” de a deveni părinți și a avea un bebe? Cum să îți dai seama că ești pregătit?

0
382
Momentul potrivit sa aveti bebe

Asteptati momentul potrivit de a deveni parinti, de a avea un bebe, de a intregi familia? Doriti sa aveti o viata stabila, o situatie financiara satisfacatoare, o locuinta adecvata, o cariera care nu va fi afectata de schimbarile ce vor veni – intr-un cuvant, sa fiti cat se poate de pregatiti pentru marele pas. Este natural sa va doriti sa aveti ce ii oferi micului bebe si sa planuiti intregirea familiei la timpul potrivit. Exista insa un asa-zis moment potrivit sa aveti un bebe, exista o etapa a vietii voastre in care totul sa se alinieze perfect pentru venirea pe lume a unui copilas?

In ziua de astazi, partenerii aleg sa intarzie momentul venirii pe lume a unui bebe. Femeile nasc la varste din ce in ce mai inaintate (o medie a varstei fiind 28-30 de ani). Desi medicii atentioneaza asupra riscurilor implicate de o sarcina la o varsta de peste 35 de ani si mai ales de peste 40 de ani, se pare ca intemeierea unei familii este o decizie luata mai tarziu in viata partenerilor. Deoarece contraceptia moderna permite planuirea venirii pe lume a unui bebe, sarcini neprogramate fiind mai putine, partenerii asteapta acel moment potrivit de a avea un bebe, momentul in care se simt pregatiti.

Momentul potrivit sa aveti bebeCe semnifica acel „moment potrivit” de a avea un bebe?

O viata stabila. Tinerii amana intemeierea unei familii dorind sa se bucure de varsta: iar vietile multora nu sunt intocmai stabile, organizate si linistite. Venirea unui bebe ar aduce o schimbare pentru care multi tineri (intre 20 si 30 de ani) nu sunt deloc pregatiti. De abia cand viata lor se aseaza, cand au o rutina confortabila si sigura, cand multe dintre planurile de viata au ajuns indeplinite si cand se fac alte planuri durabile de viitor – atunci un bebe apare in ecuatie.

Maturitate. Tinerii se tem de schimbarea majora pe care o presupune venirea pe lume a unui bebelus, se tem ca nu s-ar descurca destul de bine avand grija de un copil. Responsabilitatea pare mult prea mare, de aceea amana pana ce considera ca este momentul potrivit – acela in care gandul la un mic bebe nu ii mai sperie… S-a vorbit chiar despre o „adolescenta prelungita” – tinerii traiesc o viata agitata si mai degraba dezorganizata multi ani dupa sfarsitul varstei adolescentei si se maturizeaza mai tarziu.

Implicarea in relatii stabile si casatoria. Astazi, tinerii se implica intr-o relatie stabila mai tarziu si fac pasul cel mare de a se casatori si mai tarziu. Este doar natural ca isi doresc o perioada la inceputul traiului in doi sa fie singuri, sa puna bazele vietii impreuna si sa se bucure de intimitate. De aceea, un bebe nu este deseori in planurile lor decat dupa cativa ani de viata impreuna.

Cariera. Dezvoltarea profesionala este unul dintre scopurile cele mai importante, una dintre nevoile cele mai importante – prin cariera sa, atat barbatul, cat si femeia de astazi isi gaseste implinirea, autorealizarea. Cariera si dezvoltarea sa sunt prioritati – iar cum venirea pe lume a unui bebe nu se impaca mai deloc cu o viata profesionala activa si de succes, acest pas este amanat. O femeie simte nevoia de a se simti implinita pe plan profesional si de a ajunge intr-un anumit loc in viata sa profesionala, pana ce sa doreasca sa iasa o perioada din actiune, sa renunte un timp la cariera sa. Insatisfactiile legate de necesitatea de a renunta la studii si la dezvoltarea carierei este una dintre cele mai mari probleme ale mamelor care au facut timpuriu copilasi. Si necesitatea de a ocupa o pozitie sigura in domeniu si de a acumula suficienta experienta in domeniu le determina pe multe femei sa amane o sarcina – in caz contrar, revenirea pe piata muncii, reintegrarea in piata muncii este foarte dificila dupa cativa ani acasa.

Citește și:  Caria de biberon a bebelușului, de ce apare și ce măsuri poți lua?

Situatia financiara. Momentul potrivit de a avea un bebe este acela cand va puteti si permite costul cresterii sale. Un simplu calcul – chiar si numai cat ar costa scutecele si hrana – arata cat de mult costa a creste un copil. Iar astazi este aproape imposibil ca un tanar sub 30 de ani sa aiba o situatie financiara satisfacatoare – cere timp si munca pentru a ajunge la un salariu decent. Atat timp cat tinerii se straduiesc sa gestioneze bugetul de care dispun asa incat sa le ajunga pentru propriul trai, un bebe pare o dorinta irealizabila – il faci, insa cu ce il cresti?…

Proaspeti parinti cu bebeCasa. Tinerii inca locuiesc cu parintii destul de frecvent pana pe la 25-30 de ani, uneori mai mult, in functie de situatie. Asa ca apare intrebarea: unde sa crestem un copil, acasa la parinti?! Apoi, deseori se muta in chirie in apartamente neincapatoare, unde ar fi dificil sa gasesti spatiu chiar si pentru micul patut al bebelusului. Ei isi doresc o casa incapatoare si primitoare, o casa a lor, in care sa isi intemeieze familia. Iar aceasta cere timp…

Decizia unanima. Momentul potrivit de a avea un bebe este atunci cand ambii parteneri de viata si-o doresc si se simt in parte pregatiti pentru marele pas. Insa…cat de des cad ei de acord, cat de des se intampla ca ambii sa si-o doreasca in acelasi timp? Partenerul este in general cel speriat de schimbarea aceasta majora si de responsabilitatile implicate. A astepta ca si el sa doreasca un bebe insa este o alegere buna (studiile arata ca aproape toate cuplurile in cadrul carora el nu si-a dorit sarcina au ajuns in cativa ani la divort!).

Prietenii. Influenta celor apropiati joaca un rol important in decizia celor doi parteneri ca acel moment potrivit de a avea un bebe a venit. Atunci cand mai multe cupluri apropiate lor au deja un bebe, ei se vor hotari mult mai usor si se vor simti mult mai doritori: nu vor fi singurii cu copil; in plus, au la cine apela pentru sfaturi si sprijin.

Intrebarea este: cand vine momentul potrivit, in care toate cele de mai sus sa fie bifate?! Poate ca nu vine niciodata – deci poate ca nu exista asa ceva ca momentul potrivit, perfect, in care totul este ordonat si aliniat ca la carte. Ceea ce este sigur este ca niciodata nu va veti simti complet pregatiti pentru acest mare pas: a astepta acea clipa este in van! Mereu va exista un motiv sa amanati o sarcina (bani, cariera, timp, locuinta etc. etc.). Chiar daca sunteti speriati si chiar daca viata voastra nu este intru totul perfecta, chiar daca exista lipsuri, venirea pe lume a unui bebe va fi o experienta minunata si veti vedea ca va descurcati impreuna, atat timp cat va doriti sa fiti parinti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.