Casă și grădinăCum să folosiți eficient cenușa în casă și grădină, vezi ce întrebuințări...

Cum să folosiți eficient cenușa în casă și grădină, vezi ce întrebuințări are aceasta

Ce faceti, de obicei, cu cenusa de lemn? Cu siguranta cei mai multi veti spune ca o aruncati pentru ca nu gasiti nicio intrebuintare utila pentru aceasta. Daca veti citi acest articol pana la final veti afla ca cenusa este o adevarata zana a gradinilor si un real ajutor in curatenie si, de asemenea, va vom arata cum sa folositi eficient cenusa atat in casa, cat si in gradina.

De ce este cenusa speciala?

Probabil va intrebati de ce este cenusa atat de speciala incat sa poate fi utilizata in gospodarie. Iata ca acest produs are numeroase proprietati fiind considerata o adevarata minune a naturii si fiind utilizata inca din timpuri indepartate atat in domeniul medical, cat si pe langa casa.

Inainte de toate, cenusa este un produs natural, rezultat in urma arderii lemnului. Chiar daca cenusa este rezultatul arderii mai multor elemente (plastic, hartie, cauciuc, etc.) este indicat ca in gospodarie sa folositi doar cenusa rezultata din lemn. Cenusa este bogata in fosfor si potasiu, dar si in sulf, fier, magneziu si chiar si calciu, ceea ce o face un deosebit si eficient ingrasamant natural.

Cum sa folositi eficient cenusa in locuinta

In interiorul locuintei, cenusa este un minunat ajutor in curatenie.

Aceasta poate fi utilizata, inainte de toate, pentru curatarea a tot ceea ce inseamna sticla, de la pahare pana la ferestre si oglinzi. Cu siguranta nimanui nu ii plac inesteticele pete care apar pe geamuri sau pahare si orice ati face ele nu dispar. Amestecati putina cenusa cu apa calduta si introduceti paharele sau stergeti suprafetele din sticla cu acest produs. Dupa aceea, stergeti cu un prosop absorbant din hartie sau cu o carpa moale din bumbac. Veti vedea ca toate suprafetele din sticla vor straluci.

Petele de pe mobila nu sunt nici ele deloc placute, insa si de aceasta data cenusa este un produs natural la indemana tuturor. Amestecati cenusa cu doar cateva picaturi de apa pana rezulta o pasta cu ajutorul careia stergeti mobila in partile afectate. Dupa aceea folositi ulei esential de lamaie pentru a indeparta pasta si pentru a oferi stralucire mobilei.

Cenusa s-a dovedit a fi un excelent praf de curatat pentru ustensilele din bucatarie. Amestecati cenusa din lemn cu apa pana cand rezulta o pasta si frecati bine oalele innegrite sau pe care s-a prins mancarea. Chiar daca integul proces va dura ceva timp, aceste obiecte vor arata ca noi. De asemenea, aceeasi pasta de cenusa poate fi utilizata si pentru indepartarea grasimii de pe diverse obiecte sau din cuptor.

Gratarul din gradina si ustensilele pe care le folositi pot fi si ele sterse cu cenusa. In acest fel, cenusa se dovedeste a fi un excelent detergent de vase natural.

Cum sa folositi cenusa in gradina

Pe langa faptul ca cenusa s-a dovedit de un real ajutor in curatenie, alaturi de otet, zeama de lamaie, bicarbonat sau apa oxigenata, acest produs natural poate fi intrebuintat cu succes si in gradina, fiind, dupa cum am mentionat si anterior, un deosebit fertilizator deoarece cenusa este bogata in potasiu si alte substante nutritive de care plantele au atat de multa nevoie.

Cenusa ajuta la imbogatirea solului cu substante nutritive, dar si la cresterea ph-ului. Specialistii recomanda ca solul sa fie testat pentru ca cenusa poate face mai mult rau decat bine in anumite cazuri. Daca ph-ul solului este ridicat, nu mai este recomandata folosirea cenusei.

Cenusa poate fi aplicata in gradini toamna, nefiind indicata folosirea acesteia in plin proces vegetativ. Cenusa se va aplica intr-un strat foarte subtire, cam o data sau de maxim doua ori pe luna. Dupa adaugarea cenusei pe sol, folositi o grebla pentru a o imprastia uniform si pentru ca aceasta sa se amestece mai rapid cu pamantul.

Atentie, deoarece nu toate plantele au nevoie de cenusa! Cel mai indicat este sa folositi cenusa doar in zonele unde sunt plantate radacinoase, dar si rosiile au nevoie de aceasta deoarece este bogata in potasiu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.