Casă și grădinăPlante de apartament decorativă - Setcreasea purpurea, căutată datorită frunzelor sale de...

Plante de apartament decorativă – Setcreasea purpurea, căutată datorită frunzelor sale de culoare purpurie

Chiar daca nu este o “vedeta” a magazinelor de flori, planta de apartament – Setcreasea purpurea, numita si Tradescantia, poate sa isi gaseasca locul potrivit in orice locuinta, fie in ghivece suspendate, fie la baza altor plante, inalte, acoperind spatiul gol, cu frunzele ei de culoare purpurie. Poate decora si diverse spatii din gradina, micile aranjamente cu pietre sau balcoanele, in zonele neexpuse direct razelor solare, dar numai pe durata verii, pentru ca nu rezista la temperaturi mai mici de 2-3 grade Celsius sub zero.

In conditii potrivite, se dezvolta foarte repede. Are tije lungi, carnoase, care pot sa atinga si un metru lungime, pe care cresc frunzele alungite (de 8-10 centimetri), catifelate si persistente, dispuse in spirala. De altfel, aspectul plantei este de tufa evazata, curgatoare, cu varfurile indreptate in sus, vivace, in regiunile din Mexic, de unde provine, in mediul ei natural, invadand suprafete mari, intr-un timp scurt.

Cultivare si ingrijire

Un spatiu mai racoros (in jur de 18 grade Celsius) este cel mai potrivit pentru planta de apartament – Setcreasea purpurea. Din aprilie si pana in octombrie, trebuie ferita de lumina puternica a soarelui, dar se va avea in vedere, in acelasi timp, ca prea multa umbra diminueaza coloratura frumoasa a frunzelor.

Pentru ca tot farmecul plantei de apartament – Setcreasea purpurea sta in coloratura deosebita a frunzelor (purpurii, amestec de violet, verde si gri inchis), aceasta poate fi accentuata prin folosirea, o data la doua – trei saptamani, in anotimpul cald, a unui ingrasamant lichid pentru plante verzi.

Se uda moderat, deoarece excesul de apa dauneaza, putand provoca putrezirea radacinilor. Planta creste foarte repede si, din aceasta cauza, daca veti constata ca forma ei nu este echilibrata si bogata, puteti ciupi tijele, pentru a o aduce la dimensiunile dorite. La circa doi ani este bine sa inlocuiti pamantul, cu un amestec de pamant de frunze, turba si nisip, care sa asigure nutrientii necesari si un bun drenaj.

Setcreasea purpurea
Setcreasea purpurea

Iarna, poate sa suporte si temperaturi de pana la -2 (-3) grade Celsius, iar daca se intampla ca frunzele sa se ofileasca, vor rasari altele din radacina, de indata ce temperaturile vor creste.

Inflorire

Pe toata durata verii, planta de apartament – Setcreasea purpurea dezvolta flori mici, delicate, de culoare roz intens, cu trei petale, formate intre doua bractee (frunzulite aflate la baza florilor) de aceeasi culoare cu tijele. Nuanta florilor se armonizeaza minunat cu aceea a frunzelor. In conditii bune de luminozitate, planta poate sa stea inflorita si 2-3 luni. Dupa aceasta perioada, tijele florilor trebuie taiate, pentru ca planta sa isi adune puterile.

Inmultire

Foarte usor, planta de apartament – Setcreasea purpurea se inmulteste prin butasi, de preferinta primavara (dar se poate si in alte perioade calde). Butasi de 7-8 centimetri se pun intr-un vas cu amestec de turba si nisip, usor umezit. Vor prinde radacini rapid si, pentru a obtine un ghiveci frumos imbracat de planta, puneti cel putin 3-4 tije laolalta. Puteti sa faceti acest lucru atunci cand mai retezati din lastarii crescuti prea mult, ca sa nu ii aruncati si, in felul acesta sa si inmultiti aceasta planta. Tijele trebuie manipulate cu grija, pentru ca sunt foarte fragile.

Daunatori si erori de cultivare

Chiar daca excesul de apa nu ii prieste, si lipsa apei poate sa determine aparitia unor pete brune pe frunze. Lumina insuficienta ii decoloreaza frunzele. Dintre daunatori, cosenilele (insecte) pot sa atace Setcreasea purpurea. Se poate incerca inlaturarea lor, stropind planta cu apa cu sapun, iar daca aceasta metoda nu functioneaza, folositi un insecticid.

Planta de apartament – Setcreasea purpurea traieste multi ani, dar, pentru ca are tendinta de a-si imputina frunzele de la baza, trebuie sa o innoiti periodic, prin scurtarea tijelor sau prin butasire.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.