Pot complexele distruge o relatie de iubire? Complexele psihologice sunt legate de imaginea de sine a unei persoane – iar imaginea de sine va influenta major imaginea celorlalti asupra persoanei. Ceea ce implica in mod logic faptul ca relatiile sociale ale unei persoane – inclusiv relatiile de iubire – sunt afectate de existenta acestor complexe.
Ce sunt complexele psihologice si ce tipuri de complexe exista?
Multi dintre noi traim cu anumite complexe: de cate ori nu spunem „sunt cam complexat cand vine vorba de…”. Complexele reprezinta perceptiile si sentimentele pe care le are o persoana in legatura cu sinele sau: in general, termenul se refera la complexe de inferioritate, definite drept sentimente de neincredere in fortele proprii (DEX), sentimente profunde care influenteaza comportamentul persoanei; cel care traieste cu astfel de complexe va adopta deseori un comportament inhibat.
Complexele se nasc inca din copilarie, fiind aparute in urma experientelor de viata timpurii, pe care deseori o persoana nici nu si le aminteste. Perceptia asupra sinelui, imaginea de sine, sentimentele vis-a-vis de sine, toate se formeaza din copilarie, iar anumite experiente negative duc la aparitia complexelor.
Complexele psihologice pot fi categorizate simplu in: complexe de inferioritate si complexe de superioritate. In primul caz, perceptia persoanei asupra sinelui este una negativa – persoana traieste cu sentimente negative asupra sinelui, vazandu-si in mod preponderent calitatile negative, defectele.
Complexele de inferioritate tin de: aspectul fizic – caci traim intr-o cultura in care invatam de mici ca, pentru a avea valoare, trebuie sa ne apropiem cat mai mult de standardele frumusetii; statut socio-profesional – valoarea unei persoane este judecata in functie de profesie si venit; inteligenta si cultura – esecul de a „tine pasul” cu cei asemenea (in general, in anii de scoala) poate duce la astfel de complexe; rasa, religie, sex – discriminari pe baza acestor criterii pot duce la complexe.
Complexele de superioritate, prin contrast, ar trebui sa se refere la sentimente pozitive asupra sinelui, la valorizarea sinelui. Nu este insa intr-atat de simplu: psihologii ne spun ca aceste complexe de superioritate mascheaza tot anumite sentimente negative cu privire la propria persoana. Astfel, persoana incearca sa isi ascunda anumite slabiciuni percepute (reale sau nu) prin adoptarea unei imagini sigure pe sine, a unei atitudini si a unor comportamente de superioritate. Complexele de superioritate au rolul de a masca si compensa tot un sentiment de inferioritate.
Pot complexele distruge o relatie de iubire?
Imaginea de sine influenteaza imaginea celor din jur asupra ta – felul in care tu ca persoana te percepi, te vezi, afecteaza felul in care te percep, in care te vad ceilalti. Daca traiesti cu o imagine negativa asupra propriei persoane, vei transmite aceasta celor din jur, prin atitudinea ta. Complexele de inferioritate te fac deseori sa iti scoti in evidenta fara sa vrei calitatile negative. Astfel ca un partener de cuplu isi poate forma o imagine negativa asupra ta, poate sa nu te aprecieze, influentat chiar de felul in care tu te vezi pe tine insati!
Complexele de inferioritate inseamna lipsa de incredere in tine. Si inseamna ca nu-ti constientizezi propria valoare: daca tu nu te valorizezi si apreciezi, este dificil pentru altii sa o faca! In plus, a trai cu astfel de complexe inseamna a trai cu o anumita convingere ca nu meriti ceea ce este mai bun: in relatia de iubire, aceasta va da nastere la teama ca vei fi inselat sau parasit, deoarece nu iti meriti partenerul de cuplu!
Gelozia excesiva – o problema mare de cuplu – este, de asemenea, nascuta din existenta unor complexe de inferioritate. Inca un lucru important: o persoana complexata, care traieste cu sentimentul ca nu merita lucruri bune, poate accepta cu usurinta sa fie tratata rau, inclusiv in relatiile de iubire: poate accepta sa fie neglijata, inselata, abuzata (crezand ca asa si merita!).
Complexele te fac retras si inchis in tine. Iti este frica sa te deschizi complet, chiar in fata partenerului de cuplu, deoarece crezi ca daca acesta te va vedea asa cum esti, daca te va cunoaste intim, va fi dezamagit de cine esti. Traiesti cu o convingere ca adevarata ta fata nu este una ce ar fi placuta, admirata, iubita. Cum pot distruge complexele relatia de iubire? Prin nasterea fricii de intimitate: te temi sa te apropii si sa te deschizi, simti nevoia sa te protejezi inchizandu-te in tine si fiind mai retras.
Complexele de inferioritate duc la inhibare. Din frica de esec (deoarece nu ai incredere ca poti reusi), eviti provocari ce ti se par prea dificile. Preferi o viata comoda si sigura, insa prin aceasta pierzi multe, deoarece nu-ti asumi riscuri mai niciodata. Inhibarea comportamentala te poate face o persoana care pare banala, plictisitoare. In plus, complexele fizice duc la inhibarea in viata sexuala – timiditatea, rusinea, temerile in viata intima afecteaza intotdeauna relatiile de iubire.
Complexele de superioritate pot distruge o relatie de iubire? Da! Deoarece aceste complexe duc la adoptarea unor comportamente inacceptabile in relatia de cuplu. In primul rand, atitudinea de superioritate, de aroganta, dispretuitoare, de „eu stiu cel mai bine” nu poate fi tolerata mult timp de catre partenerul de cuplu; in al doilea rand, persoanele cu un complex de superioritate tind sa se comporte dominator si chiar agresiv – cerand ca celalalt sa asculte si sa le faca pe plac.
La limita, complexele psihologice pot da nastere la depresie, la comportament antisocial, la narcisism (in cazul celeor de superioritate). Acestea fac o relatie de iubire mult prea dificila, iar singura solutie sta in ajutorul specialistilor care pot modifica imaginea de sine si comportamentele persoanei prin diverse terapii.
Dupa cum se spunea la inceputul articolului, multi traim cu diverse complexe, care pot afecta mai mult sau mai putin relatiile cu ceilalti. Complexele persistente insa pot distruge relatiile – inclusiv relatiile de iubire. Modul de a evita aceasta: cunoaste-te pe tine insati cu bune si rele, accepta-te si in acelasi timp realizeaza ca, atunci cand ceva la tine nu iti place, calea este sa te dezvolti ca persoana si nu sa te limitezi singur!