Casă și grădinăAmenajările exterioare - pentru cei dintre voi cu un suflet de artist

Amenajările exterioare – pentru cei dintre voi cu un suflet de artist

Putini sunt oamenii care sa nu-si doreasca o casa, undeva, intr-un loc cat mai linistit, cu aerul taiat de miscarea crengilor, cu o curte mare, unde sa planteze pomi fructiferi, sa ingrijeasca o gradina la fel de mare si unde copiii lor sa se joace in siguranta. De fapt, aproape toti oamenii isi doresc sa evadeze din infernul urban, si-asa un hibrid de stiluri, un amalgam de prost gust, si daca atunci cand ne referim la amenajarile interioare, trebuie sa avem in vedere un soi de intimitate ce se impune de la sine, cand trebuie sa facem referire la amenajarile exterioare, luam in calcul atat utilitatea, cat si frumusetea.

De pilda, daca ne permite si bugetul, si spatiul, ne putem infrumuseta decorul din curte printr-o cascada artificiala. Pe langa faptul ca aceasta din urma nu are aproape nicio folosinta, decat estetica, ne poate costa si foarte mult, insa chiar si asa, nu putem omite faptul ca toti prietenii ne vor invidia, sau, de ce nu, ne vor urma indeaproape exemplul. Si bineinteles ca daca vom apela la ajutorul unui designer in amenajari exterioare, va trebui sa discutam dinainte dorintele noastre, chiar foarte serios, caci e posibil sa avem cateva surprize.

Amenajările exterioare

In definitiv, desi un spatiu este placut din punct de vedere estetic, acesta trebuie sa fie si functional. Vom cauta, spre exemplu, in zilele toride de vara, un loc racoros, umbrit si ferit de agitatia din jurul nostru, in care sa ne refugiem ori de cate ori simtim nevoia. Apoi, ne vom dori, cel mai probabil, sa ne petrecem serile din weekend, alaturi de prieteni, intr-un loc cat mai frumos, refugiat in inima naturii, cu atat mai bine cu cat se afla in curtea noastra.

In sfarsit, iata cateva sfaturi in amenajarile exterioare. Primul pas pe care trebuie sa-l facem, indeosebi daca ne dorim cu tot dinadinsul sa avem o curte frumoasa, este sa ne gandim serios la spatiul pe care-l avem la dispozitie, in acelasi timp, luand seama si de obiceiurile noastre. Cu alte cuvinte, daca stim ca ne place sa ne petrecem o buna parte din timpul liber citind sub cer, daca avem copii putin cam neastamparati, care, pe deasupra, sunt si foarte energici sau daca pur si simplu, dorim sa petrecem cateva momente frumoase alaturi de familie ori de prieteni, va trebuie sa dam formele unui spatiu pe cat de utilitar, pe atat de frumos.

Din pacate, spatiul poate fi principala problema, in mare majoritate a cazurilor, multi optand doar pentru cativa copaci, de regula, pomi fructiferi si un foisor foarte mic. Insa daca avem la dispozitie un spatiu nu tocmai mic, ne vom amenaja o gradina in jurul casei. De fapt, va dam acest sfat, pentru ca ne gandim ca v-ar placea ca atunci cand deschideti un geam, privelistea sa fie pe masura. In gradina se pot construi terase, unde putem lua masa alaturi de familie, in timpul sezonului cald, sau chiar micul-dejun. Ba chiar, nimic nu e mai revitalizant pentru o zi solicitanta decat sa luam micul-dejun intr-un spatiu cu aer curat, in natura, iar natura, de ce nu, poate fi adusa aproape in totalitate in gradina noastra.

Si daca si bugetul ne permite, desigur, putem opta pentru un lac, langa care vom amplasa o mica scena, caci, pana la urma, ne vom dori la un moment dat sa dam o petrecere putin mai altfel. Si totusi, daca ne dorim terase, indicat ar fi ca acestea sa fie undeva printre pomi, adica sa se afle intr-un loc cat mai ferit cu putinta, umbrit, deci, racoros in zilele calduroase. Pe de alta parte, amenajarile exterioare se refera, bineinteles, si la exteriorul casei, care nu poate fi in contrast cu ceea ce se afla in jurul acesteia, mai cu seama, daca pentru gradina noastra, am optat pentru un decor retro, cu butuci rasturnati, copaci care ne lasa impresia ca au imbatranit inaintea timpului lor, si peretii exteriori ai casei vor purta, cel putin, amprenta acestui decor despre care vorbim.

In acest caz, multi prefera, in ceea ce priveste acoperisul casei, pentru sindrilele de lemn. Aici, trebuie sa tinem cont de clima, de cat de expusi suntem ploilor s.a.m.d. Durabilitatea se calculeaza in functie de acesti factori, insa si de ingeniozitatea constructiei in sine.

De pilda, cu cat este mai abrupt acoperisul, cu atat mai durabil va fi, desigur, daca va fi acoperit cu sindrile de lemn. Chiar si asa, trebuie sa tinem seama de siguranta noastra, dincolo de orice estetica in amenajarile exterioare, pana la urma, siguranta noastra si a familiei noastre este si trebuie sa fie pe primul loc. De la acoperis, trecem la fatada casei, care este considerata a fi ultima amprenta, chiar una decisiva, ce face diferenta. Inainte de toate, vom tine cont de utilitate, mai cu seama, tot de siguranta, si-abia apoi, ne vom ingriji de aspectul pe care-l confera.

Exista intr-atat de multe alternative, incat unele persoane cer ajutorul unui designer in amenajari exterioare. Chiar si asa, cu cat este mai simpla fatada, cu atat mai bine, caci in cazul in care ne gandim sa mai facem cateva schimbari prin curte, nu va fi nevoie sa schimbam si fatada casei. In schimb, este indicat, daca nu ne pricepem la astfel de detalii, sa cerem ajutorul unui designer in amenajari exterioare, care ne poate spune cu exactitate ce i se potriveste formei casei, decorului exterior pe care-l avem in plan, si nu ultimul rand, care este cea mai buna alternativa in ceea ce priveste finisajul, vopselele etc. Altfel spus, pe primul loc se va afla protectia, si-abia apoi aspectul.

Nu putem face abstractie nici de peisagistica zonei in care casa noastra se afla, atunci cand facem referire la amenajarile exterioare, caci cu siguranta, nu ne dorim ca adapostul nostru sa fie o pata de culoare, la care toti vecinii si trecatorii sa se holbeze. Si culorile alese sunt, iarasi, importante: daca avem o casa nu foarte mare, este indicat sa alegem culori deschise, iar daca avem una mare, putem alege culori inchise, caci cele primele lasa impresia unui spatiu mai mare, deschis, pana la urma, pe cand ultimele inchid, creeaza impresia unui spatiu mic, restrans.

Bineinteles ca, in acest caz, depinde foarte mult de dorintele fiecarei persoane in parte, de ceea ce-si doreste, insa chiar si asa, sa nu uitam ca tot ce e ostentativ nu este neaparat si aspectuos, respectiv de bun gust. Si revenim la spatiul care inconjoara casa, si-anume trecem la urmatorul capitol, poate la cel mai indraznet: piscina. Aici, totul depinde de spatiu si buget, insa si de dorintele noastre.

Spre exemplu, daca dorim sa ne asiguram tot confortul in propriul adapost, cu siguranta ne vom dori si o pisicina. Cu toate acestea, cei care-si permit o piscina nici nu au timp sa se bucure de ea. Paradoxul nu este chiar un paradox, caci incepe sa se impamanteasca drept o regula de baza. In sfarsit, daca vrem cu tot dinadinsul sa avem o piscina, de dimensiuni nu foarte mici, este necesar sa cerem ajutorul unui specialist, intrucat exista riscul sa facem greseli pe care mai tarziu le vom regreta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.