Adrenalină la maxim într-o confruntare de Airsoft

0
467
airosft Foto: www.traveloutthere.com
airosft Foto: www.traveloutthere.com

Ce inseamna Airsoft?Airsoft este un sport asemanator paintball-ului ce se desfasoara folosind replici ale unor arme reale. In timp ce paintball-ul are ca principala menire divertismentul participantilor, Airsoft-ul este mult mai serios, participantii folosind tactici de lupta si arme care imita cu exactitate armele folosite de armata sau politie. Jucatorii poarta uniforme militare, iar participarea lor in joc se bazeaza pe onoare. Spre deosebire de paintball, unde in momentul in care esti atins de proiectilul altui jucator esti si marcat cu vopsea, in jocul Airsoft acest lucru nu se intampla. Jucatorul trebuie sa cunoasca codul de onoare si sa recunoasca cand este lovit.

Unde a aparut prima data?

AirsoftAirsoft-ul a aparut pentru prima data in anii ’70 in Japonia, unde se simtea o nevoie acuta pentru un astfel de joc. Oamenii erau pasionati de tehnicile militare si isi doreau sa-si exerseze abilitatile intr-un fel sau altul. Paintball-ul a aparut abia in anul 1981 in SUA si inca de la inceput a fost o varianta a diferitelor jocuri de distractie folosite de copii (de-a v-ati ascunselea, leapsa etc.).

Ce inseamna replicile?

Airsoft-ul se joaca cu un echipament ce imita cu exactitate armele de foc folosite de trupele armate si de politie, de unde si denumirea de replici. De fapt chiar asta este atat dorinta producatorilor, dar mai ales a jucatorilor care sunt oameni ce cunosc foarte bine tehnicile militare si echipamentul folosit. Replicile au un mecanism de propulsie ce impinge proiectile de 6mm sau, mai rar, de 8 mm. O replica Airsoft este in asa fel conceputa incat ea nu poate fi in nici un fel modificata pentru a deveni letala. Acest aspect deosebeste jocul de lupta reala. Majoritatea replicilor sunt produse in Japonia, Taiwan, China, dar si in SUA.

Cum deosebeste o replica de o arma adevarata?

Replica Airsoft este mult mai deschisa la culoare decat arma pe care o imita si acest fapt se datoreaza folosirii aluminiului si a plasticului pentru producerea ei. Greutatea este asemanatoare cu cea a unei arme adevarate, pentru ca adesea producatorii adauga in interiorul replicii materiale ce ii sporesc greutatea. De asemenea, o diferenta majora intre cele doua tipuri de arme este reprezentata de forma zonei de incarcare, care in cazul replicilor trebuie sa fie una circulara. Asadar, pentru a diferentia cele doua arme cat mai corect se poate scoate incarcatorul si vizualiza forma zonei de incarcare.

Cate tipuri de replici exista?

Replicile se clasifica in functie de modul de propulsie a bilei, dupa cum urmeaza:

  1. Cu gaz;
  2. Pe baza de arc;
  3. Cu propulsie electrica sau AEG (Automatic Electric Gun).
Citește și:  Nodul pescăresc Rapala, este creația producătorului de momeli artificiale

Viteza armelor se masoara in FPS adica picioare per secunda, cu cat FPS este mai mare, cu atat puterea de propulsie a bilei este mai mare.

Cum se joaca?

Airsoft are reguli stricte si se bazeaza pe onoare. Exista mai multe tipuri de tactici, printre care mentionam:

  1. Skirmish – este cel mai popular mod de a juca pentru ca este liber: se poate juca oriunde, iar jucatorii isi aleg singuri tehnica militara;
  2. CQB – Urban – dupa cum ii spune si numele, jocul imita o lupta urbana. Spatiul de joc este restrans si are in componenta sa tot ce se poate intalni intr-un oras (scari, pereti, usi, tunele, canale etc.). Avand in vedere ca spatiul este relativ restrans, iar numarul de jucatori este mare, se pot folosi cu succes grenadele si minele. Acest mod de joc are insa anumite restrictii privind replicile folosite, distanta de angajare, dar si echipamentul jucatorilor, care trebuie sa fie unul mult mai protectiv;
  3. MilSim – sau Military Simulation, este mult mai complex. Fiecare echipa primeste o misiune pe care trebuie sa o duca la bun sfarsit. De asemenea in acest mod de joc se pot folosi vehicule transportatoare ce simuleaza perfect blindatele folosite de armata. MilSim cel mai adesea se desfasoara pe parcursul mai multor zile, fara pauza.

Airsoft tragereCe inseamna sistemul de onoare?

Sistemul de onoare diferentiaza Airsoft de celelalte jocuri de acest tip. Jucatorii trebuie sa dea dovada de etica si morala. Avand in vedere ca munitia folosita nu lasa nici un fel de semn, insa lovitura ei nu poate fi ignorata, jucatorii trebuie sa admita ca au fost loviti si sa nu minta in acest sens in nici un fel. In cazul in care unul din jucatori nu admite ca a fost lovit, el va fi monitorizat pe parcursul jocului, iar la urmatoarea abatere va fi descalificat. Monitorizarea jocului se face de catre arbitru, insa acesta nu are control permanent asupra suprafetei de joc, tocmai de aceea onoarea este un punct forte al jucatorilor.

Cum recunosc ca am fost lovit?

Exista doua modalitati si anume:

  1. Jucatorul lovit striga “Mort”;
  2. Jucatorul lovit ridica arma deasupra capului, eventual semnalizeaza lovitura cu un indicator care poate fi fie o haina intens colorata, fie o haina fosforescenta, in functie de momentul zilei in care s-a produs incidentul, respectiv haina intens colorata este folosita ziua, iar haina fosforescenta este folosita noaptea.

Vezi cum se desfasoara jocul de airsoft:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.