Animale de companieCe faci dacă se îneacă un câine și cum trebuie ajutat pentru...

Ce faci dacă se îneacă un câine și cum trebuie ajutat pentru a evita complicațiile ulterioare?

In general cainii stiu sa inoate insa nu foarte bine, unii inoata chiar foarte rau si rezista putin in apa. Daca se intampla ca un caine sa stea mai mult in apa si sa existe si curenti puternici este posibil sa fie in pericol de a se ineca.

Dar ce se intelege prin faptul ca animalul s-a inecat? Caine isi pierde complet reflexele, nu mai poate respira, nu-i mai bate inima, nu mai are temperatura corpului normala, ii scade tot mai mult. Daca plamanii sunt umpluti cu apa sarata nu mai pot prelua oxigenul din mediu exterior si elimina inapoi.

In caz de inec un caine prezinta probleme foarte grave la sistemul respirator si nervos. Prin inec animalul aspira apa in alveole si ajunge sa sufere de edem pulmonar, el incercand sa respire reuseste doar sa inghita apa. Datorita deficitului de oxigen el sufera un edem de tesut neuronal si o crestere a presiunii intracraniene. Astfel ajunge sa aiba convulsii si intra in coma. Temperatura corpului ii scade datorita hipotermiei, pentru ca a inghitit un volum mare de apa rece.

Cum trebuie ajutat cainele in caz de inec?

  • Trebuie pus in pozitie normala, culcat, intins pe o parte, astfel incat el sa poata elimina apa, sau sa poata voma continutul stomacal care a ajuns in plamani. In acest fel i se vor putea elibera caile respiratorii.
  • Nu trebuie tinut cu capul pe spate.
  • Gura si narile trebuie curatate de continutul ce apare in ele spre a putea respira.
  • Partea anterioara a corpului animalului trebuie putin ridicata, pentru ca ea sa fie mai inalta decat cea posterioara.
  • Se pun mainile una peste alta si se apasa pe pieptul animalului, astfel se face respiratia artificiala.
  • Nu se rezolva nimic daca se ridica animalul cu susul in jos sau invers in dorinta de a scoate apa din plamanii acestuia.

Un caine care se afla intr-o astfel de situatie trebuie dus de urgenta la o clinica veterinara. Acolo i se va aplica un tratament adecvat in functie de complicatiile pe care le are. Uneori cainelui trebuie sa i se faca perfuzii (mai ales cand a inghitit apa sarata) sau sa i se administreze calmante daca este agitat. Sunt cazuri in care trebuie tratat de anumite infectii pe care le-a suferit din cauza apei contaminate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Eu stiam ca toti cainii si pisicile stiu sa inoate si nu am auzit niciodata ca s-ar fi inecat decat in conditii de valuri extreme de exemplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.