Casă și grădinăImpatiens walleriana - planta cunoscută sub numele de sporul casei, ideală pentru...

Impatiens walleriana – planta cunoscută sub numele de sporul casei, ideală pentru grădina ta

Pentru ca se apropie perioada sarbatorilor si fiecare isi doreste sa inceapa un an nou cu noroc, un minunat cadou pentru cei dragi sau pentru propria casa ar putea fi planta de apartament – Impatiens walleriana (Sporul casei/Pomisor baietesc/Balsamina), despre care se spune ca aduce belsug, daca este ingrijita cu drag.

Genul Impatiens, familia Balsaminaceae, din care face parte planta de apartament – Impatiens walleriana (Sporul casei/Pomisor baietesc/Balsamina) cuprinde peste 800 de specii, originare din Africa si din Asia subtropicala, care pot fi cultivate, pe timpul verii, si in gradina, dar, in mod obisnuit, cresc in ghiveci, in interior, pe veranda sau in balcon.

Planta are tije carnoase si frunze ovale, in diverse nuante de verde, dar minunate sunt florile de toate culorile si foarte rezistente. Mai mult, Impatiens walleriana poate sa infloreasca tot timpul anului, daca este crescuta in bune conditii si daca florile ofilite sunt inlaturate, pentru a face loc altora noi.

Numele plantei vine de la fructul care, atunci cand ajunge la maturitate, daca este atins, “explodeaza”, imprastiindu-si semintele minuscule, pana la aproape un metru distanta. Datorita acestui fapt, daca vreti sa aveti (sa extindeti) in gradina, in anotimpul cald, o suprafata plina de Pomisor baietesc, nu trebuie decat sa puneti cateva flori, intr-un vas cu apa, si cand semintele vor fi “gata”, se vor imprastia in zona respectiva, iar natura va face restul. Mai mult, tijele puse in apa vor prinde radacini, in cateva zile, dupa care le puteti (re)planta in ghiveci.

Pamantul pentru planta de apartament – Impatiens walleriana (Sporul casei/Pomisor baietesc/Balsamina) trebuie sa fie usor si bogat in turba si sa fie mentinut constant umed, pentru a se asigura o inflorire continua. Este important, de asemenea, ca ghiveciul sa nu stea in curent si nici in plin soare, ci intr-o zona usor umbrita sau cu lumina soarelui filtrata printr-o fereastra.

Daca planta va fi tinuta pe balcon, e preferabil sa fie orientata spre sud sau vest si asezata langa zid, ferita de vant sau protejata de alte vase, cu flori mai rezistente. Trebuie evitate si diferentele mari de temperatura, conditiile optime fiind intre 18 si 24 grade Celsius, vara, si 13-14 grade Celsius, iarna.

Pentru o crestere frumoasa, planta trebuie udata o data la doua zile, sau de cate ori este nevoie pentru ca pamantul sa fie umed, dar nu in exces. Daca apa nu este suficienta, tijele se vor inmuia si usca. In zilele calduroase, daca planta sta afara, udatul trebuie sa se faca seara.

Impatiens walleriana
Impatiens walleriana

Inmultirea plantei de apartament – Impatiens walleriana (Sporul casei/Pomisor baietesc/Balsamina) se face vara. Se iau tulpini (butasi) de 5-6 centimetri si se pun in apa pana prind radacini si se asteapta pana acestea ajung la 1 centimetru, cand se asaza in pamantul format dintr-un amestec de turba si nisip. Prima udare trebuie sa fie abundenta.

Cea mai simpla modalitate de inmultire a plantei este, insa, prin semintele plantate intr-o tava, intr-un pamant umed. Pentru ca semintele sunt foarte fine, e bine ca acestea sa fie amestecate, inainte de plantare, cu nisip, sa se acopere cu un geam sau sa se puna amestecul sub o punga de plastic transparenta si gaurita. Se tin semintele (cu nisip) la soare (in jur de 20 de grade Celsius), timp de doua-trei saptamani, udandu-le periodic. Cand plantele ajung la 4-5 centimetri, se replanteaza in vase mici. Acestea vor inflori 5-6 saptamani mai tarziu.

Dintre parazitii care pot ataca planta de apartament – Impatiens walleriana (Sporul casei/Pomisor baietesc/Balsamina), cei mai periculosi sunt paianjenii rosii care se pot instala pe plante, tesand panze de culoare gri pe spatele frunzelor, care se vor ingalbeni. Se stropeste, in acest caz, cu un acaricid. Mustele albe reprezinta un alt pericol, acestea putand fi observate cand se atinge planta.

La primele semne legate de prezenta acestora, se stropeste cu apa amestecata cu sapun sau apa cu alcool. Daca atacul este sever, se va apela la un insecticid, dintre cele care se gasesc in florarii si se repeta tratamentul de cateva ori. Frunzele deformate si uscate pe margini indica un atac al puricilor de plante. Remediul este tot apa cu sapun pulverizata pe frunze, la un interval de o saptamana.

Pentru stimularea infloritului, este recomandat ingrasamantul lichid, care poate fi achizitionat din magazinele de profil. Iarna, cand lumina scade, planta are nevoie sa se odihneasca, in aceasta perioada reducandu-se umiditatea, pana cand solul se usuca in proportie de doua treimi.

Planta de apartament – Impatiens walleriana (Sporul casei/Pomisor baietesc/Balsamina) este usor de ingrijit, nu ridica probleme deosebite, trebuie doar ca frunzele si florile care se usuca sa fie indepartate cu regularitate, pentru ca planta sa se regenereze si sa faca flori bogate, iar daca tijele se golesc de frunze la baza sau iau un aspect dezordonat, planta trebuie reinnoita printr-una dintre metodele mentionate mai sus. Grija va va fi rasplatita din plin prin spectacolul de culori, rosu, alb, violet etc. si, cum nicio convingere nu se naste din nimic, s-ar putea sa va aduca si noroc in casa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.