Animale de companieVrei să iei o pisică fără adăpost de pe stradă, află cum...

Vrei să iei o pisică fără adăpost de pe stradă, află cum se poate domestici pentru un trai în casă

Cum domesticesti o pisica fara stapan? – Cu putina rabdare si timp acest lucru se poate realiza destul de usor. Cu singuranta ti s-a intamplat sa vezi de multe ori o pisica fara adapost pe strada si sa fii tentat sa o iei acasa. Unii oameni chiar fac acest lucru, chiar daca au sau nu posibilitati sa-i ofere tot ce are nevoie, indiferent daca locuiesc la casa sau la bloc. Cert este ca un animal care traieste in strada este complet lipsit de aparare, iar un astfel de ajutor de la unii oameni de a-i oferi un culcus si hrana este un dar de nepretuit, deoarece in multe cazuri ii poate salva si viata. Cei care decid sa ia animalul acasa la ei trebuie sa aiba in vedere faptul ca ea este o fiinta vie, cu propriul sau caracter, care va necesita niste cheltuieli minime pentru ingrijirea si hrana sa.

La prima vedere pisica se teme sa intre in contact cu omul, fuge si nu are incredere. Hrana este unul din motivele pentru care ea este tentata sa se apropie, mai ales daca traieste intr-un mediu unde mancarea este dificil de obtinut. Mai mult decat atat in lunile sezonului rece acest lucru este si mai greu de gasit, iar viata ei este in pericol nu doar din lipsa acesteia cat si datorita temperaturilor scazute, pisica nesuportand frigul la minus 15 grade Celsius.

Pisica de pe strada are nevoie de afectiune, atentie si comunicare, toate acestea cu siguranta afara i-au lipsit. Daca s-a intamplat sa fie tradata de stapanul ei si abandonata, pe viitor nu va mai avea deloc incredere in oameni. Acest lucru o va face sa nu se apropie de nici o persoana, sa stea atenta la tot ce este in jurul ei si sa fie gata sa fuga in orice moment. Daca se doreste restabilirea increderii cu un astfel de animal trebuie sa se recurga la comunicare regulata o perioada de timp, in care sa-i fie data multa atentie si sa fie convinsa cu hrana de intentiile bune.

Treptat ea va veni singura in apropierea noului stapan pentru a primi hrana cu care acesta a obisnuit-o. Se va apropia cu precautie din ce in ce mai mult, pe masura ce prinde incredere. Dupa o scurta perioada de timp trebuie sa i se ofere un adapost afara in care sa stea linistita, dar sa aiba si libertatea sa plece daca simte nevoia, nu trebuie obligata sa ramana. In cele din urma ea singura va hotara sa nu mai plece si astfel s-a ajuns in punctul in care ea poate fi adoptata.

O pisica luata de afara poate fi foarte murdara, ceea ce inseamna ca trebuie sa faca baie. Daca insa aceasta este extrem de speriata trebuie lasata in pace, pentru ca stresul suplimentar adaugat la o stare de frica accentuata ii poate scadea mult imunitatea. Daca pisica pare destul de curata, asta nu inseamna ca nu poate avea purici, deci cel dintai ar trebui deparazitata.

Daca este adusa in casa, in primele zile pisica va mieuna destul de mult, ceea ce va fi destul de greu pentru ca va perturba linistea care era pana la venirea ei in familia. Acest lucru se explica daca se ia in calcul faptul ca ea era obinuita sa traiasca afara, singura, iar acum are in jurul sau mai multe persoane necunoscute.

pisica fara adapost

De obicei primele 14 zile din momentul in care pisica a fost adusa in casa sunt foarte importante pentru observarea animalului. Ea poate manifesta in aceasta perioada simptome care arata clar ca sufera de unele boli latente (cum este de exemplu jigodia felina), poate prezenta la nas si ochi secretii purulente, poate refuza mancarea, avea stari diareice, tuse, stranut, etc. Daca animalul este bolnav sau da semne ca ar suferi de ceva trebuie dus la un medic veterinar.

Multe pisici fara stapan si care au trait in strada este posibil sa fi suferit din cauza oamenilor rai sau a cainilor, sa fi fost maltratate de acestia, sau sa fie purtatoare de anumite boli infectioase. Unele pot prezenta chiar mari traume in urma unor lovituri sau accidente. Indiferent de suferinta, pisica va trebui sa fie examinata de un medic in vederea stabilirii unui tratament ca sa se faca bine. Chiar daca pisica pare sau nu sanatoasa trebuie tinuta in carantina o perioada de timp, pana o vede un medic sau pana isi termina tratamentul stabilit de acesta si se face bine, astfel nu va putea afecta si alte animale care se gasesc in apropierea sa.

Daca pisica este tinuta la casa, ar trebui sterilizata, astfel se va evita aparitia puilor, dar si alte probleme care apar in perioada de imperechere, mieunaturi si lupte zgomotoase date intre masculi ce pot deranja vecinii. De asemenea se va evita aparitia motanilor in jurul casei care obisnuiesc sa-si marcheze teritoriul cu urina (al carei miros este persistent si destul de urat).

Foarte importanta este si vaccinarea pisicii, mai ales impotriva rabiei si a leucemiei feline.

Multe pisici care traiesc pe strada nu sunt pisici salbatice, ci sunt pisici domestice care au fost pierdute sau abandonate. De aceea domesticirea lor nu este foarte dificila, necesita doar rabdare, pentru ca nu au intotdeauna un caracter agresiv cum s-ar crede la prima vedere, ci linistit si usor de imblanzit. Puii sunt intotdeauna mai usor de domesticit decat animalele adulte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.