Sarcină & BebeTop 10 lucruri de evitat în sarcină, sfaturi importante ce asigură sănătatea...

Top 10 lucruri de evitat în sarcină, sfaturi importante ce asigură sănătatea bebelușului

Top 10 lucruri de evitat in sarcina – cel mai important pentru o viitoare mamica este sa asigure sanatatea bebelusului sau: micutul este pe primul loc! De aceea, este esential ca fiecare femeie insarcinata sa cunoasca toate situatiile ce ar implica un posibil risc in sarcina, pentru a le putea evita! Sigur, nici sa va ganditi doar la risc, pericol si la ce nu aveti voie nu este bine – viitoarele mamici tind uneori sa isi faca mult prea multe griji, ceea ce le streseaza inutil… Aflati ce este important sa evitati in sarcina si traiti aceasta mare calatorie cu optimism: mamica relaxata si fericita este o mamica sanatoasa!

1. Alcoolul si cofeina. La alcool este bine sa renuntati inca de la inceput – rar va poate fi permis jumatate de pahar de vin! A consuma alcool afecteaza mult dezvoltarea bebelusului (apar anomalii in dezvoltarea sa fizica). Cat despre cofeina, aceasta nu va este strict interzisa: insa se recomanda o doza zilnica de maxim 200 de miligrame (o ceasca de 240 mililitri contine in jur de 150 miligrame cofeina). Puteti consuma mai degraba ceai negru, deoarece are o cantitate mult scazuta de cofeina (o cana contine in jur de 50 miligrame).

2. Fumatul si fumul de tigara. Toti cunosc riscurile severe implicate de fumat in timpul sarcinii, care poate duce chiar la decesul fatului (o singura tigara tot dauneaza, putand provoca o dezvoltare deficitara a fatului). Insa si fumatul pasiv este periculos, cand mamica inhaleaza fumul de tigara – asadar, stati departe de locurile unde se fumeaza (daca partenerul fumeaza, va trebui sa o faca afara sau intr-o camera inchisa si aerisita).

3. Carne, oua, lapte, branza insuficient preparate si peste. Alimentatia viitoarei mamici trebuie sa fie echilibrata, fiind important sa va feriti de preparate prea grase si mai ales preparate fast-food, care nu va ofera multi nutrienti buni, insa va ingrasa si va ingreuneaza digestia. Insa este la fel de important sa evitati sa consumati: carne preparata in sange, oua crude (in maioneza sau sosuri), lapte nefiert, branza nepasteurizata si tipuri de peste ce contin mult mercur: somon afumat, sushi, scrumbie, rechin, ton proaspat.

4. Medicamente fara prescriptie. Daca aveati obiceiul ca la o durere de cap sau de burta sa luati rapid o pilula salvatoare, este cazul sa renuntati! In sarcina, orice tip de medicament (inclusiv cele mai comune) poate fi periculos (nu luati deloc aspirina)! Pentru a diminua durerile date de sarcina (burta, spate, cap), intrebati medicul ce ati putea lua (doze mici de ibuprofen sunt in general in regula – insa doar la recomandarea medicului).

5. Oboseala. Locul 5 in top 10 lucruri de evitat in sarcina: oboseala! Nu este momentul sa va spetiti muncind la birou, dupa care sa trebaluiti prin casa! Menajati-va si cereti ajutor in treburile casnice de la cei apropiati. Nu intarziati concediul prenatal – chiar daca va ganditi ca la birou petreceti timpul mai util, a va odihni inainte de nastere este atat de important… Veti avea probleme cu somnul – incercati sa luati masuri eficiente pentru un somn mai bun (asternuturi confortabile si racoroase, intuneric si liniste, aerisire).

10 lucruri de evitat in sarcina

6. Stresul. S-ar parea ca in ziua de astazi nu putem nicidecum scapa de stres, inamic al tuturor. Stresul in sarcina poate atrage dupa sine efecte negative cat se poate de concrete, pe plan fizic. Dar ce puteti face pentru a evita stresul? Evitati, in primul rand, persoane despre care stiti ca va irita! Dedicati zilnic o ora-doua doar pentru dumneavoastra, in care sa va relaxati (o baie calduta, o plimbare, un film, o carte). Si foarte important, invatati despre tehnici de relaxare (acestea va vor ajuta enorm si la nastere).

7. Solicitari fizice. Este cat se poate de bine sa faceti miscare fizica in timpul sarcinii si sa aveti un program regulat de exercitii fizice (daca nu cumva medicul va interzice – in sarcini multiple, in sarcini in care mamica are unele probleme, precum preeclampsia). Insa evitati sa va solicitati prea mult, cu exercitii dificile (in special, nu solicitati la extrem muschii abdominali). La fel, evitati sa ridicati obiecte grele de jos. Evitati sporturile de echipa, in timpul carora ati putea avea un accident (tenis, baschet, fotbal, handbal). Si vorbind despre solicitare fizica: tocurile inalte fac mult rau picioarelor si spatelui in timpul sarcinii, asa ca renuntati la acestea!

8. Supraincalzire. Locul 8 in top 10 lucruri de evitat in sarcina – evitati sa va supraincalziti! In timpul sarcinii, oricum se intampla sa va simtiti subit supraincalzita. Evitati situatiile care ar cauza cresterea brusca si considerabila a temperaturii corporale: nu faceti miscare fizica solicitanta in temperaturi crescute; nu faceti sauna; nu mergeti la solar; nu faceti plaja mult timp (stati de preferat sub umbrela, in special dupa orele recomandate); nu purtati haine stramte si in care pielea nu respira; nu faceti bai fierbinti acasa – schimbati pe bai caldute…

9. Litiera pisicii. Se face mare tam-tam pe riscul reprezentat de litiera pisicii – va puteti imbolnavi de toxoplasmoza, ce se transmite prin fecalele pufosului animalut. Aceasta, insa, nu inseamna sa renuntati sa va mai jucati cu prietenul blanos: pur si simplu, asigurati-va ca litiera cu nisip este pusa intr-un loc unde nu circulati si ca altcineva ii schimba nisipul; in plus, nu lasati pisicuta in bucatarie.

10. Substante cu potential toxic. Si ultimul loc in top 10 lucruri de evitat in sarcina – orice substanta cu potential toxic, mai ales cele ce emana mirosuri puternice ce va ametesc: vopsele, lacuri, produse de curatat, vopsea de par, lac de unghii! Aceasta nu inseamna sa evitati complet: va puteti vopsi parul (de preferat, nu si in primul trimestru) si va puteti face unghiile, insa stati intr-o camera bine aerisita. Cat despre produsele de curatat, incercati sa utilizati produse fara miros puternic si chiar solutii de curatat naturale (precum otetul). De vopsele chimice, lacuri si var insa mai bine va feriti complet – lasati pe altcineva sa vopseasca sau sa varuiasca viitoarea camera a bebelusului si aerisiti bine casa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.