Animale de companieAflă cât de importantă este deparazitarea internă la câine pentru sănătatea acestuia

Află cât de importantă este deparazitarea internă la câine pentru sănătatea acestuia

Știați că peste 90% dintre căței sunt infestați cu paraziți interni încă de la naștere? Acesta este motivul pentru care este recomandat de către medicii veterinari să se facă o deparazitare internă preventivă la animalele de companie mici de acest gen.

Ce tip de paraziți interni pot apărea la câini?

Există numeroase specii de paraziți interni dar, dintre aceștia, cei mai răspândiți sunt viermii. Din categoria lor fac parte: teniile sau cestodele, limbricii, trematodele și nematodele. Teniile pot fi de tip Dipylidium, Diphylobothrium sau Echinococcus. Nematodele pot fi de forma unor viermi rotunzi de tip Ascaris, Uncinaria sau Ancylostoma.

Medicii veterinari spun că deparazitarea câinilor trebuie să se facă de la vârstă fragedă, de la o lună. Acest lucru previne îmbolnăvirea animalelor deoarece este posibil ca paraziții să fie prezenți în corpul lor de la vârstă mică și astfel starea de sănătate a patrupedelor să fie afectată. Dacă este vorba despre o infecție cu limbrici, aceștia se înmulțesc în corpul animalului într-o perioadă de 3 săptămâni, au nevoie de un ciclu complet de migrație. La câini trebuie să se facă o deparazitare preventivă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Dacă se neglijează sănătatea animalului și acesta prezintă o infecție cu paraziți interni poate avea simptome de: pierderea poftei de mâncare, slăbirea organismului, instalarea rahitismului, ocluzii intestinale, probleme metabolice, întârzieri de creștere și altele.

deparazitarea internă la câine

Cei care își iau un câine ca animal de companie trebuie să-i facă un examen coproparazitologic pentru depistarea deparazitozelor intestinale. Dacă acestea există va fi deparazitat, în caz contrar dacă animalul este sănătos nu trebuie să i se dea medicamente parazitare deoarece acestea sunt nefrotoxice și hepatotoxice. Indiferent de tipul de parazit intern, câinele va urma un tratament recomandat doar de medicul veterinar deoarece acesta va ști ce doză trebuie să ia animalul în funcție de greutatea sa corporală, de gravitatea infestării și vârsta patrupedului.

De asemenea, acesta va stabili și modul de administrare, și va informa stăpânul câinelui de eventualele reacții adverse ce pot să apară. În majoritatea cazurilor se dă la animal o doză inițială și eventual se repetă acest tratament la o anumită dată, cam la 14 zile. De obicei o singură doză este suficientă pentru a elimina toți paraziții din tranzitul organismului animalului. Din momentul administrării medicamentului antiparazitar, la 4-24 de ore începe eliminarea paraziților din organismul câinelui prin materii fecale.

Este foarte important ca animalul să elimine fecalele în această perioadă de timp, deoarece, în caz contrar, el va reține în intestin o substanță toxică produsă de limbricii care se dezintegrează sub acțiunea toxică a medicamentului antiparazitar. Pentru a ajuta animalul să aibă scaun i se dă ulei de parafină, care are efect de purgativ.

Deparazitarea câinelui se face înainte de vaccinare pentru ca imunitatea dobândită de animal să fie puternică și realizată într-un corp sănătos.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.