DiverseCum să-ți gestionezi mai bine banii

Cum să-ți gestionezi mai bine banii

A venit iarna. Nu, nu e începutul unei compuneri de clasa a II-a, ci gândul care ne înspăimântă ori de câte ori auzim cuvântul magic: decembrie. Toamna nu vine doar cu un „adio” mai trist decât orice despărțire provincială, un „pa-pa” spus vacanțelor la soare, lenevelii și berii reci. Nu, nu era suficient pentru toamnă că ne fură bucuria soarelui! Uită de mere, pere, în panere. Toamna înseamnă cheltuieli mai mari, de toate felurile: cu școala celor mici, cu studiile tale, cu transportul până și de la birou, cu întreținerea, ba chiar și cu mâncarea. De aceea toamna e și cel mai bun moment să înveți cum să-ți gestionezi mai bine banii. Mai bine nu înseamnă să ai mai mulți, deși sunt sigur că n-ai refuza… Ci să-i împarți eficient. Până la urmă, doar aici e toamnă și nu cred c-ai refuza un concediu pe meleaguri mai însorite în decembrie.

 

De-a lungul timpului am învățat că există câteva modalități eficiente de a economisi și de a gestiona bine banii, fie că sunt mulți sau puțini.

Sunt și multe modalități de a te păcăli că-i gestionezi mai bine. E la fel ca aia cu dieta: una bună este una sustenabilă, una pe care o poți menține pe termen lung. Așa că renunță la obiceiuri disociate, care te vor face să cheltuiești puțin astăzi, dar enorm mâine. Sfaturile de mai jos sunt cele care au mers sa mine și pe care le recomand. Folosește ce poți și adaptează ce crezi:

Sfaturi despre cum să-ți gestionezi mai bine banii

Fă liste!

Fie că e vorba de un nou laptop sau de alimentele pentru următoarea săptămână, listele sunt utile. Ele te ajută să cumperi acele lucruri care îți trebuie cu adevărat și te ancorează în nevoile tale reale (nu în cele imaginate de departamentele de marketing și publicitate). Dacă nu ai o listă și te duci la cumpărături, te poți trezi „profitând” de o reducere și cumpărând exact chestiile de care nu ai nevoie. Unde ajungi? La alt magazin, cumpărând și lucrurile de care ai nevoie. Și uite-așa cumperi și tot cumperi…

Notează prețuri!

Nu o să afli niciodată dacă produsul pe care ți-l dorești chiar a fost redus de Black Friday, dacă nu notezi înainte prețul lui inițial. În plus, dacă obiceiul ăsta de a nota prețuri chiar îți intră în obișnuință, vei putea compara. Online și offline. Până la urmă, secretul este să alegi un produs de calitate, la un preț corect. Și nu poți face asta fără a compara atât produse, cât și oferte de preț.

Reutilizează!

Când ai o perioadă proastă din punct de vedere financiar, afli câteva lucruri noi despre tine. Unul dintre primele lucruri este că nu ai nevoie de atâtea chestii. Râdem de părinții și bunicii noștri care folosesc sticle de plastic în locul unor ghivece, dar, dacă stai bine să te gândești, sunt doar două chestii de plastic pentru care plătim. Cu puțină imaginație și îndemânare, poți refolosi multe obiecte pe care le-ai arunca. Nu transforma însă chestia asta într-un nou hobby. Vei ajunge să plătești pentru el – la propriu.

Plătește-ți datoriile!

Fie că e vorba de rata la bancă, de o lună în plus la întreținere sau de niște bani pentru ceva oarecare, de la cel mai bun prieten – nu mai amâna! Nu uita că amânând să plătești o datorie nu scapi de ea – din contră. Vei cheltui acei bani pe alte lucruri și e posibil chiar să acumulezi noi datorii. Cea mai bună metodă pentru a te asigura că scapi de ele este să le plătești la timp sau chiar mai devreme, dacă e posibil.

Profită de biblioteca ta!

Uneori ai prefera să ieși la un film sau la o bere, dar toate ieșirile costă. Cărțile sunt o modalitate ieftină și la îndemână de a te distra, uneori chiar mai bine. Știu că nu sună modern sau cool, dar adevărul e că nu există filme pe măsura cărților. În plus, lectura te ajută să te dezvolți la nivel personal sau chiar profesional. Câștigi din toate punctele de vedere și n-ai nimic de pierdut dacă încerci.

Am scris doar câteva lucruri care te pot ajuta să afli cum să-ți gestionezi mai bine banii, iar unele ți se vor potrivi, în timp ce altele…

Însă vreau să știi că tot ce am scris mai sus este testat de mine și m-a ajutat într-o perioadă sau alta. Și nu te costă nimic să încerci daca vrei să înveți cum să-ți gestionezi mai bine banii.

Voi ce sfaturi aveți, pentru o pușculiță mai plină?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.