Casă și grădinăPlante de apartament parfumate - Jasminum (Iasomie), cele mai parfumate steluțe din...

Plante de apartament parfumate – Jasminum (Iasomie), cele mai parfumate steluțe din flori

Intr-o veche scriere indiana, la un moment dat, este consemnata o fraza in care se spune: “o floare de iasomie pe crestet, crengute de safran si santal pe corp si o femeie frumoasa in brate, toate acestea nu pot fi decat amintirea paradisului pierdut”. In limbajul simbolic al florilor, Iasomia este asociata gratiei, iubirii, amabilitatii si bunatatii, pentru ca isi raspandeste cu atata generozitate parfumul. Spaniolii considera ca exprima senzualitate si nerabdare, in tari din nordul Africii (Maroc, Tunisia), daca un tanar ofera unei fete o floare de Iasomie alba este ca si cum i-ar spune “Tu esti aleasa”, in timp ce o Iasomie de iarna (fara parfum) este un semn de indiferenta.

Mireasma florilor de Jasminum (Iasomie) este imposibil de confundat, motiv pentru care acestea se folosesc frecvent in industria cosmeticelor si a parfumeriei. Exista peste 200 de specii de Jasminum (Iasomie), unele cultivandu-se ca plante de apartament, altele ca plante de gradina, cu perioade de inflorire diferite (vara, iarna), in functie de locul in care sunt crescute. Deoarece sunt plante cataratoare sau se dezvolta sub forma unui arbust, sunt ornamentale, elegante, potrivite pentru interior, dar si pentru balcoane, terase, fatade, gradini. Planta de apartament – Jasminum (Iasomie) este originara din Asia, din partea de sud-est a Chinei, din zone cu clima blanda, subtropicala.

Pentru un decor frumos al incaperilor, cea mai potrivita este Iasomia alba (Jasminum polyanthum), cu flori stelate, delicate, cu frunze lunguiete, adusa in Europa, din Orient, in secolul al XIX-lea.

Pentru exterior, Jasminum nudiflorum (Iasomia cu flori albe sau galbene) este specia cea mai rezistenta, putand suporta temperaturi de pana la -15 grade Celsius si chiar mai putin, daca solul este uscat.

Cultivare si ingrijire

Cand achizitionati planta de apartament – Jasminum (Iasomie) aveti grija ca frunzele sa fie sanatoase, de un verde intens, sa aiba, daca se poate, muguri de floare formati, din care sa se vada varful alb al micilor petale. Daca florile sunt deschise si se scutura, este semn ca au fost expuse (la vanzare) prea mult timp, ca au stat la o temperatura mai ridicata decat cea pe care o tolereaza in mod obisnuit sau nu au fost udate corespunzator.

Planta de apartament – Jasminum (Iasomie) poate sa ajunga pana 2-3 metri inaltime si, pentru ca este o planta agatatoare, trebuie sa i se asigure un suport (un arc metalic, cu cele doua capete infipte in pamantul din ghiveci, in forma de semicerc, de exemplu, sau un alt spalier) pe care sa creasca. Se dirijeaza cu grija crengile pe suportul respectiv, pentru ca planta nu se agata singura, dar va imbraca suportul respectiv, dupa care va creste in sens invers, devenind tot mai bogata.

In perioada de crestere si inflorire, un ingrasamant lichid, dizolvat in apa, administrat de doua ori pe luna, ii este de mare ajutor. In perioada verii, se uda o data la doua zile, iar iarna, mai moderat, o data la o saptamana. Pentru ca Iasomia este sensibila la umiditatea din atmosfera, mai ales vara, este necesar ca frunzele sa fie stropite de la o distanta de 10-15 centimetri, evitandu-se ca apa sa ajunga pe flori.

Jasminum

Primavara, dupa perioada de inflorire, spre sfarsitul lui martie, este bine ca pamantul din ghiveci sa fie improspatat si, eventual, se schimba vasul, daca a devenit neincapator. Se tine ghiveciul intr-o mana, se rastoarna usor, tinand planta de tulpina, cu cealalta mana (pamantul din vas va iesi compact, cu radacini cu tot). Se curata radacinile putrede, daca este cazul, si se replanteaza Iasomia in noul ghiveci, cu pamant proaspat si hranitor. Cu aceasta ocazie se pot face si taieri ale crengilor care s-au lemnificat, lasandu-le doar la inaltimea de 20-30 de centimetri, stimuland, in acest fel, cresterea altor crengi, care sa imbrace frumos ghiveciul.

Inflorire

Planta de apartament – Jasminum (Iasomie) va inflori superb, din ianuarie pana in martie (de aceea se si comercializeaza cam in aceasta perioada, punandu-se in valoare frumusetea extraordinara a florilor). Cel mai bine ar fi, atunci cand se poate, sa fie tinuta in sera sau in solar, pana la inceputul infloririi, dupa care sa fie asezata in interior, intr-un loc luminos. Nu ii plac temperaturile prea ridicate, care ar putea face ca florile sa nu se mai deschida. Optim ar fi 15-21 de grade Celsius.

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Jasminum (Iasomie) se face prin butasi, primavara sau toamna (in acest din urma caz, noua planta va inflori mai tarziu). Se taie butasi de 8-10 centimetri, care sa aiba cel putin doi muguri de frunze (butasul se taie sub mugure) si se pun intr-un vas cu amestec de turba si putin nisip, pentru un bun drenaj. In ghiveciul in care ii transplantati dupa ce prind radacini (in trei-patru saptamani) este bine sa puneti mai multi butasi (3-4), astfel incat planta sa creasca bogata, sub forma de tufa. Aceasta operatie (butasirea) este bine sa se faca la temperaturi de 16-18 grade Celsius.

Daunatori si erori de crestere

Daca frunzele se usuca, este semn ca planta nu are apa suficienta/a fost udata excesiv sau a fost expusa direct, in lumina soarelui, la temperaturi prea ridicate, ceea ce nu ii prieste. Daca nu infloreste, inseamna ca nu are lumina suficienta.

Dintre daunatori, paianjenii rosii si purecii de plante o ataca frecvent, mai ales daca aerul este prea uscat. In acest caz, se va folosi un insecticid si se vor stropi frunzele, cu apa, mai des. Se poate folosi insecticidul si preventiv.

In gradina, Jasminum nudiflorum (Iasomia cu flori albe sau galbene), cunoscuta, la noi, sub denumirea de lamaita, este specia care se poate adapta la temperaturile scazute din timpul iernii. Creste sub forma de arbust, cu ramuri lungi, curbate, decorative, cu flori la fel de parfumate ca Iasomia de interior.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.