Casă și grădinăCum să creați alei în grădina proprie, alege un design util și...

Cum să creați alei în grădina proprie, alege un design util și frumos în același timp

Gradina, mai ales cea din fata casei, trebuie sa fie organizata perfect, iar un rol important in delimitarea spatiului din gradina il detin aleile. Daca nu stiti cum sa creati alei in gradina personala, in randurile care urmeaza va vom oferi cateva idei utile.

Nu trebuie sa fiti un specialist pentru a va organiza spatiul din gradina si pentru a pava cateva alei care sa va conduca spre principalele centre de interes. Pe langa faptul ca aleile au un deosebit rol functional, ele trebuie sa impresioneze si din punct de vedere estetic, tocmai de aceea este important sa fie frumos incadrate de garduri vii sau de flori.

Pavarea aleilor din gradina se realizeaza in functie de stilul arhitectural al casei. Aceasta este pima regula pe care ar trebui sa o respectati atunci ca va hotarati sa pavati cateva alei in gradina proprie. Pentru a pava aleile din gradina exista pavaje pe care le puteti achzitiona din comert sau, daca arhitectura locuintei dumneavoastra este mai rustica, puteti folosi clasica piatra de rau foarte functionala.

Puteti folosi piatra, marmura sau chiar lemnul, important fiind modul in care toate aceste elemente sunt dispuse pentru a crea aspectul dorit.
De asemenea, trebuie sa aveti putina creativitate si sa tineti cont de spatiul de care dispuneti.

Alegerea materialului potrivit

Alegerea materialelor potrivite pentru crearea aleilor perfecte reprezinta un pas important si trebuie sa va ganditi din timp si sa analizati situatia pentru ca gradina dumneavoastra sa se transforme intr-un spatiu de vis. Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, puteti alege clasica piatra, in bucati mari si rezistente, pe care sa le slefuiti pentru a evita alunecarea si pentru a oferi o fixare mai buna.

Mai puteti utiliza dale in diverse modele si marimi, acest lucru fiind indicat daca locuinta dumneavoastra are o arhitectura deosebita si aleile nu pot fi pavate cu piatra. Dalele pot fi achizitionate din cadrul magazinelor de casa si gradina si avantajul acestora este ca se gasesc in numeroase modele, care mai de care mai atragatoare.

Lemnul, mai precis rondele din trunchi de copac, reprezinta o alta varianta inedita pentru a pava mici alei intr-o gradina rustica, in care accesoriile sunt confectionate si ele tot din lemn.

Pietrisul marunt reprezinta o alternativa interesanta, chiar clasica am putea spune. Insa este important ca aleile de acest tip sa fie incadrate de borduri rezistente care sa nu permita pietrisului sa se raspandeasca prin intreaga curte sau gradina.

gradina cu alee

Pe langa tipul de pavaj preferat, veti mai avea nevoie si de nisip, pietris sau mortar pentru fixarea dalelor, a bucatilor de lemn sau a pietrelor.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a crea alei in gradina proprie:

Daca alegerea materialelor pentru realizarea aleilor reprezinta primul pas pe care trebuie sa il urmati, organizarea gradinii si realizarea unui plan este urmatorul. Cel mai indicat ar fi sa va ocupati de aceasta lucrare la sfarsit de iarna sau inceput de primavara, inainte de a planta prin gradina.

Sapati foarte bine locul ce urmeaza a fi pavat si tasati bine pamantul dupa ce ati turnat si un strat de nisip. Tasarea locului reprezinta un pas important si trebuie sa fie realizat cu simt de raspundere pentru ca elementele ce urmeaza a fi fixate sa fie stabile si pentru ca aleile sa surprinda din punct de vedere estetic.

Fixati, pe rand, fiecare dala, piatra sau bucata de lemn dupa ce ati aplicat un strat de mortar. Nu este cazul si in cazul aleilor pentru care ati folosit pietris. In acest caz este important sa sapati santuri pentru a monta bordurile care vor incadra aceste alei.

Incheiati procesul crearii unor alei inedite prin incadrarea acestora de plante. Cel mai indicat ar fi ca in jurul lor sa plantati gard viu, sau flori inalte care sa marcheze frumusetea aleilor si sa ajute la delimitarea gradinii intr-un mod inedit.

Puneti-va imaginatia la incercare si transformati gradina intr-un spatiu de vis in care sa va puteti bucura in fiecare zi de frumusetea naturii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.