Animale de companieRasa de câini Cao de Aqua, cu un temperament plin de viață,...

Rasa de câini Cao de Aqua, cu un temperament plin de viață, curajos și foarte rezistent

Cao de Aqua este un caine de rasa portugheza, locul sau de bastina fiind provincia Algarve. Inca din cele mai vechi timpuri rasa Cao de Aqua exista pretutindeni pe coasta Portugaliei. In sec. al XX-lea, exista riscul ca aceasta rasa sa dispara complet.

Acest caine este cunoscut ca un insotitor al pescarilor, pe care ii ajuta in timpul pescuitului sau le pazea barcile si avutul. Este un caine viguros, un desavarsit inotator si scufundator, in timp ce stapanul pescuieste el sta atent si daca pestele scapa din carlig sau plasa, sare imediat in apa pentru a-l prinde, inotand pe sub apa daca este nevoie. Aspectul sau general este robust cu musculatura bine dezvoltata datorita inotului.

Are un temperament plin de viata, vioi, latra foarte mult, este curajos, voluntar, foarte rezistent. Are o expresie patrunzatoare, dura, cu mirosul fin si vazul foarte bun. Este deosebit de inteligent, executa cu placere si usurinta comenzile primite de la stapan.

Capul este masiv si bine proportionat. Botul este ingust, stopul bine marcat, foarte usor impins inapoi. Fruntea este doar putin mai lunga decat botul, arcuita spre spate, cu osul occipital evident, oasele parietale cu o usoara depresiune pe mijloc si oasele frontale proeminente.

Ochii sunt medii, asezati oblic, bine distantati, negri sau caprui, cu gene negre si pleoape fine. Buzele sunt mai carnoase in partea din fata, palatinul si gingiile negre, sau aproape negre si foarte carnoase. Maxilarele sunt puternice, cu deschidere mare, iar caninii nu foarte dezvoltati. Urechile au lobul tare, cu textura fina, inserate deasupra liniei ochilor, sunt purtate astfel incat latura anterioara adera la obraz.

Gatul este scurt, drept, are circumferinta rotunda, bine acoperit de muschi, fara salba sau coama, este purtat ridicat. Toracele este adanc, spatios, coastele sunt frumos arcuite si lungi. Greabanul este proeminent si larg, spatele este destul de scurt, are o linie armonioasa, abdomenul este bine supt, omoplatul este foarte musculos si bine inclinat.

Membrele anterioare sunt drepte si puternice, cu labe plate, degete nearcuite, nu foarte lungi, cu membrana dintre degete supla si acoperita de par, unghiile sunt scurte, negre, albe, castanii, in functie de culoarea blanii.

Membrele posterioare sunt foarte musculoase si drepte, se aseamana foarte mult cu cele anterioare, coapsele sunt puternice, au o lungime potrivita, bine imbracate cu muschi. Tendoanele sunt foarte bine dezvoltate, fesele rotunjite si lungi.

Coada este groasa la baza, mai subtire spre varf, il ajuta la plonjat pe sub apa si la inot. Cand sta pe loc ea trebuie purtata in inel, in miscare ea nu trebuie sa depaseasca linia salelor.

Are mersul vioi, in ritm la pas scurt, usor in trap si energic in galop.

Parul este bogat, cu textura buna, acopera intregul corp, pe membre fiind putin mai subtire. Unele exemplare au parul lung, lucios, ondulat si nu foarte des. Pe cap parul sta ridicat si formeaza un fel de claie, iar pe urechi este mai lung. Alte exemplare au parul mai scurt, putin lucios, format din carlionti desi. Pe cap parul este la fel ca pe corp, dar nu prezinta claia de par.

Culoarea poate fi neagra, cafenie in diferite nuante, alba, sau diferite combinatii ale acestor culori. La exemplarele cu blana alba, neagra sau neagra cu alb, pielea are un pigment albastrui.

Talia la masculi este de 50-70 cm, greutatea de 19-25 kg, la femele talia este de 43-52 cm, greutatea de 16-22 kg.

Unele exemplare care nu se incadreaza in standardul rasei, pot avea capul prea lung, plat, ingust sau ascutit, botul mai ascutit, ochii deschisi, prea adanciti sau prea proeminenti, urechile mai mici sau mai mari, coada scurta sau chiar inexistenta, purtata prea ridicat sau prea lasata, parul poate avea alte culori decat cele caracteristice rasei.

Cainele de apa portughez este foarte vesel, plin de viata, sociabil, iubeste oamenii si adora sa lucreze pentru ei. Este foarte loial, afectuos, uneori poate fi si incapatanat. Socializeaza cu usurinta cu alte animale si alte rase de caini, iubeste copiii, fiind foarte jucaus, bland si docil cu acestia. Este potrivit pentru tot felul de activitati si sporturi, poate fi un bun caine insotitor pentru persoanele nevazatoare, poate fi folosit in terapie, este un companion de inot ideal, uneori ajuta in cautarea urmelor persoanelor disparute.

Poate suferi de anumite boli genetice: displazie de sold, cataracta, atrofie progresiva a retinei, cardiomiopatie dilatata, incarnarea genelor, caderea parului, boala Addison.

Speranta de viata la rasa de caini Cao de Aqua este de 12-16 ani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.