Sarcină & BebeScutecele de unică folosință- un posibil pericol pentru bebeluș?

Scutecele de unică folosință- un posibil pericol pentru bebeluș?

In ultimul timp, se recomanda deseori mamicilor sa renunte la folosirea exclusiva a scutecelor de unica folosinta – desi atat de practice si usor de utilizat, se insista pe posibilele pericole implicate de aceste scutece. In productia acestor scutece intra, se pare, diferite substante chimice care pot afecta bebelusul (zeci de substante pe care, insa, firmele producatoare nu le listeaza). Insa cat este un pericol real pentru bebelus si cat este parte a campaniei pentru „verde” a ecologistilor – este mai dificil de spus…

Scutecele de unica folosinta au fost mult timp si inca sunt o cale simpla si practica pentru mamicile care se chinuiau cu schimbatul si spalatul scutecelor textile. Ele au fost acceptate cu bucurie, ca fiind o cale mai simpla: daca ne gandim cate scutece murdareste un bebelus (cam de 7-8  zilnic, apoi mai rar) pana la trecerea la olita (care se poate intampla de abia pe la 2 ani jumatate), reiese un numar considerabil de scutece folosite si o munca considerabila pentru mamica ce foloseste scutece textile. Asadar, scutecul care poate fi scos si aruncat direct la cos pare a fi bine-venit! Insa in ultimul timp, se vorbeste despre pericolul pe care il reprezinta aceste scutece…

Pretul

Desi poate parea la prima vedere mai ieftin scutecul de unica folosinta, cifra care reiese daca adunam cate scutece vor fi folosite zilnic pe durata a 2 ani, chiar mai mult, este coplesitoare! De fapt, multe sondaje arata ca parintii sunt nevoiti sa faca economii la sange doar pentru a isi permite aceasta cheltuiala, renuntand la lucruri necesare.

Iritatiile pielii funduletului

Scutecele de unica folosinta sunt considerate responsabile pentru frecventa iritatiilor funduletului bebelusului. Intr-adevar, daca ne gandim ca in componenta acestor scutece intra adezivi, absorbanti chimici, vopsele, lubrifianti si parfumuri (se regasesc cateva zeci de substante chimice in scutecele de unica folosinta – la fel in servetelele umede pentru sters funduletul) atunci este cat se poate de logic ca reactiile de iritatie sa fie puse in legatura cu scutecele. Bebelusii ce folosesc scutece de unica folosinta dezvolta mult mai frecvent iritatii, dintre care unele destul de severe (arsuri).

Si totusi, este cat se poate de adevarat ca iritatiile funduletului sunt favorizate in mare de frecventa schimbarii scutecelor si de folosirea unei creme de fundulet (exista destui micuti cu scutece de unica folosinta care nu intampina nici o problema, atat timp cat sunt des schimbati si se foloseste crema).

Scutecele de unica folosinta favorizeaza iritatiile si din cauza ca parintele poate schimba mai rar scutecul micutului, pentru ca este foarte absorbant. La fel, circulatia aerului este redusa, iar substanta absorbanta din scutec usuca pielea bebelusului.

Substantele chimice continute de catre scutecele de unica folosinta ar cauza probleme respiratorii si astm bebelusului si ar fi un factor de risc in dezvoltarea unor boli cronice in viitor (unele substante chimice se pare ca sunt cancerigene). Unele substante ar cauza si probleme endocrine bebelusului.

scutece de unica folosinta

Adevarul este ca parintii si-au pierdut increderea in producatorii de scutece de unica folosinta, deoarece acestia nu sunt deschisi in privinta listei complete de substante continute! Si chiar daca unele procese intentate impotriva companiilor producatoare mari (de catre parintii ce le-au acuzat ca substantele chimice toxice au afectat bebelusul) nu au reusit sa arate vreo dovada ca intr-adevar scutecele afecteaza bebelusii, lipsa de incredere este pe deplin justificata – atat timp cat producatorii se feresc de a lista ingredientele!

Scutecele de unica folosinta nu sunt prietenoase cu mediul inconjurator!

Iata un adevar incontestabil – si un motiv pentru care ecologistii critica aceste produse, care sunt responsabile pentru o cantitate masiva de deseuri. Aceasta pentru ca chiar acele scutece care sunt biodegradabile necesita foarte multi ani pana la descompunerea lor.

Scutecele de unica folosinta ecologice au parut a fi o cale perfecta – hipoalergenice si fara parfumuri, vopsele, lubrifianti. Insa substanta super-absorbanta exista si in aceste scutece „verzi” – substanta care, potrivit unor studii, cauzeaza iritatii, iar ingerata in cantitati foarte mici, poate cauza decesul copilului (studii efectuate pe sobolani arata ca substanta in cauza cauzeaza hemoragii masive si intr-un final deces).

Scutecele textile ofera avantajul pretului (per bucata sunt mai scumpe, insa per total se face economie), se gasesc in diferite modele si culori fiind si estetice, se folosesc usor in ziua de astazi si pot fi simplu spalate la masina – insa doar cu un detergent hipoalergenic, fara parfum, clor, fosfati. Scutecele textile sunt naturale si nu contin nici o substanta chimica ce poate dauna bebelusului (el doar trebuie schimbat des pentru evitarea iritatiilor).

Si totusi, majoritatea parintilor aleg si astazi scutece de unica folosinta – in special pentru ca sunt mai simplu de folosit si pentru ca nu exista o dovada clara ca substantele continute dauneaza cu adevarat (este dovedit doar potentialul lor toxic, insa nu exista studii care sa lege clar si indubitabil scutecele de unica folosinta de afectiuni dezvoltate de micuti). Scutecele de unica folosinta raman mai simplu de folosit si scapa parintele de munca spalarii atator scutece atat timp!

Asadar: sa alegem scutece de unica folosinta? Este in totalitate alegerea parintilor – in general, medicii pediatri nu ofera un raspuns strict, deoarece intreaga dezbatere este inca neclarificata. Cu cat se vorbeste despre substantele chimice cu potential de pericol pentru bebelus, cu atat se argumenteaza ca nu exista o dovada care sa arate ca acele substante provoaca afectiuni si ca bebelusii nu intampina nici o dificultate cu aceste scutece.

Alegerea ramane, astfel, a parintilor, in functie de ce cred ei ca este mai bine pentru bebelusul lor. Un singur sfat: atunci cand folositi scutece de unica folosinta, iar micutul face iritatii, incercati sa schimbati pe scutece textile macar un timp (la fel, in loc sa ii stergeti funduletul cu servetelele umede de unica folosinta, utilizati un prosop inmuiat in apa fiarta). O cale acceptabila este sa combinati scutecele de unica folosinta – atunci cand sunteti in afara casei si scutecele textile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.