Părinți și copiiÎn ce mod ocupația părinților influențează copilul și cât de importantă este...

În ce mod ocupația părinților influențează copilul și cât de importantă este această influență?

“Mama mea e vanzatoare”, “tatal meu e doctor”, “parintii mei sunt muncitori”, “parintii mei sunt profesori” – in ce mod ocupatia parintilor influenteaza viata copilului? Profesia, domeniul de munca in care activezi, nu te face un parinte bun. Exact invers decat ne-am imagina, exista parinti profesionisti in domeniul educatiei care in practica nu sunt cei mai buni parinti, facand multe greseli in relatia cu copilul. La fel cum exista persoane cu ocupatii dintre cele mai modeste si fara nici o pregatire in educatie care se dovedesc parinti excelenti.

Este relevanta ocupatia parintilor in viata copilului? Il influenteaza pe acesta in vreun mod important? Da – insa nu din perspectiva gresita potrivit careia un anumit nivel de educatie si un anumit domeniu profesional ar transforma persoanele in parinti mai potriviti, mai buni. Ocupatia parintilor, in schimb, va avea influenta asupra vietii sociale a copilului, a modului in care este el perceput in afara familiei (este un copil “de familie buna”, este copil din “familie modesta”, din « familie saraca » etc.). Si desi acestea nu ar trebui sa aiba importanta, sunt inca criterii pe baza carora altii judeca, apreciaza, eticheteaza copilul.

Viata sociala a copilului

Ocupatia parintilor nu ar trebui, in mod normal, sa aiba vreo legatura cu prieteniile pe care si le face un copil; si totusi, desi azi barierele sociale sunt mult mai flexibile, prieteniile apropiate sunt intre copii din medii socio-profesionale similare; de fapt, cand copilul are un nou coleg sau prieten, o prima intrebare a parintilor sai este „cu ce se ocupa parintii lui?”(din pacate, exista inca chiar parinti ce nu permit copilului sa aiba decat anumiti prieteni, care provin din „familii bune”).

Pe masura ce creste si realizeaza diferentele sociale, insusi copilul se va apropia de altii ai caror parinti provin din medii apropiate, statutul parintilor acordandu-i si copilului un statut mai inalt sau mai modest in cadrul grupului. In mediul scolar, atat relatiile dintre copii, cat si relatiile profesori-copii sunt influentate de ocupatia parintilor (profesorii au tendinta sa privilegieze si sa aiba asteptari mai mari din partea elevilor ai caror parinti au profesii de prestigiu).

Bugetul familiei

Ocupatia parintilor este importanta sub aspect financiar in viata copilului – exista parinti ce isi permit sa-i ofere totul copilului lor (ba chiar sa-i ofere prea multe) si exista parinti care se straduiesc sa ii ofere minimul necesar.

Aceasta are o influenta atat practica, cat si sociala (copiii care nu au haine, accesorii, jocuri, gadgeturi ca toti ceilalti sunt defavorizati). Cat priveste educatia scolara: copiii ai caror parinti nu-si permit sa le finanteze studiile vor avea dificultati sa exceleze, fiind des nevoiti sa intre timpuriu pe piata muncii. Pe de alta parte, copiii care primesc totul de-a gata chiar la varste mature nu vor invata prea usor valoarea propriei munci.

Perspectiva asupra educatiei si modul de a educa si disciplina

influenta asupra copilului

Ocupatia, profesia si studiile parintilor formeaza acestora o anume perspectiva asupra importantei educatiei pentru copilul lor si le formeaza un stil de a educa. In functie de viziunea si stilul parintilor, acestia se vor implica mai mult sau mai putin in educatia copilului si vor adopta un stil specific de disciplina.

Copiii ai caror parinti au profesii de succes si intelectuale vor fi stimulati si chiar presati sa aiba rezultate bune si sa continue studiile pana la nivelul cel mai inalt. Se porneste deseori de la ideea ca parintii informati, cu profesii intelectuale, vor fi parinti cu un stil de disciplina mai adecvat, flexibil si deschis, care se implica activ si in educatia acestuia; in timp ce se crede ca parintii cu slujbe modeste, fara a avea studii inalte si fara a fi informati, vor avea un stil de disciplina rigid, inchis si nu vor pune mare accent pe implicarea in educatia copilului. Poate ca exista multe astfel de cazuri – insa in nici un caz aceasta nu este regula.

De fapt, multi parinti intelectuali si informati se dovedesc a fi parinti stangaci, in timp ce parinti din clase socio-profesionale modeste ajung parinti excelenti datorita intuitiei si a iubirii lor pentru copii. Totusi, profesia, pregatirea, studiile parintilor au o influenta in modul de a privi si de a aborda disciplina si educatia copilului.

Timpul petrecut cu copilul

Parintii pentru care profesia este o prioritate pot fi mai putin implicati in viata de zi cu zi a celui mic, care se poate simti neglijat; din aceasta perspectiva, cei cu anumite cariere de prestigiu pierd in calitate de parinte uneori, neputand sa daruiasca la fel de mult timp si atentie copilului. Copilul poate ajunge chiar sa simta repulsie fata de ocupatia parintilor sai, care ii „fura”.

Alegerea carierei din viitor

Uneori, in unele familii, ocupatia parintilor face parte dintr-o lunga traditie familiala (exista familii in care ultimele generatii au fost de medici, de profesori, de ingineri etc.). Astfel, copilul este stimulat si ghidat spre cariera, respectand aceasta traditie. Ceea ce nu este intotdeauna un aspect pozitiv – atunci cand copilul nu este atras de un domeniu, insa se simte obligat sa il urmeze.

Model pentru copil

Urmand ideea de mai sus, ocupatia parintilor constituie pentru copil un model – pozitiv, de urmat, sau negativ, de evitat. Cand profesia parintilor este una privita cu admiratie si care pare atractiva, copilul ii va lua ca model pe acestia, stimulat sa ajunga unde au ajuns si ei. Cand ocupatia parintilor este neplacuta, modesta, dificila, copilul se va stradui sa realizeze mai mult in viata sa (chiar de mic, el vede cat de greu le este parintilor sai si doreste ca el sa se descurce mai bine).

Asteptari de la copil

Ocupatia parintilor creeaza anumite asteptari de la copil: unii parinti ghideaza si chiar preseaza copilul spre acelasi domeniu profesional. Aceste presiuni nu sunt intotdeauna o idee buna, in special atunci cand abilitatile si interesele copilului se indreapta spre alte domenii. In plus, ocupatia parintilor creeaza asteptari din partea altora de la copil, in special din partea profesorilor sai (acestia au mereu asteptari inalte de la un copil ai carui parinti au profesii de prestigiu si asteptari modeste de la un copil ai carui parinti au ocupatii modeste, ceea ce este o prejudecata – copilul poate fi foarte inteligent si talentat indiferent de profesia parintilor sai).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.