Timp liberCe este pasta fimo și ce fel de modele puteți crea cu...

Ce este pasta fimo și ce fel de modele puteți crea cu aceasta?

Persoanele pasionate de tot ceea ce insemna handmade cu siguranta stiu ce reprezinta pasta fimo insa, daca doriti sa imbratisati un hobby inedit, care va pune creativitatea si simtul estetic la incercare, in randurile urmatoare va vom prezenta ce puteti face cu pasta fimo, nu inainte de a va povesti cate ceva din misterele acestui tip de lut polimeric.

Ce este pasta fimo?

Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra a modelat la un moment o anumita figurina din lut, plastilina sau orice material dedicat acestui hobby. Insa, pasta fimo este un tip de lut polimeric cu totul si cu totul deosebit. In mod normal, dupa cum bine stiti, lutul este materialul principal folosit de catre olari, acesta fiind compus intr-o mare proportie din apa. De acea, dupa ce vasele din lut au fost create, ele vor fi introduse in cuptoare speciale, la temperaturi foarte inalte, rezultatul fiinal fiind minunatele obiecte din portelan sau lut.

Spre deosebire de lutul obisnuit, lutul polimeric are la baza un amestec de susbtante chimice, de unde provine si denumirea polimeric, policlorura de vinil (PVC-ul) fiind substanta activa principala. Istoria pastei fimo este strans legata de bachelita, un amestec pe baza de rasina folosit de catre artizani pentru realizarea diferitelor accesorii.

Insa, principalul dezavantaj al acestui produs pentru modelaj a fost acela ca era inflamabil, fapt pentru care, cunoscuta creatoare de pupusi – Kaethe Kruse a observat ca lutul polimeric pare a fi un produs usor de intrebuintat, chiar daca nu a fost un element util pentru fabrica sa de papusi. Iar cea care a modelat pentru prima oara cu acest tip de lut a fost chiar fiica sa. Iar un alt avantaj al pastei fimo este faptul ca aceasta nu este toxica. Si, din acel moment, lutul polimeric a revolutionat cu adevarat viata artizanilor, devenind in prezent unul dintre materialele de lucru preferate de catre artistii handmade.

Ce puteti face cu pasta fimo?

Daca pana in acest moment nu ati descoperit acest minunat material si sunteti pasionati de modelaj si de realizarea unor obiecte unice, iata ce puteti realiza cu pasta fimo:

Pasta fimo este folosita, inainte de toate, pentru realizarea accesoriilor. De la inele, pana la pandantive, bratari si brose, pasta fimo este un adevarat deliciu pentru cei care doresc sa isi puna in practica imaginatia si creativitatea. Este usor de modelat, iar culorile si combinatiile de culori va pot ajuta sa creati cele mai interesante accesorii.

Cu pasta fimo puteti crea obiecte decorative pentru locuinta deoarece aceasta va ofera posibilitatea sa realizati sculpturi inedite. De asemenea, magnetii ptr frigider nu vor mai reprezenta un mister, acestia putand fi creati tot cu ajutorul pastei fimo. Puteti crea ornamente pentru brad sau obiecte decorative pentru Paste, Craciun, Ziua Indragostitilor, etc.

Puteti crea cadouri inedite pentru persoanele dragi.

Cum trebuie sa modelati pasta fimo?

Textura pastei fimo nu este cu mult diferita fata de cea a plastilinei, culorile fiind cele care fac diferenta. Exista mai multe tipuri de pasta fimo atat din punctul de vedere al consistentei, cat si din punctul de vedere al culorilor. Exista pasta fimo clasica, soft (mai moale si mai usor de prelucrat) si chiar si un tip aproape lichid. Culorile sunt care mai de care mai deosebite, existand chiar si pasta fimo semi-transparenta, fosforescenta si cu sclipici. Insa, cel mai interesant este modul in care culorile se pot imbina intr-un mod atat de placut.

Modelarea incepe prin crearea unor mici mingiute pe care le incalziti in palme.

Veti avea nevoie de putin exercitiu inainte de a deveni un adevarat maestru al lutului polimeric, iar aplicarea tehnicilor potrivite este un pas important. In acest fel puteti aborda urmatoarele tehnici specifice modelarii cu fimo:

Sculptura – cea mai intalnita si cea mai simpla tehnica. Folositi intotdeauna instrumentele potrivite, special create pentru a modela in pasta fimo.

Amestecarea mai multor culori pentru realizarea unor modele inedite reprezinta o alta tehnica frecvent abordata.

Pentru a oferi un aspect deosebit accesoriilor realizate cu pasta fimo, puteti imprima pe acestea diverse texturi.

Mozaicul este o alta tehnica frecvent intalnita in randul artizanilor.

Sfaturi:

Ca si in cazul lutului obisnuit, pentru a se intari si pentru a-si pastra forma dorita, obiectele realizate din pasta fimo vor fi introduse in cuptorul incins. Cel mai indicat este sa folositi un mic cuptor electric pe care sa il utilizati doar pentru asa ceva deoarece acest produs, desi netoxic, va emite substante ce se vor impregna in peretii cuptorului si pot altera gustul viitoarelor preparate pe care le veti gati in cuptor. Cuptorul trebuie sa fie incalzit la o temperatura de 110º C, aceasta fiind temperatura optima.

Timpul de coacere al pastei fimo este influentat de tipul produsului creat si mai ales de grosimea acestuia. Pentru obiectele mai mici si foile mai subtiri din fimo, timpul va fi mai scurt, intre 5 – 10 minute, in timp ce obiectele de dimensiuni mai mai mari pot fi tinute in cuptor chiar si 20 de minute. Lasati intotdeauna focul mic si tineti usa cuptorului inchisa.

Daca temperatura de coacere este mai mare decat cea optima, munca dumneavoastra va fi distrusa deoarece pasta fimo se va arde si va crapa. Scoateti obiectele din cuptor si lasati-le la racit, in acest fel polimerizarea fiind completa. Daca realizati pandantive din fimo, nu uitati ca, inainte de a le introduce la cuptor, sa realizati un mic orificiu.

Pasta fimo va fi depozitata in folie de aluminiu, fiecare culoare fiind impachetata separat. Locul ales va fi unul umbros si racoros. Daca acest lut polimeric va fi depozitat intr-un loc necorespunzator, nu va mai putea fi folosit. Asa ca daca nu aveti un hobby insa doriti sa abordati o activitate relaxanta si inedita ce va poate aduce numeroase beneficii, va puteti procura un kit de modelare pentru fimo ce contine elementele de baza pentru a pasi cu succes in secretele lutului polimeric.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.