Luna lui cuptor nu s-a lasat asteptata iar razele puternice ale soarelui au inceput sa incalzeasca gradina poate prea mult. Iata ce trebuie sa facem in gradina in luna iulie pentru a avea o recolta de toamna bogata si cat mai sanatoasa cu putinta.
Luna iulie in gradina cu flori
Cea de a doua luna de vara vine cu un nou val de culori si miresme imbietoare in gradina cu flori. Insa asta nu inseamna ca nu mai exista lucruri pe care gradinarii trebuie sa le puna la punct. Un prim aspect de care ar trebui sa se ocupe gradinarii in aceasta luna il reprezinta scoaterea bulbilor florilor de primavara. In acest fel, veti face mai mult loc pentru florile de toamna pe care le veti planta iar bulbii vor fi depozitati in locuri sigure, in pungi de hartie, dupa ce au fost lasati la uscat.
Udarea florilor este mai mult decat necesara in aceasta luna torida. Insa trebuie sa acordati o foarte mare atentie modului in care veti uda florile, chiar si pe cele din ghivece, deorece nu este indicat sa udati plantele la orele dupa-amiezii deoarece soarele este foarte puternic iar picaturile ramase pe frunze si pe flori vor produce arsuri. De aceea este indicat ca udarea florilor si a tuturor plantelor din gradina sa se faca fie seara tarziu, fie dimineata foarte devreme.
Din cauza temperaturilor crescute buruienile nu vor intarzia nici ele sa apara, stricand aspectul gradinii de flori si hranindu-se cu substantele nutritive din sol. De aceea este bine sa acoperiti solul cu un strat de mulci acesta ajutand si la mentinerea umiditatii un timp mai indelungat.
In luna iulie nu este indicata folosirea fertilizatorilor, decat in cazuri exceptionale. Totusi, exista flori care au nevoie de ingrasamant, printre acestea numarandu-se si frumoasele crizanteme.
Daunatorii se vor inmulti si ei in aceast perioada iar pericolul va creste considerabil. De aceea, daca observati ca aspctul florilor din gradina dumneavoastra se schimba, folositi insecticidele potrivite.
Gazonul va creste si el foarte mult iar varfurile se vor usca din cauza caldurii. Pentru a ajuta gazonul sa se revigoreze tundeti-l cat mai des si udati-l in fiecare seara.
Luna iulie in gradina de legume
Se pare ca luna lui cuptor este una prolifica pentru orice gradinar.
Se vor recolta legumele si fructele care s-au copt pentru ca planta sa se regenereze si sa permita si restul roadelor sa se coaca. Printre legumele care pot fi recoltate in aceasta luna se numara fasolea verde, dovleceii, o parte din radacinoase si chiar puteti incepe sa culegeti din rosiile care s-au copt.
Ierburile aromate din gradina vor fi si ele culese treptat si puse la uscat.
In luna iulie este timpul sa va ganditi deja la gradina de toamna si sa incepeti sa realizati culturile. Printre legumele de toamna pe care le puteti planta in aceasta luna se numara: conopida, morcovii, salata, sfecla si varza.
In aceasta luna plantele au nevoie de o mai mare cantitate de apa. Insa, ca si in cazul florilor, plantele vor fi udate seara pentru ca picaturile de apa care raman pe frunze sa nu mareasca puterea razelor soarelui si, in concluzie, acestea sa arda plantele. Este indicat chiar sa sapati bine solul pentru ca apa sa fie mai repede absorbita avand in vedere ca, din cauza caldurii in exces, solul se poate intari.
In cazul in care aveti o sera este indicat ca aceasta sa fie foarte bine aerisita. In caz contrar plantele vor resimti lipsa aerului iar bolile acestora pot sa apara rapid.
Numarul daunatorilor care isi fac de cap in luna iulie creste considerabil de aceea trebuie sa acordati o mare atentie acestui aspect. Folositi insecticide doar daca este absolut necesar deoarece puteti alunga dauantorii si prin metode naturale… cum ar fi cu ajutorul insectelor benefice sau al plantelor care alunga daunatorii.