Timp liberAlegerea instrumentului muzical pentru copii și adulți, de ce este atât de...

Alegerea instrumentului muzical pentru copii și adulți, de ce este atât de benefică muzicoterapia?

Muzica reprezinta unul dintre cele mai frecvente hobby-uri atat in randul adultilor, cat si in randul copiiilor si al adolescentilor. Si nu, nu este vorba doar despre a asculta muzica ci si de a o crea cu ajutorul unui instrument muzical. Alegerea instrumentului muzical reprezinta un pas foarte important atat pentru un copil, cat si pentru un adult.

Muzica si terapia prin muzica – o pasiune plina de beneficii

Muzica este o activitate frecvent intalnita fiind o pasiune relaxanta si plina de numeroase alte avantaje. Este ideala pentru copiii ai caror parinti doresc sa aiba o activitate de timp liber care sa le puna imaginatia si creativitatea la incercare si in acelasi timp care sa le influenteze intr-un mod pozitiv relatiile cu cei din jur, avand in vedere ca cei mici pot participa atat la cursuri de muzica pentru a studia un anumit instrument muzical, cat si la numeroase concursuri.

De asemenea, a canta la un instrument muzical reprezinta o activitate benefica si pentru adulti. Foarte multe persoane care ajung la varsta maturitatii si regreta ca pana in acel moment nu si-au ales un instrument muzical preferat, considera ca deja este mult prea tarziu, aceasta pasiune putand fi deprinsa in timpul copilariei.

Nimic mai gresit. La orice varsta puteti incerca sa cantati la un instrument muzical deoarece muzica si terapia prin muzica nu cunosc varsta.

De ce muzicoterapie?

Oamenii au folosit inca din cele mai vechi timpuri sunetele din natura, adica muzica primordiala, in scop curativ. In prezent, terapia prin muzica este una dintre cele mai interesante forme de dezvoltare personala deoarece, prin crearea sunetelor, oamenii de toate varstele nu doar ca se elibereaza de stresul care ne da batai de cap zi de zi, ci creeaza sentimente, eliberand emotii si trairi. De aceea, terapia prin muzica si alegerea unui instrument muzical este un lucru benefic pentru persoanele de toate varstele.

Alegerea instrumentului muzical pentru copii

Foarte multi parinti isi doresc ca ai lor copii sa faca o pasiune pentru muzica si din acest motiv ii indruma sa isi aleaga un instrument muzical. Muzica este, fara indoiala, o pasiune care dureaza toata viata si este important ca cel mic sa fie implicat pe deplin in procesul alegerii instrumentului muzical.

Chitara, pian, vioara sau instrumente de percutie? De multe ori parintii aleg instrumentul muzical pentru copilul lor in functie de propriile preferinte, din frustrarile acumulate pentru ca nu au putut imbratisa aceasta pasiune la momentul respectiv si acum considera ca este prea tarziu.

Cel mai indicat ar fi ca alegerea instrumentului muzical pentru un copil sa se realizeze in urma unor teste ce vor fi sustinute in cadrul primelor ore de muzica daca alegeti un astfel de curs. Atat aptitudinile muzicale ale copilului, cat si influenta pe care anumite sunete o au asupra psihicului acestuia sunt criterii care ii vor ajuta pe parinti sa aleaga instrumentul muzical potrivit. De asemenea, alegerea instrumentului muzical este influentata si de pret, deoarece pretul acestora poate fi foarte variat.

instrument muzical pentru adult

Alegerea instrumentului muzical potrivit pentru un adult

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, multi adulti regreta ca nu si-au ales inca de la o varsta mai frageda un instrument muzical si sa isi perfectioneze aptitudinile, fapt pentru care, la o varsta mai inaintata, acestia se simt intimidati si parca nu mai au rabdarea necesara pentru a invata reguli si tehnici care sa le permita sa cante la respectivul instrument muzical. Aceasta este o mare greseala deoarece a canta pentru prima oara la un instrument muzical nu este o activitate influentata de varsta.

De ce trebuie sa tineti cont in alegerea instrumentului muzical ca adult

Spre deosebire de situatia prezentata in cazul copiiilor, alegerea instrumentului muzical de catre un adult trebuie sa fie mai simpla deoarece adultul isi cunoaste deja preferintele si abilitatile. De asemenea, preferintele in domeniul muzical sunt si ele stabilite iar cunostintele in acest domeniu ar trebui sa fie si ele vaste.

De asemenea, tineti cont si de timpul liber de care dispuneti si de disponibilitatea de a participa la un curs. Este adevarat ca puteti invata sa cantati singuri la instrumentul muzical respectiv, insa participand la un curs nu doar ca veti invata mult mai repede si mai bine insa veti socializa si veti cunoaste persoane care va impartasesc pasiunea.

Tineti cont si de aptitudinile fizice deoarece unele instrumente muzicale sunt mai grele decat altele si bineinteles mai greu de manuit.

Cateva lucruri interesante despre instrumentele muzicale

  • Flautul este un instrument muzical potrivit atat pentru adulti, cat si pentru copii, insa este potrivit in special pentru persoanele sensibile, retrase, timide si visatoare, deoarece practica poate fi realizata in intimitatea propriului camin.
  • Clarinetul este un instrument muzical plin de energie si, spre deosebire de flaut, se potriveste persoanelor sociabile deoarece acest instrument muzical se integreaza perfect intr-o orchestra.
  • Saxofonul este un instrument muzical dificil, insa foarte elegant, potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti. Sunetele pe care le creeaza sunt calde insa acest instrument muzical este menit sa permita artistului sa improvizeze.
  • Fagotul este un instrument muzical interesant si specialistii sunt de parere ca este ideal pentru o persoana eleganta, energica si cu simtul umorului.
  • Trompeta este instrumentul potrivit pentru persoanele ambitioase si energice, fiind un instrument muzical independent.
  • Instrumentele cu corzi sunt si ele foarte apreciate deoarece tehnicile nu sunt deloc greu de perfectionat iar cele mai multe melodii moderne au la baza sunetele create de instrumentele muzicale cu corzi.
  • Vioara este un alt instrument muzical potrivit pentru persoanele introvertite, timide si sensibile.
  • Chitara clasica este un instrument muzical preferat atat de catre copii, cat si de catre adolescenti sau adulti. Este un instrument muzical foarte placut, ideal pentru persoanele care nu au retineri in exprimarea propriilor sentimente si trairi.
  • Pe de alta parte, chitara electrica este instrumentul cel mai plin de energie, insa este si putin mai dificil.
  • Pianul se potriveste persoanelor calme, linistite si inteligente.

Asadar, alegerea instrumentului muzical nu trebuie sa va dea prea mari batai de cap si daca sunteti adult si doriti sa aveti o activitate de timp liber plina de satisfactii si care sa va ofere posibilitatea de a va pune creativitatea si imaginatia la incercare si in acelasi timp sa va ajute sa va exprimati, nu ezitati sa alegeti muzica.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.