Nunți și mireseTradițiile de nuntă la Americani - unele împrumutate cu succes și de...

Tradițiile de nuntă la Americani – unele împrumutate cu succes și de români

Traditiile americane de nunta merg dincolo de obisnuita zicala destinata miresei, in care aceasta trebuie sa poarte “ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru”. In urmatoarele randuri veti afla care sunt cele mai importante traditii de nunta in America si cum au fost ele acceptate de populatia americana.

V-ati intrebat vreodata de ce fericitul cuplu invita la nunta membrii familiei si prietenii apropiati pentru a participa ca domnisoare si cavaleri de onoare? Aceasta traditie de nunta intalnita in America dateaza din vremurile Romei antice. Pe atunci, cateva femei trebuiau sa se imbrace in mod asemanator cu mireasa pentru a deruta spiritele rele care ar fi incercat sa o rapeasca sau sa o blesteme. In ziua de azi, domnisoarele de onoare se imbraca diferit de mireasa, dar toate poarta rochii identice sau similare pentru a purta noroc miresei.

Cavalerul de onoare isi are si el propria poveste despre cum a ajuns sa aiba si un rol in cadrul nuntii. In vremurile antice, miresele nu erau tocmai doritoare de casatorie. In loc sa se marite de bunavoie, femeile erau rapite de mire si cativa dintre cei mai apropiati prieteni ai sai. Acum acei prieteni au rolul de a fi cavaleri de onoare.

Intamplator sau nu, luna de miere este o alta traditie derivata din acele rapiri. Mireasa rapita si mirele sau fugeau dupa nunta si se ascundeau intr-o locatie unde sa nu-i gaseasca nimeni o perioada. De obicei, durata de timp in care stateau ascunsi era in jur de o luna.

Petrecerea burlacitei si tortul de nunta

Scopul initial al petrecerii burlacitei nu a fost acela de a da o petrecere in care mireasa sa primeasca daruri. Primele petreceri au fost organizate pentru ca viitoarea mireasa, familia si prietenii ei, sa se destinda si sa vorbeasca inainte de ziua nuntii. La sfarsitul anilor 1800, invitatii la petrecerea burlacitei puneau mici daruri intr-o umbrela sau intr-un parasolar. Apoi viitoarea mireasa lua umbrela, o deschidea, iar cadourile “plouau” peste ea. Ca si in cazul altor traditii, si aceasta a evoluat de-a lungul timpului. Acum scopul acestei petreceri este acela de a face cadouri viitorului cuplu, cadouri care sa-i ajute sa-si inceapa noua viata impreuna.

Tortul de nunta nu are doar rolul de a oferi un final dulce unui ospat de nunta. In Roma antica tortul de nunta avea o alta insemnatate. In acele zile, un tort mic era rupt in bucati deasupra capului miresei in timpul ceremoniei, pentru a simboliza fertilitatea. Invitatii adunau apoi bucatile de tort cazute pe jos si le pastrau pentru a avea noroc. Astazi torturile de nunta elaborate nu mai strica nicio coafura a vreunei mirese, insa traditia a ramas ca invitatii sa primeasca bucati de tort la sfarsitul cinei.

Alte traditii de nunta

nunta americana

O alta traditie de nunta intalnita la americani este aceea ca mirele sa isi treaca mireasa peste pragul casei atunci cand intra in noua casa pentru prima data. Care este motivul acestei treceri peste prag? Este considerat semn rau daca mireasa se impiedica de prag atunci cand intra pentru prima data in casa cuplului, de aceea este ajutata de mire.

Daca participati la o nunta traditionala in America, va puteti astepta sa vedeti cateva obiceiuri pe care acestia le respecta. Cuplurile pot respecta fie toate aceste traditii, fie doar o parte, si anume:

• Aruncarea jartierei: mirele scoate jartiera de pe piciorul miresei. Apoi, acesta arunca jartiera spre barbatii celibatari adunati in preajma, iar ei incearca sa o prinda. Se zice ca burlacul care va prinde jartiera va fi urmatorul care se va casatori.
• Aruncarea buchetului: mireasa sta cu spatele si arunca buchetul de flori catre grupul de femei singure care s-au adunat in preajma. Conform traditiei, burlacita care va prinde buchetul este cea care urmeaza sa se casatoreasca.
• Schimbul de verighete: in timpul ceremoniei de nunta mirele si mireasa fac schimb de verighete, ca simbol al iubirii lor.
• Aprinderea unei lumanari: aprinderea unei lumanari de catre mire si mireasa simbolizeaza unirea a doi oameni intr-o noua familie.
• Primul dans: la receptia de nunta cuplul va dansa pentru prima oara impreuna ca sot si sotie. Dupa acest dans urmeaza de obicei dansul miresei cu tatal ei, iar apoi dansul mirelui cu mama sa.
• Aruncarea semintelor pentru noroc: aceasta traditie a evoluat din Roma antica unde aruncarea unor lucruri, ca seminte sau monede, avea rolul de a aduce noroc cuplului.
• Oferirea de cadouri oaspetilor: ca semn de multumire, cuplurile le dau oaspetilor mici cadouri, numite “favoruri de nunta”.
• Primirea darurilor de nunta: familia si prietenii dau cuplului bani sau obiecte casnice pentru a-i ajuta sa-si cladeasca noua gospodarie.

Traditiile americane de nunta sunt o parte distractiva a festivitatilor. Majoritatea cuplurilor americane incorporeaza aceste practici comune in propria nunta pentru a avea parte de o nunta traditionala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.