În acest articol vă oferim câteva iluzii optice incredibile, acestea sfidând legile naturii. Dacă vrei să vezi cum un om poate ateriza cu parașuta pe lună, vezi mai jos.
Cadrul din oțel
Tot ce v-as putea spune e ca aceasta imagine e cu adevarat o piesa de arta. Tot ce pare a fi o foaie de hartie desenata pe un camp, este de fapt o constructie realizata din otel de catre Neil Dawson si a fost numita „Orizontul” . Dupa ce veti observa poza va veti lamuri si veti confirma faptul ca e o iluzie reusita.
Statuia libertății din oameni
Fotografia de mai jos este una reala si a fost facuta in Camp Dodge, Des Moines. Cu un numar total de 18.000 de persoane participante s-a putut realiza statuia libertatii, prin atenta pozitionare a fiecarui individ. Putem vorbi astfel de o iluzie in aer liber.
Degetul uriaș
Fotografia de mai jos este una reala si produce o iluzie optica in aer liber destul de interesanta. Se creeaza impresia unei maini uriase si a unui deget care, printr-o simpla atingere a apei, formeaza unde foarte mari la suprafata acesteia. Defapt, ceea ce vedem mai jos este o simpla iluzie optica in aer liber bazata pe marimi.
Luna zâmbește
O imagine destul de interesanta, in care luna, copacii si pasarile fac „echipa”, creand impresia unei figuri care zambeste. Pasarile reprezinta ochii, iar crengile copacilor sugereaza zambetul lung al persoanei respective. Putem vorbi de o iluzie in aer liber.
2 figuri într-una singură
Fotografia de mai jos surprinde 2 femei asezate una langa alta. Asta este doar o iluzie optica, deoarece, in realitate, avem de-a face cu o singura figura de femeie, pictata in asa fel incat sa se creeze iluzia optica a prezentei a doua persoane, chiar de diferite culori ale pielii. Putem spune ca aceasta este o iluzie optica in aer liber, cu inteles dublu.
Aterizarea pe lună
Fotografia de mai jos surprinde un parasutist care este gata sa aterizeze pe luna. Dar oare este posibil asa ceva? Poate doar intr-o iluzie optica in aer liber foarte bine realizata. Defapt, aceasta iluzie se bazeaza pe marimi, iar luna este undeva mult mai departe decat parasutistul din imagine.
Portarul imens
Fotografia de mai jos a fost facuta in Berlin si surprinde un portar de fotbal la o marime foarte mare, fiind vorba de celebrul Oliver Kahn. Aceasta creatie a fost realizata cu ocazia Campionatului Mondial din 2006 si se poate incadra in categoria iluziilor in aer liber, deoarece se creeaza impresia unui om real, gata sa se arunce peste strada.
O casă care se dărâmă
Fotografia de mai jos surprinde o casa care pare sa se darame sau mai bine zis sa se scufunde. In realitate insa, fotografia a fost facuta la un anumit unghi care creeaza aceasta iluzie in aer liber. A doua poza cu siguranta va va lamuri in totalitate, deoarece avem de-a face cu un deal foarte inclinat, in timp ce constructia este perfect normala.
Bărbatul care împinge turnul Pisa
Turnul Pisa este una dintre constructiile celebre ale lumii si este unica prin pozitionarea sa. Desi a fost proiectata vertical si initial chiar asa a fost, datorita solului pe care a fost construita, cu timpul a inceput sa se incline, iar acesta pare a fi un bun material pentru o iluzie optica in aer liber. Observam in fotografia de mai jos un om care pare sa impinga cu piciorul aceasta constructie impunatoare, insa, in realitate, avem de-a face doar cu o iluzie bazata pe marimi. Defapt, individul se afla la o distanta considerabila de turnul Pisa.
Roci sau gropi?
Fotografia de mai jos a fost realizata in Goblin Valley din Utah si surprinde o parte dintr-o portiune mai intinsa de roca. Cele doua imagini sunt identice, doar ca a doua este intoarsa la 180 de grade fata de prima. Cu toate acestea, efectele sunt cu totul altele: in prima imagine se creeaza impresia de gropi in roca, iar in a doua gropile devin alte roci, mai mici. Putem incadra astfel aceasta imagine in categoria iluziilor cu inteles multiplu.
Omul de zăpadă gigant
Prima fotografie de mai jos surprinde un om de zapada destul de mare, construit in fata unei case, care parca vrea sa sperie trecatorii, tinand bratele ridicate. Aceasta este insa doar o iluzie optica in aer liber, bazata pe marimi, deoarece, in a doua poza, veti descoperi adevarata dimensiune a omului de zapada, acesta fiind unul foarte mic, facut pe cupola unei masini.
Rafael Nadal & Sony Ericsson
Fotografia de mai jos este una reala, nemodificata in Photoshop, surprinsa in cadrul unui turneu de tenis de camp masculin. In imagine il puteti recunoaste pe Rafael Nadal, unul dintre cei mai buni tenismeni, care parca este gata sa loveasca cu racheta logo-ul Sony Ericsson. In realitate insa nu este asa, deoarece el asteapta mingea de tenis sa cada, aceasta nefiind surprinsa in cadru.
Copii care merg pe apă
Fotografia de mai jos surprinde 3 copii gata sa sara in piscina, doar ca momentul in care poza a fost facuta e unul numai bun pentru a forma o iluzie optica. Se creeaza astfel impresia ca cei 3 copii merg pe apa, nicidecum nu vor cadea in aceasta.
Gropile din asfalt
Fotografia de mai jos a fost facuta pe o strada foarte buna, din cate se poate vedea. Totusi, un om s-a gandit sa lipeasca stickere foarte mari, provocand iluzia unor gropi in asfalt. Soferii incetinesc cand se apropie de ele, pentru a nu-si lovi masinile.
Zebre și umbre
Imaginea de mai jos a fost preluata de pe postul de televiuziune National Geographic, care deja ne-a obisnuit cu materialul pus la dispozitie pentru iluzii optice. Putem observa o turma de zebre, dar imaginea nu este tocmai una obisnuita si ne induce in eroare. Din pozitia din care privim, umbrele zebrelor sunt in pozitie verticala, iar animalele in sine in pozitie orizontala. Aceasta imagine o putem incadra in iluzii cu intelesuri multiple si iluzii in aer liber.
Grup de flamingo
Fotografia de mai jos este una reala, nu a suferit niciun fel de modificare pe calculator. A fost realizata de fotografii postului de televiziune National Geographic si surprinde un grup de pasari flamingo asezata in asa maniera incat ele toate formeaza un flamingo mai mare. Aceasta este o iluzie optica in aer liber.
2 zebre, 6 picioare?
Fotografia de mai jos surprinde doua zebre asezate una langa alta, in mediul lor natural. Se pot observa destul de clar cele doua capete ale animalelor, dar picioarele nu iesa la socoteala, fiind doar 6, in loc de 8, cat ar fi fost normal. Acest lucru se datoreaza pozitionarii animalelor, astfel incat 2 perechi de picioare se suprapun, provocand o iluzie optica in aer liber.
Sala de examen
O simpla fotografie ascunzand o iluzie poate da de banuit. In sala de examinare, se pare ca baiatul incearca sa copie cate ceva de la fata. Dar in realitate de fapt, fata se afla cu o banca in spatele baiatului,asadar nu se pune problema copiatului. Totusi, gestul baiatului este evident si oricine il va sanctiona. Asadar o iluzie optica poate aduce si urmari negative.
Puiul cu 4 picioare
Iata inca o iluzie optica bazata pe acelasi principiu de suprapunere a doua lucruri. Cu siguranta nu este vorba de un pui cu patru picioare,chiar daca asa tindem sa credem, ci mai degraba doi pui suprapusi in momentul fotografierii.
Strada din India
Lois Levy a reusit sa surprinda acest moment de pe strazile din India atat de banal, dar pe cat de banal pe atat de interesant. Este vorba iarasi de o iluzie optica proiectata din umbrele trecarilor pe un perete. Un barbat si o femeie trec unul pe langa celalalt, dar umbra de pe perete ne inseala, dandu-ne de inteles ca acestia urmeaza sa se sarute.
Antilopa zburătoare
Aveti impresia ca vedeti o antilopa zburatoare? Stati linistiti, inca nu a vazut nimeni. Simpla suprapunere a unei antilope cu o pasare in fotografia unui vanator ne-a dat aceasta senzatie dar totul va garantez ca este o iluzie optica in aer liber cu un efect foarte interesant.
Costumul siamezilor
Aceasta iluzie poarta numele de costumul siamezilor. Datorita individului din stanga ce poarta un costum cu nuante destul de puternice, e posibil sa nu ne sara in fata ochilor ceea ce de fapt e mai interesant. Daca in prima poza totul pare ok, daca analizam a doua fotografie vedem de fapt ca jumatate din sacoul persoanei din prima imagine este de fapt spatele alteia. Ce spuneti de asta? Daca nu era a doua poza nici nu v-ati fi gandit la asa ceva.
Bărbatul de pe gard
Ellen K. Smith a gasit aceasta pictura iluzionista pe strazile din Mannheim. La prima vedere se observa doar niste pete de culoare pe elementele unui gard. Cu siguranta nu poate fi atata de simplu.Privite dintr-un anumit unghi se completeaza si formeaza un tablou de-a dreptul complex. Unele persoane numesc aceasta arta ca fiind un „vandalism constructiv”. Imaginea se incadreaza in categoria iluziilor in aer liber.
Omida sau grup de păsări?
Fotograful Jose Luiz Rodriguez reuseste sa imortalizeze un grup de cateva pasari ce stau una langa alta pe o creanga a unui tufis. Pana si artistul a fost surprins dupa ce a realizat fotografia, ca poti crede in prima instanta ca observi o omida. Pana si o simpla fotografie poate ascunde ceva si poate provoca o iluzie optica in aer liber.
Caii mai mici decât masa
Daca o singura pilula te poate face mai mare si alta mai mic, atunci cineva chiar a fost destul de ocupat in distribuirea acestor pastile. Aceasta poza realizata pe un camp din Doellstaedt, Germania, ne intareste ideea ca pana si animalele le putem micsora daca dorim, in numele artei. Desigur , este un pic straniu ca cineva a decis sa plaseze masa si scaunele in mijlocul campului, dar luate la un loc a creat ceva destul de interesant, provocand o iluzie optica in aer liber.
Figura din nori
Fotografia de mai jos surprinde o ipostaza destul de interesanta a cerului acoperit de un nor foarte mare. Daca ne uitam cu atentie la norul din partea dreapta imaginii, vom observa o figura umana destul de bine pronuntata, aceasta fiind o iluzie in aer liber.
Landrover
Fotografia de mai jos a fost facuta in Massai, unde un grup de indieni s-au pozitionat astfel incat sa creeze iluzia optica a unei masini de teren Landrover. Daca privim cu atentie, scutul din stanga reprezinta roata de rezerva, iar celelalte doua rotile pe care masina sta pe pamant. De asemenea, se poate observa si antena radio, undeva pe la mijlocul imaginii.
Bărbatul care plutește
Pentru a va atrage si mai mult atentia, va spun din start ca aceasta fotografie a fost realizata intr-un oras din Romania. Initial, pare o banala fotografie, insa dupa cateva momente de concentrare este foarte probabil sa observati iluzia optica. Pata de langa barbat pare ca este umbra acestuia, iar omul avem iluzia ca pluteste.
Ușa deschisă
Imaginea de mai jos ne prezinta o usa care se deschide in planul indepartat al imaginii si un baiat asiatic care parca se indreapta sa intre in incapere. In realitate insa, aceasta este doar o iluzie optica, deoarece ceea ce vedem in imaginea de mai jos este un desen foarte bine realizat.
Dopul zburător
Fotografia urmatoare produce o iluzie optica destul de interesanta. Respectivul a asezat sticla de sampanie desfacuta exact in dreptul urmei lasate de un avion supersonic, astfel ca s-a creat iluzia ca dopul sticlei a lasat acea urma puternic vizibila pe cer.
Cutia invizibilă
Liu Bolin nu este singurul expert in ceea ce priveste efectul de disparitie. Cayeteno Ferrer este un alt artist care insa picteaza cutii, astfel incat acestea sa fie perfect camuflate si sa nu se mai observe foarte clar. Asta putem observa si in imaginea de mai jos, in care cutia este vopsita exact in culorile mediului inconjurator, creandu-se iluzia optica ca aceasta nu exista defapt.
Figura de pe ușa garajului
Fotografia de mai jos surprinde un simplu garaj, insa iluzia optica provocata de umbrele copacilor este una foarte interesanta. Daca ne uitam cu atentie in coltul dreapta sus al usii garajului, vom observa o figura umana destul de bine conturata, in special nasul si buzele.
Vioara imensă
Fotografia de mai jos reprezinta un peisaj nocturn, care surprinde 2 mici insule incojurate de apa. Iluzia optica creata o putem observa in partea din stanga a imaginii. Astfel, reflexia acelei insule in apa creeaza impresia unei vioare imense, mai bine zis a unei parti dintr-o vioara.
Figura de la Machu Picchu
Fotografia de mai jos a fost facuta la Machu Picchu, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice ale lumii. Iluzia optica o veti putea observa daca veti intoarce capul 90 de grade spre dreapta. Astfel, ar trebui sa observati figura unui barbat, ochii, nasul, buzele si barbia acestuia fiind foarte bine evidentiate.
Mama și copilul care se roagă
Fotografia de mai jos reprezinta un peisaj cu munti, acestia reflectandu-se in apa care ii inconjoara. Nimic interesant pana acum, insa iluzia optica apare atunci cand rotiti capul 90 de grade spre stanga. Veti observa destul de clar o mama si copilul ei care se roaga.
Pisica cu gâtul imens
Fotografia de mai jos surprinde o pisica neagra care ne da iluzia ca ar avea un gat extrem de lung, cu care este capabila sa ajunga in gaura gardului, aflata la o distanta destul de mare de restul corpului sau. In realitate insa, in fotografie apar 2 pisici: prima este cea din stanga, careia nu i se vede capul, iar a doua este cea din gaura cardului, careia i se vede doar capul si pare o continuare a primei pisici.
Statuia care aruncă mingea de baschet
Fotografia de mai jos surprinde in prim plan un cos de baschet si o minge care este gata sa intre in plasa inelului. In planul indepartat insa, o statuie care infatiseaza un barbat cu mainile ridicate si cu privirea indreptata spre mingea de baschet creeaza iluzia ca mingea a fost aruncata de acesta.