Sarcină & BebePărinte tânăr sau părinte matur? Există cu adevărat o vârstă potrivită de...

Părinte tânăr sau părinte matur? Există cu adevărat o vârstă potrivită de a avea un bebeluş?

Momentul potrivit de a avea un bebeluş este un subiect spinos; pe de o parte, majoritatea studiilor recomandă sarcina înainte de 35 de ani; pe de altă parte, se recomandă ca viitorii părinţi să ia această decizie atunci când sunt pregătiţi. Ce înseamnă însă a fi pregătit? Adevărul este că mereu se va găsi un motiv de a amâna sarcina, la fel cum o sarcină venită pe neaşteptate nu implică faptul că vor exista probleme.

Femeile care devin mame la 20 de ani pot fi părinţi la fel de buni ca şi cele care au rămas însărcinate la 40; în ambele situaţii pot exista probleme de natură fizică, emoţională, socială, materială. Cine poate spune unei femei şi unui bărbat când e cel mai bine să aibă un bebeluş?

Bineînţeles că bunul simţ ne spune că această decizie este doar a femeii şi a partenerului său. Totuşi, unele studii aduc informaţii de interes pentru cei care se întreabă ce vârstă ar fi cea mai potrivită pentru o sarcină sănătoasă şi părinţi fericiţi.

Există cu adevărat o vârstă potrivită de a avea un bebeluş?

Biologic vorbind, lucrurile arată la fel ca în trecut: vârsta potrivită pentru o sarcină este cea de aproximativ 20 de ani (nu înainte de 17-18 ani, căci tânăra nu este încă pe deplin dezvoltată fizic şi emoţional). Deşi astăzi oamenii trăiesc mai mult şi îşi pot îngriji mai bine sănătatea, aceasta nu înseamnă că fertilitatea nu se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, după 35 de ani şansele de a rămâne însărcinată scăzând puţin câte puţin!

Fizic, în special din punct de vedere al fertilităţii, o femeie de 20-25 de ani este cea mai aptă de a duce la bun sfârşit sarcina fără probleme. Emoţional şi social însă, este evident că lucrurile nu stau întocmai aşa. Tinerii nu se simt destul de maturi şi responsabili pentru a întemeia o familie la o astfel de vârstă. Studiile, necesitatea de a intra pe piaţa muncii, greutăţile financiare, dificultatea de a construi şi menţine o relaţie stabilă, toate fac ca un bebeluş să fie printre ultimele lucruri la care se gândesc tinerii de 20-29 de ani.

Ca idee, acum 40 de ani vârsta medie la care oamenii deveneau părinţi era cea de 22-23 de ani, în timp ce astăzi ea se situează pe la 28-30. În plus, din ce în ce mai multe femei au bebeluşi după 40 de ani.

parinte tanar sau matur

Alte studii analizează care e vârsta adecvată pentru o sarcină din punct de vedere nu al fertilităţii, ci al sănătăţii bebeluşului. Acestea dau ca reper perioada de 25-32 de ani ca fiind cea mai optimă. Multe studii oferă date diferite, însă majoritatea par a fi în acord cu faptul că este de preferat ca o femeie să aibă primul bebeluş înainte de 35 de ani.

Un studiu al cercetătorilor olandezi a încercat să ofere un reper util celor care doresc să ştie momentul optim de a avea un bebeluş. Analizând date de la aproximativ 60, 000 de femei, oamenii de ştiinţă au calculat că pentru femeile care îşi doresc un singur copil, vârsta potrivită este cea de 32 de ani, iar cea limită de 41 de ani (după aceasta apar frecvente probleme legate de fertilitate şi sarcină); în schimb, femeile care îşi doresc doi copii ar trebui să rămână însărcinate la 27 de ani, cel târziu la 38.

Oricum ar fi, întotdeauna există aspecte pozitive şi negative în ceea ce priveşte vârsta părinţilor (în special a mamei).

Pe de o parte, în perioada 20-29 fertilitatea este la vârf, sănătatea este în general mai bună, la fel ca şi rezistenţa fizică şi apar mult mai puţine probleme legate de sarcină şi sănătatea fătului. Pe de altă parte, o sarcină va afecta studiile sau cariera, va aduce greutăţi financiare, va afecta viaţa socială a tinerilor şi poate chiar şi relaţia lor. Puţini sunt cei care şi-au organizat o viaţă stabilă până la 30 de ani, iar un bebeluş are nevoie de un mediu stabil şi sigur (material şi emoţional).

În perioada 30-39 de ani, viitorii părinţi sunt suficient de maturi şi responsabili şi şi-au consolidat relaţia şi viaţa. Pare a fi o perioadă perfectă, doar că cresc riscurile de complicaţii. În plus, după 35 de ani fertilitatea începe să coboare.

După 40 de ani părinţii pot oferi mai multe unui bebeluş şi vor fi mult mai bine pregătiţi; din păcate, femeile rămân cu dificultate însărcinate şi apar probleme legate de sănătatea mamei şi a fătului (creşte de asemenea riscul de pierdere a sarcinii).

Aşadar, care este vârsta potrivită de a avea un bebeluş? Fiecare perioadă are plusuri şi minusuri; depinde şi de perspectiva din care privim lucrurile: fizic, emoţional, social, material. Până la urmă, perioada optimă de a deveni părinte este aceea în care îţi doreşti un bebe şi îţi permiţi. Mereu există dificultăţi şi niciodată nu suntem cu adevărat pregătiţi. Dar a deveni părinte este o fericire unică, vârsta contând mai puţin decât bucuria de a crea viaţă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.