Casă și grădinăColeus sau urzicuța decorativă - urzica de apartament cu frunze colorate

Coleus sau urzicuța decorativă – urzica de apartament cu frunze colorate

Planta de apartament Coleus se numeste de fapt Solonestemon scutellarioides, insa cei mai multi cultivatori o stiu drept urzicuta decorativa sau chiar urzica-pictata, datorita asemanarii ei cu urzica, respectiv datorita frunzelor deloc monocrome. Provine din Africa tropicala sau Asia, este o planta cu o inaltime care ajunge de obicei la 60 de cm si se cultiva de cele mai multe ori ca planta anuala.

Se recunoaste usor gratie frunzelor, care sunt zimtate, ovale sau in forma de inimoara si cu culori care variaza de la galben pana la rosu intens sau maro. De obicei, sunt bicolore, iar uneori sunt insotite de mici flori de culoare albastra, albe sau purpurii, insa cei mai multi specialisti recomanda indepartarea lor pentru ca planta sa isi poata dezvolta frunzisul in voie.

Cultivarea si intretinerea plantei de apartament Coleus

Aceasta planta are nevoie de multa lumina si este nevoie sa fie asezata in cel mai luminos colt al casei, pentru ca astfel culorile frunzelor vor fi mereu vii. Nu trebuie lasata in lumina directa a soarelui, pentru ca frunzele se vor arde. Cu toate acestea, din cand in cand este permisa o usoara expunere la lumina solara. Temperatura ideala cresterii ei este undeva la 15-16ºC cel putin primavara si vara, in timp ce in anotimpul friguros temperatura trebuie sa fie peste 13ºC. In anotimpurile de primavara si vara, planta necesita o atentie sporita: varfurile trebuie taiate tot timpul, pentru a-i permite o crestere uniforma.

Trebuie udata abundent in aceasta perioada, astfel incat pamantul sa fie mentinut umed si ar fi bine daca apa cu care se uda ar duce lipsa de calcar. O data la doua sau trei saptamani este bine sa se foloseasca un ingrasamant lichid, pentru ca astfel se dezvolta mai repede si mai frumos. Mai mult, frunzele ar trebui stropite in permanenta, la cateva zile, dar dimineata, acest lucru impiedicand soarele sa fie atras de ea.

Planta de apartament Coleus nu mai este asa pretentioasa in timpul anotimpurilor de toamna, respectiv iarna. Toamna isi pierde din farmec pe masura ce frunzele de la baza se ofilesc si tot ce ramane din planta sunt tulpinile descoperite. Cultivatorul se poate bucura de ea si in timpul iernii, avand in vedere ca este o floare perena.

In anotimpul racoros si friguros, planta trebuie sa stea undeva unde sa nu fie curent, pentru ca frigul duce la ofilirea ei. Pamantul trebuie mentinut umed, insa nu trebuie sa fie plin de apa, pentru ca urzicuta va putrezi. Nu se mai pune niciun fel de ingrasamant pana la inceputul primaverii, iar cand noi tulpini incep sa se dezvolte, este bine sa se taie toate tulpinile astfel incat sa fie la aceeasi inaltime, pentru ca ele sa creasca frumos si sa confere un aspect de tufa ingrijita.

Solonestemon scutellarioides
Solonestemon scutellarioides

Reproducerea plantei de apartament Coleus

Aceasta planta se inmulteste atat prin insamantare, cat si prin butasire. Butasirea se face in perioada iulie-septembrie si se taie din lastarii cei noi butasi lungi cam de 70 de cm. Partea taiata se presara mai intai cu o pulbere rizogena si se pune apoi intr-un ghiveci cu pamant amestecat cu nisip grosier. Ghiveciul trebuie pastrat intr-o zona cu umiditate si chiar pamantul trebuie sa fie mereu umed, iar atunci cand au prins radacini, butasii pot fi mutati intr-un recipient mai mare.

Insamantarea are loc iarna, de obicei in ianuarie sau februarie, semintele punandu-se intr-un pamant special pentru ele, amestecat si el cu nisip grunjos. Este bine ca ghiveciul sa stea intr-un loc in care temperatura sa fie mentinuta la 21ºC. In cazul in care nu exista un asemenea loc special, ghiveciul poate fi acoperit cu o folie de plastic si pus undeva unde sa bata soarele direct pe el – e o metoda sigura ca semintele se vor dezvolta intr-un mediu cald si umed.

Boli si daunatori ai plantei de apartament Coleus

Cei mai des intalniti daunatori ai acestei plante sunt afidele, adica paduchele verde, cosenila fainoasa si tripsidul. Acestia ataca in special noii lastari si pot fi indepartati prin mai multe metode: cu apa si cu sapun, pulverizandu-se pur si simplu pe frunze, cu insecticid sau prin ruperea partilor vatamate. Planta poate avea de suferit si atunci cand conditiile de intretinere nu au fost respectate corespunzator.

Daca pamantul nu este mentinut in permananta umed, frunzele se vor ingalbeni si in final se vor usca si vor cadea de pe tulpini. Pe de alta parte, daca este udata excesiv, planta va putrezi – asadar, trebuie mentinut un echilibru. Si daca nu beneficiaza de destula lumina, nu se va dezvolta asa cum trebuie, iar daca este tinuta in curent sau in frig, frunzele se vor strica – in acest caz, dupa taierea partilor afectate, planta trebuie dusa intr-un loc cald si isi va reveni in scurt timp.

Specii ale plantei de apartament Coleus

Printre cele mai cunoscute specii se numara Coleus blumei, Coleus verschaffeltii sau Coleus frederici. Coleus blumei provine din Java (Indonesia), poate ajunge la o inaltime de 90 de cm si de la ea s-au dezvoltat unii dintre cei mai frumosi hibrizi, cum ar fi “Sabre”, “Rainbow”, sau “Carefree”. Coleus frederici vine din Angola si are ca element distinctiv florile albastre, care sunt sub forma unui spic de grau inalt.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.