Animale de companieCâinele Samoyed - compania perfectă pentru iubitorii sezonului rece

Câinele Samoyed – compania perfectă pentru iubitorii sezonului rece

Numele rasei de caini – Samoyed provine de la triburile Samoyede din Siberia, o populatie nomada care a migrat in regiunile Siberiei impreuna cu acesti frumosi caini. Cuvantul Samoyede s-ar traduce “cel care traieste prin el insusi” iar aceasta descriere se potriveste atat populatiei nomade cat si cainilor.

Scurta istorie a rasei Samoyed

Principala sursa de existenta a triburilor Samoyede era vanatoarea, urmarind renii pana migrau in tundra in cautarea hranei. Treptat, oamenii triburilor au inceput sa domesticeasca renii, iar in cativa ani au reusit sa selectioneze din cireada doar exemplarele pasive si docile, atat femele cat si masculi. Chiar daca au reusit sa domesticeasca aceste animale salbatice, Samoyezii impreuna cu cirezile lor de reni nu s-au oprit din a migra dinspre tundra inspre zonele acoperite cu paduri.

Câinele Samoyed
Câinele Samoyed

Renul a devenit pentru triburile Samoyede un simbol al belsugului, mai ales ca religia lor era una animista. Pericole erau multe, iar pentru paza turmelor de reni, Samoyezii isi foloseau cainii albi, care pe atunci purtau numele de Bjelkier. Nu erau folositi doar pentru paza, ci si pentru trasul saniilor care transportau diverse produse.

Fiind crescuti in mijlocul oamenilor, dormind cu acestia pentru a-i incalzi, acesti caini aveau un comportament foarte calm, erau foarte docili si atasati fata de stapanii lor. In Rusia, cainii erau numiti “Voinaika”, in traducere “cainele care conduce”. Cainii au dobandit treptat un loc aparte in viata nomazilor si o veneratie speciala.

Rusii au inceput in secolele XVII-XVIII explorarea zonelor siberiene, astfel incat au realizat cu adevarat care este importanta acestui caine. Familia Tarului a fost impresionata de frumusetea acestor caini si, mai mult decat atat, exemplarele apartinand acestei rase erau daruite nobililor europeni.

Rusii au inceput sa ii folsoeasca pentru tractiune. Savantul norvegian, explorator si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Fridtjof Nansen, a folosit nici mai mult nici mai putin de 120 de caini din rasa Bjelkier intr-una dintre expeditiile sale. Din nefericire, pana cand anatomia acestor caini a fost cu adevarat inteleasa, unele exemplare au murit, deoarece fie le-a fost tunsa blana, fie nu au fost alimentati corespunzator.

Englezii au privit cu foarte mult interes si admiratie acesti frumosi caini, datorita blanii albe, astfel incat rasa a devenit foarte populara. Exploratorul Kilburn Scott a hotarat ca numele cainilor sa fie Samoyede, identic cu numele triburilor. In anul 1923 se renunta la ultimul “e”, numele ramanand simplu Samoyed.

Aspectul cainilor din rasa Samoyed

Cainii care fac parte din aceasta rasa frapeaza prin frumusetea si eleganta lor. Sunt de talie mijlocie si au un aspect masiv, puternic, dand dovada de multa forta si rezistenta. Sunt supli si siguri pe sine. Masculii pot avea in jur de 30 de kg, in timp ce femelele ajung la 25 de kg. Au o miscare puternica si degajata. Corpul este acoperit cu blana de tip polar, abundenta si foarte groasa. Blana formeaza in jurul gatului si al umerilor un guler care incadreaza capul care este acoperit cu un par mai scurt.

Culoarea cea mai des intalnita este albul, insa aceasta poate fi strabatuta de fire bej. Coada este unul dintre elementele distinctive ale acestei rase. Cainii tin coada curbata inspre spate, atarnand chiar intr-o parte. Coada are un rol foarte important pentru sanatatea acestor caini, deoarece o folosesc pentru a-si acoperi botul in timpul sezonului rece. Ochii cainilor din rasa Samoyed sunt caprui sau negri, niciodata albastri.

Temperamentul cainilor din rasa Samoyed

Cainii din rasa Samoyed sunt foarte calmi si prietenosi, fapt pentru care nu pot fi utilizati pentru paza si aparare. Nu sunt agresivi si se ataseaza foarte repede de stapanii sai. Au tendinta sa latre foarte mult, mai ales atunci cand simt ca cineva le invadeaza teritoriul. Cainii Samoyed sunt excelente animale de companie, fiind potriviti si pentru copii.

Samoyed
Samoyed

Sunt foarte jucausi, chiar si cu inaintarea in varsta ei isi pastreaza spiritul vesel, de acea au fost numiti “Sammy Smile” sau “Smiley Dog” (Cainele zambaret). Daca nu isi consuma energia productiv si se plcitisesc, Samoyezii vor incepe sa sape. Sunt caini foarte energici de aceea trebuie sa faca multa miscare zilnic. Sunt incapatanati si au tendinta de a domina. Sunt perfecti pentru curte, deoarece se pot misca in voie.

Nu sunt potriviti pentru viata de aprtament, deoarece sunt obisnuiti sa traiasca in spatii deschise si racoroase. Este de la sine inteles ca aceasta rasa adora zapada mai mult decat orice. Samoyezii pot participa la diferite competitii de agility sau obedience. Stapanul unui astfel de caine trebuie sa fie energic, sa iubeasca miscarea, zapada si frigul, si sa fie capabil sa se impuna pentru ca, in caz contrar, atat cainele cat si stapanul vor avea de suferit.

Probleme ale rasei Samoyed

Cainii din rasa Samoyed pot mosteni o problema genetica a rinichilor. Aceasta se manifesta in mare parte la masculi, mai putin in randul femelelor. Pot avea probleme cu plamanii, probleme respiratorii, diabet sau glaucom.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.