Sarcină & BebeReflexe la nou-născut – Ce reflexe apar la bebeluș la naștere?

Reflexe la nou-născut – Ce reflexe apar la bebeluș la naștere?

Există câteva reflexe la nou-născut care îl ajută să supraviețuiască mai ales în primele zile de viață când este foarte vulnerabil. El este neajutorat la naștere, dar are niște abilități și reflexe care îl ajută să se adapteze și care pot fi spontane sau pot să apară ca reacție la anumite acțiuni. Pe parcursul a 12 luni de viață, el se folosește de aceste reflexe. Treptat ele dispar (unele chiar de la 2 luni) și bebelușul își dezvoltă abilitățile.

Navigare rapidă în articol:

Reflexul de supt

2-reflexul-de-supt

Acesta este unul dintre cele mai importante reflexe la nou-născut, pentru că îl ajută să se hrănească. Reflexul de supt apare în săptămâna 32, este pe deplin dezvoltat în săptămâna 36. Deci va fi prezent la naștere și va ține până când bebelușul va avea 2-4 luni. Reflexul de supt este înlocuit de acțiunea voluntară a bebelușului de a se alimenta.

Bebelușii care se nasc prematur nu pot avea un reflex de supt complet dezvoltat la naștere. De aceea ei au nevoie să fie alimentați artificial, printr-un tub înserat prin nas în stomac. Este nevoie de o perioadă de timp până când un bebeluș născut prematur își va dezvolta reflexul de supt și va putea fi alimentat la sân.

Reflexul de supt poate fi testat cu o suzetă sau de mama bebelușului, prin hrănirea la sân.

Reflexul de căutare

Acest reflex apare la naștere. Bebelușul întoarce capul în direcția stimulului, atunci când este atins pe obraz. Această reacție se întâmplă în mod automat. Îl ajută să găsească sânul mamei pentru a primi hrana. Reflexul de căutare se manifestă până la vârsta de 3-4 luni.

Reflexul de tresărire sau reflexul Moro

Acest reflex este cunoscut și cu numele de reflexul Moro, reflexul de îmbrățișare. Ca și alte reflexe la nou-născut care se manifestă involuntar și acesta apare la naștere. El dispare când bebelușul are 3-4 luni. Medicul verifică acest reflex la bebeluș chiar la naștere și apoi o perioadă de timp (mai ales dacă copilul este născut prematur).

Prin acest reflex, bebelușul care se sperie își va întinde brațele, degetele, picioarele, își va arcui spatele, își va trage capul spre spate. Apoi, după ce reflexul se termină, el va aduce brațele la piept ca într-o îmbrățișare, având coatele îndoite și degetele strânse. Dacă se sperie tare de un anumit zgomot, bebelușul poate fi stresat și de aceea va plânge timp de 1 minut. Află de ce bebelușul plânge și este agitat.

Reflexul de mers

Este numit și reflexul de a păși, sau reflexul de dans. Bebelușul care este ridicat și susținut de o persoană iar cu picioarele atinge o suprafață solidă, are acel reflex de a ridica puțin un picior ca și cum ar păși sau ar dansa, timp de câteva secunde. Acest reflex va ține până la vârsta de 3-4 luni. Este numit și reflexul lui Andre Thomas. Este la fel de important ca și alte reflexe la nou-născut.

Reflexul de apucare sau reflexul Darwinian

3-reflexul-de-apucare

Cu siguranță ai observat că bebelușul are reflexul de a apuca degetul unei persoane dacă simte că este atins în palmă. Dacă îi atingi palma cu un obiect, el va strânge degetele pentru a prinde acel obiect. Reflexul de apucare îl ajută pe bebeluș să obțină un contact cu cineva, să se adapteze la lumea din afara uterului mamei.

Acest reflex este destul de bine dezvoltat la bebeluș, ca de altfel și alte reflexe la nou-născut. El va strânge degetul unei persoane suficient de tare, încât pentru ca aceasta să-și elibereze degetul din strânsoare trebuie să-i îndepărteze încet fiecare degețel fără a-l stresa. Cu siguranță acest reflex funcționează și la picioare, el va mișca și degetele de la picioare dacă este atins pe talpa acestora.

Reflexul de apucare se va manifesta la bebeluș până la vârsta de 3 luni. A fost numit după numele lui Charles Darwin și anume reflexul Darwinian. Specialiștii spun că aceste reflexe la nou-născut sunt foarte importante, ele arată că funcția sistemului nervos se dezvoltă în mod normal. Dacă reflexul de apucare nu apare la bebelușul nou-născut acest lucru poate fi din cauza unor leziuni ale creierului sau ale sistemului nervos al acestuia.

Reflexul plantar sau reflexul lui Babinski

4-reflexul-plantar

Prin acest reflex, bebelușul își întinde degetele de la picioare atunci când este atins pe talpă sau pe călcâi. Reflexul plantar se manifestă la bebelușul nou-născut până la vârsta de 2 luni.

Reflexul gâtului tonic

Prin acest reflex, atunci când bebelușul este întins pe spate, el va întoarce capul pe o parte, va întinde brațul spre partea în care a întors fața, va ține celălalt braț având cotul puțin îndoit, iar picioarele ușor flexate. Acest reflex dispare după vârsta de 2 luni. Prin acest reflex, bebelușul va reuși să nu se rostogolească.

Reflexul de înot

Dacă un bebeluș va fi scufundat în apă, el va avea reflexul de a-și ține respirația și de a mișca mâinile și picioarele. Reflexul ține până la vârsta de 4-6 luni.

Reflexul Galant

Acest reflex se manifestă la bebeluș la naștere. Se spune că are un rol în procesul de naștere, ajută copilul să treacă prin canalul de naștere prin mișcarea șoldului.

Cum se manifestă reflexul Galant? Când bebelușul este atins pe spate, în zona coloanei, el își va curba spatele spre partea unde a fost atins, va avea loc o flexie a coloanei în zona lombară și o ușoară ridicare a șoldului. Reflexul Galant se manifestă la bebeluș timp de 6 luni.

Reflexul mano-bucal

Prin acest reflex, bebelușul nou-născut va deschide gura și își va îndoi brațele când îi sunt atinse palmele. El va avea tendința de a-și duce mâna la gură. Reflexul îl ajută pe bebeluș să-și ducă degetele la nas atunci când simte că-i sunt obstrucționate căile respiratorii superioare.

Reflexul apare în momentul nașterii, dispare în jurul vârstei de 5 luni și este numit și reflexul Babkin. Acest reflex este înlocuit treptat de abilitatea de a duce alimentele la gură, de coordonarea voluntară ochi-mână-gură.

Dacă reflexul nu apare la sugar este necesar ca acesta să fie consultat de medic, pentru că poate avea anumite anomalii neurologice.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.