Copii & adolescențiRolul joului de lego în dezvoltarea inteligenței la copii

Rolul joului de lego în dezvoltarea inteligenței la copii

Foarte multi parinti isi pun intrebarea cum pot dezvolta inteligenta copilului lor inca de la o varsta frageda. Educarea copilul incepe inca din primele zile de viata, insa nu va ganditi la lucruri prea serioase. Pana la varsta de un an, copilul trebuie sa se familiarizeze cu tot ceea ce il inconjoara si, mai mult decat atat, el trebuie sa se adapteze la noul mediu de viata. O metoda inedita de a dezvolta inteligenta copillui dumneavoastra este jocul lego, asadar in acest articol dorim sa va prezentam cum puteti sa dezvoltati inteligenta copilului dumneavoastra cu lego.

Despre inteligenta copilului

Inainte de a afla cum puteti dezvolta inteligenta copilului dumneavoastra prin diferite mijloace este necesara o scurta incursiune in psihologia celui mic. Inca din primii ani de viata ai copilului capacitatea de invatare a acestuia poate fi evaluata, iar aprecierea capacitatilor celor mici este absolut esentiala pentru a putea stimula inteligenta copilului.

Foarte multe cercetari au demonstrat ca cei mici mostenesc inteligenta, insa acesta nu este un factor decisiv. Inteligenta reprezinta, de fapt, capacitatea de a intelege si de a asimila intr-un mod corect noi elemente. Inteligenta nu inseamna cunoastere. Inteligenta reprezinta exercitiul creierului de a intelege ceva prin forte proprii. Chiar daca s-a dovedit ca inteligenta este mostenita, cercetatorii au afirmat ca dezvoltarea inteligentei copiiilor este inca un mister.

Exista o multitudine de metode prin care inteligenta celui mic poate fi stimulata. In primul rand, depinde de implicarea parintilor in procesul de dezvoltare cognitiva a celui mic. Inca din primele zile de viata este bine ca parintii sa ii citeasca celui mic povesti, sa mimeze diferite ipostaze sau sa imite animale; plus ca cei mici sunt receptivi la sunete, asa ca daca parintii ii vor canta celui mic acesta va fi mult mai atent.

Pe masura ce copilasul creste, metodele se pot modifica, parintii pot incepe discutii diferite cu cei mici pe diverse teme, despre diferite lucruri, animale, intamplari. Copiii pun foarte multe intrebari, iar raspunsurile pe care parintii le ofera in general nu sunt cele mai bune, de aceea este bine ca parintii sa se gandeasca foarte bine inainte de a spune ceva celui mic.

Inteligenta copiilor este direct influentata de factori precum mediul familial, alimentatie si educatie.

Dezvoltarea inteligentei copilului cu lego

Cu siguranta foarte multi dintre dumneavoastra ati auzit de lego, poate unii chiar au avut asa ceva. Ce presupune lego? Joaca, inteligenta si creativitate.

Jucariile din plastic de tipul lego au inceput sa fie populare inca din jurul anului 1950. Piesele lego cuprind un intreg univers, iar micile “caramizi” sunt folosite pentru a construi aproape orice.

lego

Pentru a descrie cel mai bine jocul de lego, oamenii de stiinta au introdus un termen care poate fi catalogat mai degraba drept oximoronic: “serious play”, in traducere “joaca serioasa”. De cand a devenit jocul o activitate serioasa? Atat timp cat lego presupune dezvoltarea inteligentei indiferent de varsta, dezvoltarea creativitatii, exprimarea sentimentelor, inlaturarea constrangerilor sociale si, nu in ultimul rand, competitia.

Lego reprezinta o adevarata provocare pentru imaginatia oricui, iar cei mici sunt intotdeauna atrasi de lucruri noi. Lego nu doar sporeste curiozitatea copilului, ci il va antrena in cele mai interesante si distractive jocuri.

Construirea cu ajutorul formelor lego poate ajuta la dezvoltarea inteligentei celui mic in mai multe moduri. Cercetarile au aratat ca in momentul in care copiii construiesc diferite obiecte cu ajutorul formelor lego, creierul lor proceseaza foarte multe informatii referitoare la mediul inconjurator.

Probabil va intrebati de la ce varsta poate incepe copilul sa se joace cu lego. Aceste jucarii fantastice sunt potrivite pentru orice varsta, ele fiind special concepute pentru fiecare categorie. Pentru copiii foarte mici, piesele sunt mai mari, tocmai pentru a impeidica producerea unor accidente, dar si pentru ca acestea sa fie mai usor de manipulat.

Atunci cand copilul are pana in doi ani, este bine ca modelul de constructie sa se aleaga aleator; in acest fel copilul va fi liber sa construiasca ce doreste, sa foloseasca orice culoare vrea iar rezultatul final va fi cel dorit de el. Pe de alta parte, pentru cei mai mari de doi ani, constructia finala trebuie sa aiba forma sau formele indicate, piesele fiind special concepute pentru acestea.

Parintii sunt cei care trebuie sa observe atent activitatea copilului. In acest fel parintii pot observa ce le place celor mici si care sunt interesele lor, dar in acelasi timp vor comunica despre eventualele forme pe care la iau piesele.

De ce dezvolta lego inteligenta copilului?

Lego dezvolta inteligenta copiilor in primul rand datorita faptului ca cel mic va intelege mult mai bine armonia dintre spatiu si timp, copilul fiind capabil sa asimileze mult mai bine aceste concepte. Mai mult decat atat, copii invata cum pot avea controlul asupra lucrului pe care ei il creeaza. Creativitatea lor atinge cote maxime, iar mintea le este pusa la incercare de fiecare data cand o piesa nu se potriveste.

Lego induce copiilor un fel de realitate-fantastica, in sensul ca celor mici le este permis sa exploreze mediul inconjurator din propriul punct de vedere. Copiii care se joaca cu lego sunt mult mai siguri pe sine, cunosc mult mai multe aspecte ale mediului inconjurator, fie ca este vorba de mediul social, de natura sau de mediul cultural, iar abilitatile sociale sunt mai dezvoltate. Cunostintele pe care acestia le asimileaza in timpul jocului sunt foarte pretioase si sunt intotdeauna folositte atunci cand interactioneaza cu cei din jur.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.