Timp liberCreșterea bonsailor, un hobby fascinant - sfaturi pentru începători

Creșterea bonsailor, un hobby fascinant – sfaturi pentru începători

Cresterea bonsailor reprezinta un hobby fascinant cu adevarat si foarte sanatos pentru trup, minte si suflet. De asemenea, este o arta in adevaratul sens al cuvantului si daca doriti sa aflati mai multe despre aceasta, va invitam sa cititi acest articol.

Bonsaiul este o reprezentare pura a pacii, a simplitatii si a vietii, fiind o latura importanta a frumoasei culturi japoneze. Cei care au imbratisat acest hobby l-au facut cu siguranta din dragoste pentru natura si din dorinta de a avea o activitate care sa le readuca echilibrul interior.

Insa, cei care cresc un bonsai trebuie sa tina cont de anumite reguli. Una dintre acestea ar fi ca bonsaiul sa nu fie cumparat ci creat. In acest fel, nu doar ca implicarea va fi deplina insa posibilitatea ca bonsaiul dumneavoastra sa fie sanatos pentru ani buni, poate chiar zeci de ani, este mult mai mare in cel de al doilea caz. Asadar, daca doriti cu adevarat sa imbratisati aceasta forma de arta si aceasta metoda de a va gasi echilibrul interior si de a aduce armonia in locuinta dumneavoastra, in randurile care urmeaza va vom prezenta cum puteti ingriji foarte bine copacelul miniatural.

Alegerea solului potrivit este un factor vital pentru un bonsai. Solul va fi ales in functie de nevoile fiecarei specii in parte. Este important ca solul sa fie de foarte buna calitate deoarece efectele unui sol slab nu vor fi deloc benefice pentru micul copac.

Pozitionarea corecta a bonsaiului

Aspectul inedit al micului copac este rezultatul actiunii mai multor factori: pozitie, lumina, temperatura, sol, apa si nu in ultimul rand modul in care copacelul este tuns.

Pozitionarea bonsaiului reprezinta primul aspect de care trebuie sa tineti cont, acest aspect fiind influentat in cea mai mare parte de cele patru anotimpuri. Pentru a creste corespunzator, bonsaiul are nevoie de multa lumina naturala de aceea este indicat ca, in anotimpul cald si in cele de trecere, bonsaiul sa fie asezat cat mai aproape de fereastra. Insa, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate, nu este indicat ca bonsaiul sa fie lasat in bataia directa a razelor de soare. Cel mai indicat ar fi ca acesta sa fie pozitionat afara sau langa fereastra si sa fie rasucit la fiecare 7 zile pentru a se dezvolta armonios.

De asemenea, specialistii recomanda ca pozitionarea trebuie sa se faca si la nivelul inaltimii, sugerand ca bonsaiul sa fie amplasat la o inaltime de aproximativ 1,7 m. Pe timp de iarna bonsaiul are nevoie de o si mai atenta ingrjire. Pentru ca acesta sa se poata bucura in continuare de lumina este indicat sa fie amplasat langa o fereastra in partea nodica a locuintei deoarece aceasta parte ofera suficienta lumina bonsaiului pentru a rezista.

crestere bonsai

Cum sa udati bonsaiul

Udarea bonsaiului reprezinta unul dintre pasii cei mai importanti pentru a va bucura de acest simbol al frumusetii si al puritatii. Insa, acesta este si pasul cel mai delicat deoarece bonsaiul nu trebuie sa fie udat in exces, insa nici seceta nu ii face bine. Un bonsai care nu este udat corespunzator se poate usca, insa nici unul udat in exces nu va avea o soarta prea buna. Foarte multi incepatori se confrunta cu aceasta problema.

Este important sa stiti faptul ca bonsaiul are nevoie intotdeauna de apa, insa acest aspect este influentat de tipul fiecarui bonsai, de varsta acestuia si dimensiuni, dar si de tipul de sol folosit. Atunci cand pamantul incepe sa crape inseamna ca este foarte uscat, iar santatea bonsaiului dumneavoastra este pusa in pericol. Specialistii recomanda ca bonsaiul sa nu fie udat cu un recipient obisnuit, ci este indicata folosirea unui recipient cu pulverizator.

De asemenea, o alta metoda eficienta consta in amplasarea vasului in care este plantat bonsaiul intr-un vas cu apa care depaseste nivelul solului din vasul bonsaiului. In acest fel, solul isi va lua cantitatea de apa necesara. Nu este indicat ca scufundarea vasului sa dureze mai mult de 1 minut. Realizati aceasta operatiune doar cand observati ca pamantul este uscat si tineti cont de faptul ca nu este indicata pe timp de iarna.

Bonsaii au nevoie de fertilizare

Pentru a se dezvolta corespunzator, fiecare planta are nevoie de subsante nutritive. Insa, in special in cazul plantelor de apartament, fertilizarea joaca un rol important. Acest lucru este valabil si pentru bonsaii care au nevoie de o atenta fertilizare in timpul sezonului de crestere. De obicei, in cadrul magazinelor de specialitate, exista fertilizatori foarte eficienti pentru bonsai, asa ca incercati sa folositi acest tip o data la doua saptamani in timpul sezonului de crestere. Nu uitati sa diluati fertilizatorul pentru ca o cantitatea prea mare nu va face deloc bine plantei. Nu fertilizati bonsaiul iarna.

Tunderea bonsaiului

Bonsaiul surprinde din punct de vedere estetic inainte de toate. Insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, tunderea bonsaiului reprezinta pasul cel mai important. Tunderea frecventa va va ajuta sa oferiti forma dorita micului pomisor. Prin tundere, ramurile vor inmuguri si vor duce la dezvoltarea altor ramuri. De obicei, forma bonsaiului este data primavara insa exista si specii care necesita aceasta operatiune toamna. De asemenea, este important sa curatati frecvent bonsaiul de frunzulitele si crengile uscate.

Transplantarea bonsailor

Cresterea corecta a bonsailor este influentata si de transplantarea acestora. Transplantarea este indicata mai ales pentru sanatatea radcinilor care se pot incurca. Este indicat ca bonsaiul sa fie tranplantat la aproximativ 3 ani si solul ales sa fie unul special, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare. Nu folositi niciodata pamant din gradina. Scoateti cu grija radacinile din pamant si scuturati-le bine. Daca radacinile sunt prea mari, nu ezitati sa le taiati varfurile dupa care sa ale asezati usor in noul vas. Mare atentie deoarece aceasta operatiune trebuie sa fie facuta neaparat in sezonul cald.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.