Copii & adolescențiDespre empatia în educația copilului, asigură o relație armonioasă

Despre empatia în educația copilului, asigură o relație armonioasă

Empatia in educatia copilului – empatia intre parinte si copil este cea care deschide caile comunicarii, care asigura o relatie armonioasa si solutionarea mai usoara a conflictelor ce apar inevitabil. Insa ce este empatia? Empatia este acea legatura profunda intre doi oameni, acea conexiune ce permite persoanei sa perceapa sentimentele si nevoile celuilalt si nu numai propriile sentimente si nevoi.

Ganditi-va la o persoana cu care aveti o relatie afectiva, deschisa si armonioasa – veti spune mai mult ca sigur ca unul dintre cele mai importante motive pentru care acea relatie este buna e „simt ca ma intelege si ma apreciaza”: aceasta este empatia. Iar copilul are nevoie sa simta ca parintele este empatic, ca il intelege si il asculta.

Empatia in educatia si cresterea copilului formeaza puntea de legatura si asigura relationarea sanatoasa intre parinti si copii

Empatia este o aptitudine de comunicare pe care o putem exersa fiecare si o putem imbunatati prin practica. In relatia afectiva parinte-copil, empatia trebuie dezvoltata si perfectionata pentru ca este atat de usor ca parintele sa blocheze fara a vrea comunicarea, sa isi indeparteze copilul, ce simte ca nu este inteles. De fapt, prea multi copii ajung sa creada ca parintii nu ii pot intelege…

Empatia inseamna ca incercati sa gasiti un teren comun in relationare

Faceti impreuna cu copilul activitati ce ii plac, va interesati si discutati despre interesele lui. A-l incuraja pe copil sa vorbeasca despre propriile interese este un pas important. Empatia inseamna ca va simtiti bine impreuna. Gasiti activitati pe care le faceti cu placere impreuna.

Empatia inseamna a valoriza ceea ce gandeste si simte celalalt, a incerca sa ii intelegeti emotiile, starile, ideile

Fara a critica! A intelege cu adevarat presupune a incerca sa lasi pe moment deoparte propriile opinii si judecati si sa incerci sa le intelegi pe ale celuilalt; sa incerci sa privesti din punctul sau de vedere; sa incerci sa te pui in locul sau; sa iesi putin din tine si sa intri in lumea celuilalt.

Aceasta este dificil, cu atat mai mult cu cat sunteti diferiti, iar prapastia reprezentata de varsta este adanca. Insa nu este imposibil: exersati, lasand deoparte ceea ce credeti voi si incercand sa intelegeti in profunzime ceea ce crede si simte copilul, privind din perspectiva sa! Mai mult, a fi empatic presupune a incerca sa intelegi de ce si cum se simte sau ce gandeste celalalt, chiar daca nu sunteti de acord!

Empatia inseamna ca vorbiti si despre propria persoana

A va arata interesati de interesele, activitatile, gandurile si parerile copilului este o parte a interactiunii. Cealalta, care ii va dezvolta copilului empatia spre parinte, este de a ii vorbi despre propria voastra viata, interese, sentimente. Nu va ganditi ca nu puteti discuta cu un copil despre acestea – de fapt, a-i impartasi cum va simtiti si ce credeti este un aspect extrem de important.

Empatia in educatia si cresterea copilului inseamna sa aratati apreciere si interes

Aratati ca valorizati pe celalalt, ca il apreciati si ca sunteti interesat de el. Mai mult, incercati sa ii luati intotdeauna in considerare opiniile si starile: a ignora ca celalalt poate simti si gandi diferit este un pas gresit in relatie. Nu ignorati sentimentele si opiniile copilului, indiferent de varsta: intrebati-l ce parere are cand se ia o decizie in familie; intrebati-l ce opinie are despre un subiect discutat; ascultati ceea ce va spune cu real interes – doar astfel puteti incepe sa il intelegeti.

empatie

Empatia in educatia si cresterea copilului inseamna respect si sinceritate

A arata respect fata de copil este necesar daca doriti respectul sau. In aceasta perspectiva, o mare importanta o are a recunoaste propriile greseli, a nu te astepta sa fii intotdeauna cel care cere si comanda, cel care este mereu ascultat si a fi capabil sa ceri iertare; parintele ce nu accepta ca si el poate gresi si care limiteaza comunicarea la autoritate blocheaza comunicarea si construieste o relatie intr-un singur sens. A fi sincer cu copilul este inca un aspect important: chiar daca adevarul poate fi dificil, este intotdeauna de preferat; spunandu-i mereu adevarul, chiar si cand acesta nu este placut, il invatati cat de valoros este sa fie el insusi si sa spuna ceea ce gandeste.

Empatia inseamna a nu considera ca doar ceea ce crezi, simti si vezi tu este adevarul

Celalalt are o alta perspectiva, care poate fi la fel de valoroasa. Nu cereti copilului sa simta si sa gandeasca la fel ca voi si nu ii impuneti propriul vostru punct de vedere.

Empatia in educatia si cresterea copilului inseamna a pune accent pe motivele si nevoile copilului

Un aspect important cand discutam despre empatia in relatia parinte-copil: exista ceea ce specialistii denumesc „inlocuire motivationala” in relatia afectiva parinte-copil. Acest termen se refera la capacitatea de a lasa uneori deoparte propriile motive si nevoi si a le pune in prim plan pe cele ale copilului. In cresterea unui copil, nu va ganditi doar la ce motive, nevoi si dorinte aveti voi – ci la ce motive, nevoi si dorinte are copilul. Ce este bine pentru el si nu pentru voi! Iar pentru a sti cu adevarat ce este bine pentru el, trebuie sa puteti comunica cu el, sa puteti sa intrati in lumea sa de copil si sa ii vedeti cu adevarat trairile, ideile.

Empatia in educatia si cresterea copilului inseamna a invata sa asculti

Este vorba despre ceea ce se numeste ascultare activa. A asculta implicandu-te in ceea ce auzi, a asculta incercand sa intelegi mesajul real, sa intelegi emotiile transmise, nu numai cuvintele. A asculta fara a grabi, fara a interveni cand celalalt inca vorbeste, fara a va gandi doar la ce urmeaza sa spuneti voi (lasati deoparte deocamdata ceea ce vreti sa spuneti, punand accent pe ceea ce auziti).

Cand invatati sa ascultati activ, copilul va invata de la voi!

Ascultarea activa presupune a prezenta interes fata de ce se spune; a nu va gandi la propriile pareri in timp ce le ascultati pe ale celuilalt; a nu interveni brusc cu propria opinie, cu sfaturi sau cu critici; a percepe emotiile transmise prin cuvinte si gesturi; a nu pierde concentrarea gandindu-va in timp ce celalalt vorbeste la ceea ce veti spune voi; a pune intrebari pentru a incerca sa intelegeti mai bine; a il incuraja pe celalalt fara manifestarea dezaprobarii; a realiza ca nu numai ce credeti voi are importanta.

Ascultarea activa este modul de a dezvolta empatia in relatia parinte-copil – este vorba sa invatati si sa exersati aptitudini de comunicare (cititi ghiduri de comunicare si puneti in practica concret ceea ce aflati; gasiti chiar si exercitii practice care va ajuta in dezvoltarea empatiei).

In final, empatia inseamna a pune accent pe emotii si nu pe acte si vorbe: caci in spatele cuvintelor si actiunilor se afla o emotie. A invata despre empatie in educatia si cresterea copilului asigura o relatie afectiva deschisa, armonioasa si ofera copilului sentimente de confort, echilibru, atasament, stabilitate. Ii ofera convingerea ca este valoros. Ii asigura o dezvoltare armonioasa – emotional, psihic (o relatie empatica si afectiva diminueaza stresul si anxietatea) si cognitiv (copiii cu relatii armonioase in familie se dezvolta intelectual mai bine).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.