Casă și grădinăDieffenbachia - specia de plantă care se menține verde pe tot parcursul...

Dieffenbachia – specia de plantă care se menține verde pe tot parcursul anului

Planta de apartament Dieffenbachia (sau Difenbahia) este una din speciile de plante care se mentine verde pe tot parcursul anului si care provine din Brazilia sau vestul Indiei. Este o planta foarte cautata, datorita frunzelor sale si mai putin datorita florilor, despre care se poate spune ca sunt modeste. Frunzele sale pot ajunge la o lungime de 25 de cm si difera, in functie de specie, insa toate au culoarea comuna verde (se pot intalni frunze verzi cu pete galbene, crem sau pur si simplu verde deschis).

Ceea ce este foarte important de stiut este faptul ca o planta otravitoare si de aceea este bine sa se poarte manusi atunci cand este manevrata. In caz contrar, seva pe care o emana va avea efecte neplacute – durere, inflamare si chiar pierderea temporara a vocii. Asadar, mare atentie! Chiar daca purtati manusi, spalati-va foarte bine dupa ce terminati de umblat la aceasta planta.

Planta de apartament Dieffenbachia are un grad usor de cultivare. Substratul ei trebuie sa fie compus din doua parti egale de pamant si de muschi-de-turba, iar plantarea ei se face primavara. Substratul trebuie sa fie in permanenta umed. Anotimpul preferat de ea este vara, atunci cand si infloreste, insa foarte rar o face cand este intr-un ghiveci, si ii place foarte mult caldura – trebuie tinuta la o temperatura de peste 21ºC, dar fara sa depaseasca 30º, pentru ca se poate arde.

In plus, lumina intensa (dar nu razele directe ale soarelui) face foarte bine frunzelor, care se vor colora foarte frumos. In cazul in care nu beneficiaza de o lumina buna, acest lucru se va vedea chiar pe frunze, a caror culoare va fi fada, dar si asupra faptului ca se va dezvolta foarte incet.

Pamantul trebuie mentinut umed, insa nu trebuie udata excesiv, pentru ca va putrezi si va trebui aruncata. Un lucru bun pentru planta de apartament Dieffenbachia este sa fie stropita din cand in cand cu apa, cea mai indicata fiind apa de ploaie, pentru a avea o buna umiditate in jurul ei. In plus, din luna aprilie si pana in septembrie, este bine daca apa este amestecata cu un ingrasamant lichid.

Dieffenbachia
Dieffenbachia

Un alt mod de a ii mentine umiditatea este ca ghiveciul sa fie asezat pe o tavita in care este pus pietris umed. Chiar daca este vie tot timpul anului, in anotimpurile toamna si iarna nu isi mentine culoarile la fel ca vara. Trebuie tinuta undeva unde temperatura sa nu scada sub 16ºC si trebuie ferita de curent, dar si de calorifere sau alte surse de incalzire. Iarna trebuie udata cam o data pe saptamana si cu apa calduta.

Inmultirea plantei de apartament Dieffenbachia se face, in general, prin butasire, dar se poate face si prin marcotaj. La marcotaj se poate apela atunci cand a crescut prea mult sau atunci cand frunzele de la baza au disparut. Butasirea se face primavara sau vara, iar butasii trebuie sa aiba o lungime de 8-10 cm, ei fiind luati de la tulpina. Fecare butas trebuie sa aiba macar un nod (sau mugure) – inca o data, mare atentie la seva otravitoare! Peste tulpina taiata se presara praf rizogen, care trebuie lasat sa se usuce in jur de doua zile.

Butasii se planteaza in pozitie orizontala, intr-un substrat din pamant, muschi-de-turba si nisip grunjos, care sa ii asigure un bun drenaj. Ghiveciul sau recipientul in care au fost pusi butasii trebuie pastrat la o temperatura de 21º-24ºC si ei trebuie udati in mod constant. Cand radacinile isi fac aparitia, la cateva saptamani dupa plantare, noii lastari trebuie mutati in alte ghivece in care substratul este alcatuit din pamant pentru flori adulte. In cazul in care se doreste transplantarea unei plante deja adulte, momentul propice pentru aceasta operatiune este vara.

Atunci cand o persoana detine planta de apartament Dieffenbachia, trebuie sa aiba grija la paduchii verzi, care se inmultesc foarte repede si formeaza adevarate colonii in special pe frunzele nou aparute – ei se pot elimina cu ajutorul unui insecticid, folosit de mai multe ori, pana cand dispar definitiv. Si paianjenul rosu ataca planta, mai ales atunci cand aerul este prea uscat – semnele acestora sunt petele aramii de pe frunze, care devin apoi transparente, Din fericire, si acestia pot fi anihilati cu ajutorul unui insecticid corespunzator. Daca planta este udata din abundenta, radacinile risca sa putrezeasca, insa in primul rand frunzele se vor ofili si decolora (aceste simptome apar si daca planta a stat in frig).

Printre cele mai populare specii ale plantei de apartament Dieffenbachia sunt Dieffenbachia maculata, Dieffenbachia amoena si Dieffenbachia bausei. Dieffenbachia maculata se remarca prin frunze de forma ovala, avand pe ele puncte galben-verzui si margini de un verde inchis. De la ea s-au obtinut hibrizii “Exotica”, “Rudolph Roehrs” si “Tropic Snow”. Dieffenbachia amoena are o tulpina groasa, si o inaltime care ajunge la 90 de cm, cu frunze lungi de culoare verde inchis cu pete crem, in timp ce Dieffenbachia bausei are frunze verzi-galbui cu pete de culoare verde inchis, iar marginile sunt albe.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

  1. Am o planta de apartament Dieffenbachia amoena si de 2 zile ,frunzele au inceput sa ,,planga”,adica curg picaturi cin fiecare frunza. Cine stie despre ce este vorba ?

  2. Am o planta de apartament Dieffenbachia amoena si de 2 zile ,frunzele au inceput sa ,,planga”,adica curg picaturi cin fiecare frunza. Cine stie despre ce este vorba ? E ceva normal ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.