A greşi e omeneşte şi câteodată chiar bine, atât timp cât învăţăm din greşelile pe care le facem. Ca tineri proaspăt căsătoriţi, veţi face propriile voastre greşeli, căci a construi o viaţă în doi nu este niciodată simplu. Însă merită! Câte sfaturi preţioase v-ar putea oferi cei cu experienţă! Chiar dacă fiecare căsnicie este diferită şi chiar dacă voi credeţi că nu aveţi ce învăţa de la alţii, vă înşelaţi. Există unii paşi greşiţi pe care îi puteţi evita aflând despre „erorile înaintaşilor”…
10 greşeli clasice pe care le fac tinerii proaspăt căsătoriţi
Vă gândiţi la nuntă şi nu la căsnicie! Nunta este un moment special în viaţa voastră, însă ceea ce urmează contează cu adevărat. Mai puţin importat este ce restaurant, formaţie, decoraţiuni etc. veţi avea; vital este cum vă imaginaţi viaţa voastră odată deveniţi soţ şi soţie. Nu este foarte romantic, însă este foarte important să vorbiţi dinainte despre aspectele practice în viaţa de zi cu zi.
Vă aşteptaţi ca totul să se schimbe… sau nu schimbaţi nimic! Iată două variante la fel de dăunătoare pentru o căsnicie. Pe de o parte, poate că visaţi că totul va fi diferit şi chiar că partenerul se va schimba, se va „maturiza” subit! Nimic nu se schimbă deodată, în plus, nu ar trebui să speri că odată căsătorit, partenerul va fi o altă persoană (îl iubeşti sau nu aşa cum este??)… Pe de altă parte, există proaspăt căsătoriţi care nu fac nici o schimbare în viaţa lor, continuă ca şi înainte. Şi ajung astfel la 5 ani după nuntă văzând că nu au realizat nimic după căsătorie…
Uiţi de prieteni şi-ţi petreci tot timpul alături de partener. Este grozav că vreţi să petreceţi timp împreună. Orice tineri proaspăt căsătoriţi au nevoie de intimitate. Însă nu trebuie să se sufoce unul pe celălalt şi nici să uite cine erau ei de sine stătători. Oricine are nevoie de spaţiu personal şi nimeni nu trebuie să-şi uite prietenii!
Nu vă (mai) distraţi împreună. Dacă sunteţi căsătoriţi, aceasta nu înseamnă că trebuie să deveniţi plictisiţi unul de celălalt şi să uitaţi cum vă distraţi înainte! De la „distracţia în dormitor” la distracţia în afara patului conjugal, plănuiţi activităţi în doi cât mai relaxante…
Nu gestionaţi cum trebuie bugetul. Cheltuiţi banii de la nuntă pe luna de miere şi pe alte lucruri pe care doreaţi să le cumpăraţi…şi ajungeţi lefteri! Este extrem de greu să vă obişnuiţi să gestionaţi împreună bugetul. Probabil că trebuie să faceţi fiecare sacrificii pentru a economisi, chiar să faceţi împrumut. Regula 1: fără risipă, chiar dacă aveţi nişte bani de la nuntă! Vorbiţi despre aspectele legate de bani, faceţi un plan şi luaţi toate deciziile importante împreună. Da, este mai uşor de spus decât de făcut – dar chiar vreţi ca banii să stea în calea fericirii?…
Nu luaţi decizii împreună. Odată căsătorit, nu poţi să mai iei spontan şi subit, de unul sigur, orice decizie! Cum ar fi să îţi suni soţul sau soţia şi să-i spui: „m-am decis subit că am chef să merg cu amicii 2 zile până la mare, nu te superi, nu?”…
Nu spuneţi ce aveţi pe suflet…şi aşa se ajunge la resentimente. Nu îţi convine ceva? Ai o altă opinie decât cea a partenerului? Spune ceea ce gândeşti şi simţi – însă ai grijă cum o spui, niciodată nervos, niciodată sub forma unei critici…
Nu plănuiţi practic viaţa în doi. La începutul unei căsnicii, trebuie să vă împărţiţi sarcinile cât de corect puteţi; însă…nu apelaţi la stereotipuri precum: „asta-i treaba femeii”, sau „eu ştiu mai bine, că am mai avut o relaţie lungă”. Fiecare relaţie e altfel şi fiecare trebuie să îşi asume responsabilităţi proprii. Dacă nu vorbiţi despre acestea şi lăsaţi lucrurile să meargă de la sine, vă treziţi cu certuri de tipul: „eu fac totul în casa asta”.
Nu vă gândiţi decât la copii. Da, vreţi să treceţi la faza următoare şi să fiţi părinţi! Dar aveţi răbdare. Cel mai important este să trăiţi voi doi, ca soţ şi soţie, o perioadă, să vă bucuraţi unul de celălalt. Vor veni şi copiii, chiar nu are rost graba!
Vă certaţi din cauza părinţilor voştri. Mulţi tineri proaspăt căsătoriţi sunt nevoiţi să locuiască o perioadă la părinţii unuia dintre parteneri. O greşeală gravă este să ajungeţi să vă certaţi deoarece unul din voi nu se înţelege cu socrii! Dacă nu există cale de înţelegere, este de preferat pentru căsnicia voastră să locuiţi o perioadă în chirie decât să trăiţi fără intimitate şi cu certuri. Este greu, însă lucrurile de acest fel nu ar trebui să îndepărteze doi oameni care se iubesc şi care vor o viaţă împreună. Dacă nu se poate să plecaţi deocamdată, nu uitaţi pentru ce suportaţi situaţia: pentru ca, odată ce vă veţi permite, să aveţi viaţa visată, doar voi doi…
Viata in doi este frumoasa daca vrei sa fie frumoasa. Diferite activitati desfasurate impreuna, pot fi sarea si piperul dintr-o relatie. Noi nu am trecut prin monotonie de cand suntem casatoriti, incercam sa venim de fiecare data cu ceva nou pentru a evita plictiseala. In aceasta primavara, am zis sa facem ceva care sa presupuna si putina miscare, asa ca, ne-am inscris la o scoala de dans(http://stop-and-dance.ro/) unde ne-am propus sa invatam cel putin doua stiluri de dans pana la sfarsitul anului 😀