Animale de companiePeștii ornamentali de acvariu Thayeria obliqua - o specie carnivoră

Peștii ornamentali de acvariu Thayeria obliqua – o specie carnivoră

Thayeria obliqua este un pește originar din America de Sud. Face parte din familia Characidae și trăiește în Bazinul fluviului Amazon, Bazinul râului Guapore. Este o specie de pește liniștit, ușor de întreținut, care poate fi crescut într-un acvariu alături de alte specii la fel de pașnice, pentru a fi compatibil cu ele. Dintre acestea fac parte: ciclidele pitice, gourami, scalarii sau alte specii de caracide mici.

Thayeria obliqua este considerată un pește ornamental de acvariu cu un colorit foarte frumos. Poate avea lungimea corpului de 6-7 cm, întotdeauna femela fiind mai mare decât masculul și cu abdomenul mai proeminent.

Pentru a fi crescut în acvariu, acest pește trebuie să aibă anumite condiții de temperatură și duritate a apei. Preferă apa cu temperatura de 22-26 grade Celsius, pH-ul de 6,5-6,8 și duritatea de 6-8 grade DG. În acvariu este bine să se așeze tufe de plante acvatice, cum sunt speciile Hygrophylla sau Crytocoryne deoarece acestea sunt preferate de peștele Thayeria obliqua. Îi place să se ascundă printre aceste plante, dar și să aibă zone libere, de aceea plantele se poziționează la colțurile acvariului, iar în mijloc se lasă liber, pentru a avea suficient spațiu unde să înoate liniștit.

Fiind o specie carnivoră, trebuie să i se dea hrană vie, Tubifex, Micro, Daphnia, crustacee. Alevinii sau peștii mici consumă Rotatoria și Cyclops, iar mai târziu pot mânca grindal și tubi. În mediul lor natural, peștii Thayeria obliqua înoată aproape de suprafața apei râurilor, printre plantele acvatice, și se hrănesc cu insecte acvatice.

În perioada de reproducere, temperatura apei trebuie să fie puțin mai ridicată, astfel icrele depuse de femelă vor ecloza în doar 14-16 ore după ce au fost fertilizate de mascul. Femela este destul de prolifică, poate depune un numară de 600-800 de icre, de culoare galbenă. Alevinii ies din icre prin eclozarea acestora, dar se hrănesc abia după o perioadă de 5 zile.

Până atunci, ei stau lipiți de frunzele plantelor acvatice sau de pereții din sticlă ai acvariului, apoi încep să înoate liber în apă. Coloritul lor apare abia după o lună, când au lungimea corpului de 1,5 cm. Peștii Thayeria obliqua ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 8 luni.

Tot în Bazinul fluviului Amazon trăiește și specia Thayeria boehlkei care este de asemenea un pește preferat de acvariști. Hrana sa constă din insecte, viermi și crustacee mici. La această specie, în perioada de reproducere, femela depune un număr de 1000 de icre, acestea se lipesc de plantele acvatice și eclozează după 20 de ore. Alevinii sunt negri și încep să înoate liber și să se hrănească după 4 zile.

Speranța de viață la acesti pești de acavriu este de 5 ani.

Video – Specia Thayeria obliqua: 

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.