Toata lumea a gustat macar o data cartofii frantuzesti, daca nu, e momentul sa incercati pentru ca sunt o adevarata delicatesa.
Reteta de mai jos este reusita si datorita sosului alb care s-a folosit. De multe ori, mai ales retetele autohtone, au tot felul de sosuri care se adauga la final.
Sosul bechamel este nelipsit din bucataria occidentala si e din ce in ce mai popular in tara noastra. Sosul se potriveste foarte bine si la preparatele din carne.
Ingrediente cartofi frantuzesti cu sos bechamel – pe baza de unt, lapte si smantana
- 1 kg de cartofi
- 12 oua
- 150 gr cascaval
- 50 gr unt
- 300 ml lapte
- 2 linguri de smantana
- 1 lingura de faina
- 1 lingurita cimbru macinat
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Mod de preparare
Se pun la fiert cartofii in apa cu sare si separat, ouale ( uneori le mai pun si in aceeasi oala 🙂 ). Cartofii se fierb cam jumatate de ora si ouale 8 minute, pentru a deveni mai tari.
Dupa ce sunt gata, se curata de coaja si se taie in bucati mici sau felii rotunde, dupa plac.
Apoi ungem o tava cu unt, punem dedesubt jumatate din cartofi si apoi un strat de oua, unul de cascaval, jumatate din sosul bechamel si iarasi cascaval. Repetam procedura pana cu ingredientele ramase.
Punem la cuptor pt cca 40 de minute, la final ridicam temperatura ca sa se rumeneasca cascavalul.
Sosul alb de smantana (bechamel)
Se pune untul la topit intr-o tigaie incinsa, la foc mic. Atunci cand devile lichid, se adauga faina invartind mereu pentru a evita formarea de cocoloase.
Se amesteca compozitia pentru cca 1 minut ( se evita arderea fainei ) apoi se adauga laptele, cimbrul, sarea si piperul.
Se amesteca toata compozitia pana cand se obtine un sos bechamel cremos, se adauga mai apoi smantana si se mai amesteca o data.