Unul dintre motivele pentru care Italia ne atrage este, cu siguranță, bunul-gust. Nimeni nu poate acuza italienii de carențe în acest sens. Nici în modă, nici în bucătărie și nu, nici măcar atunci când vine vorba de băuturi. De aceea e important, măcar din când în când, să ne amintim ce băuturi made in Italy ne fac cu adevărat fericiți.
Top 4 băuturi made in Italy
Espresso ristretto
Știi și tu că lucrurile bune vin adesea în recipiente mici. Ca parfumurile. Sau Vespa. Sau acel Fiat 500 care te face să zâmbești, chiar dacă nu l-ai cumpăra niciodată pentru tine. Dar aici vorbim mai degrabă de lucruri draguțe și roz, potrivite doamnelor. Ristretto nu este unul dintre ele. Ristretto este mai degrabă un Porsche 911. 15 ml de licoare fierbinte și aromată, cu mai multă energie decât o cană întreagă de cafea la filtru.
Vermut
Plante amare, seducătoare și aromatice, macerate în cel mai bun vin din Italia. Unul dintre cele mai vechi sortimente datează din anii 1700, când Giovanni Giacomo și Carlo Stefano Cinzano au creat vermut în Torino. Inițial băutura a fost comercializată ca tonic medicinal, la fel ca multe alte băuturi faimoase în Italia. Vinul era (și este încă) aromatizat folosind peste 30 de plante din Alpi. Ingredientele includ plante și rădăcini precum ienupărul, gentiana și coriandrul. Totuși fiecare producător are o rețetă secretă a succesului. Astăzi, vermutul este fabricat în întreaga lume, dar brandurile clasice italiene includ Cinzano, Carpano și Martini & Rosso.
Campari
În top 4 băuturi made in Italy intră și acest lichior de plante de culoare roșie. A devenit o băutură clasică, pentru care Italia este cunoscută în întreaga lume. Campari a fost pentru prima dată vândut în Italia de către Gaspare Campari în anii 1800. Până în 1860, el a formulat rețeta pentru faimoasa băutură care îi poartă numele. A folosit aproximativ 60 de ingrediente, inclusiv ierburi, fructe, condimente și alcool. Băutura a primit culoarea roșie, distinctă, de la insectele sfărâmate pe care producătorul le adăuga, dar vă veți bucura să aflați că această practică s-a oprit în 2006.
Aperol Spritz
Știu că numele nu-l face să pară demn de această listă, dar această băutură mai poartă și numele de Veneziano, Spritz Veneziano sau pur și simplu… spritz. Ar trebui să le mulțumim austro-ungarilor pentru el, fiindcă se pare că, ocupând Veneția la începutul anilor 1800 au considerat că vinul venețian era prea puternic, astfel încât acesta a fost diluat și… astfel a fost inventat spritz-ul. De-a lungul timpului, au fost adăugate în compoziție lichioruri amare pe bază de plante pentru a da băuturii un pic de forță. Iar în 1920 frații Barbieri din Padova au inventat Aperol-ul folosind portocale, rubarbă și gențiană. Până la Aperol Spritz a mai rămas doar un pas, fiindcă acesta e făcut din 3 părți prosecco, 2 părți Aperol și 1 parte apă minerală.
Top 4 băuturi made in Italy – mai doriți să adăugați voi ceva?
După cum știți gusturile nu se discută, așa că dacă din când în când, poftiți la alte băuturi made in Italy, sunt curios să aflu care sunt acelea și cine știe…poate ne vedem la un pahar!