Animale de companieCum învățăm papagalul să vorbească și ce fel de specii au această...

Cum învățăm papagalul să vorbească și ce fel de specii au această abilitate?

Cum invatam papagalul sa vorbeasca? – In primul rand trebuie sa ne inarmam cu multa rabdare, deoarece papagalii sunt pasari deosebite, inteligente si destul de simplu de dresat, avand in vedere si predispozitia lor de a imita. Ei pot fi convinsi si invatati sa faca anumite gesturi si trucuri distractive pentru cei din jur, iar unele specii chiar sa vorbeasca.

Inainte de a incepe lectiile de invatare stapanul sau trebuie sa aleaga limba in care va vorbi cu papagalul. Desi pare lipsit de importanta, acest lucru este important, deoarece va fi mai usor daca papagalul va invata cuvinte doar intr-o singura limba. De asemenea tonul este deosebit de important, acesta trebuie mereu sa fie domol, pentru ca un papagal este asemenea unui copil, cu siguranta va fi mai atent daca se vorbeste cu el pe o voce calma.

Aceasta pasare are tendinta de a repeta un cuvant sau o fraza, de aceea se poate incepe cu o fraza simpla de genul ,,Buna Coco” (Coco fiind numele ales in acest caz, dar se va folosit orice alt nume in functie de fiecare situatie in parte). De asemenea alaturi de o fraza de salut poate fi invatat si o fraza de ramas bun ,,Pa Coco” sau una de genul ,,Coco vrea sa manance”. Astfel de fraze se repeta in fiecare zi, chiar dimineata cand stapanul isi vede pentru prima data papagalul dupa ce se trezeste, inainte de a manca.

Dupa ce se spune fraza este bine ca pasarea sa fie putin mangaiata in semn de afectiune, sau sa fie recompensata pentru ca a fost atenta cu o felie de mar sau alt fruct preferat de acesta. Intotdeauna cuvintele se repeta de mai multe ori si cat se poate de clar, astfel papagalul le va retine mai usor. Intonatia trebuie sa fie cea corecta, pentru ca pasarea va incerca sa o reproduca.

Conteaza si raportul dintre stapan si papagal, intotdeuna pasarea va invata mai usor de la o persoana in care are incredere, fata de care nu are teama, pe degetul careia este obisnuit sa se catere, de la care primeste mancare in fiecare zi. De asemenea foarte important este ca profesorul sa-si pastreze calmul daca pasarea in primele 2 saptamani nu imita nici un cuvant din fraza respectiva, nu trebuie certata sau amenintata, in caz contrar ea va fi stresata si nu va mai fi atenta. In timp pasarea va ajunge sa repete anumite cuvinte sau chiar fraze si chiar in momentul in care cel care a invatat-o se va astepta mai putin.

Deci se recomanda multa rabdare si perseverenta, o atitudine prietenoasa fata de papagal, iar sedintele sa fie cat mai scurte (doar de 10-15 minute) pentru a nu obosi pasarea. La un moment dat pasarea va fi receptiva la cuvinte si va reusi sa le reproduca. Daca din contra pasarea este distrata, prea agitata, vesela, sare de pe o crenguta pe alta in colivie, trebuie lasata sa se linisteasca, pentru ca nu este momentul ideal sa invete ceva. Lectiile se vor continua dimineata sau seara cand ea este mai linistita, chiar inainte de a manca.

Un semn clar ca pasarea este atenta este atunci cand are urmatorul comportament: sta pe stinghie, clipeste rar si isi intoarce capul dupa stapan cand acesta se misca prin camera. Pentru ca pasarea sa fie si mai atenta nu trebuie sa existe zgomote in jur, un aparat de radio sau televizor deschis, un aspirator in functiune, o masina de spalat care isi face programul, etc.

cum invatam papagalii sa vorbeasca

Conform specialistilor femelele memoreaza cuvintele mai lent si invata mai greu sa vorbeasca decat masculii, iar papagalii in general sunt atenti mai mult la ce spun copiii sau femeile, de aceea ei ar tribui sa o faca pe ,,profesorul lor”. Cand intr-o colivie exista mai multi papagali ei vor vorbi mai mult si vor repeta cuvintele mai des decat atunci cand exista un singur exemplar.

Totusi in procesul de invatare ele trebuie separate, fiecare va fi tinuta intr-o camera separat pentru a se face lectia doar cu ea, iar abia apoi aduse in aceasi colivie. Predarea cuvintelor se va face pentru fiecare pasare in parte. Important este ca toate pasarile sa fie atente si sa aiba abilitatea de a invata, pentru ca, dupa cum se stie cele care au ajuns deja la maturitate sunt mai greu de convins sa memoreze ceva.

Varsta papagalului este esentiala in procesul de invatare, de regula pasarile care au 2-3 luni retin mai usor cuvintele. Un papagal tanar va fi mai dornic sa imite vocea umana decat unul de varsta mai mare sau care este deja matur. Orice papagal supus metodei de invatare trebuie sa aiba o stare fizica si mentala buna, nu este bine sa fie stresat.

La inceput papagalul va invata mai usor cuvintele simple. De asemenea exista o serie de sunete pe care le poate imita mai usor, ca de exemplu: o, a, r, n, h, w. De aceea daca se vor alege cuvinte cu astfel de sunete, vor fi invatate mai rapid decat altele, de o astfel de pasare. In momentul in care papagalul a invatat cateva cuvinte se poate incerca cu o fraza mai simpla, care sa nu fie foarte lunga.

Desigur un papagal nu va reproduce exact cuvintele, dar in timp prin repetarea lor si pronuntia se poate imbunatati destul de mult. El va avea anumite preferinte pentru anumite cuvinte, ceea ce este foarte normal, de aceea este necesar sa fie recompensat cu ceva bun de mancare in momentul in care repeta cuvantul. Poate fi invatat numele membrilor familiei, sau ,,Buna dimineata”. Cuvintele trebuie repetate exact atunci cand papagalul este atent la profesor (la stapanul sau).

Papagalii pot invata sa vorbeasca insa e clar ca fiecare exemplar in parte are anumite abilitati de invatare, deci rezultatele difera de la un exemplar la altul. Unii papagali pot invata doar cateva cuvine, altele ajung la un numar de 30 fara prea mari eforturi.
Dupa cum este si de asteptat nu toate speciile de papagali au capacitatea de a vorbi. Dintre cele mai recomandate specii care au acest talent fac parte: papagalii gri africani Jako, papagalii Amazon, Cacadu si Arakanga.

In momentul in care papagalul a reusit deja sa retina si sa repete cateva cuvinte sau fraze scurte bucuria proprietarului va fi atat de mare, deoarece se intelege ca oricine vrea sa aiba o pasare exotica ca animal de companie si cu talentul de a vorbi.

Video – Papagalul gri african Einstein:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.