Luna februarie ar trebui sa reprezinte un adevarat motiv de bucurie pentru gradinari deoarece este ultima luna de iarna, chiar daca vremea capricioasa inca da batai de cap. Ce facem in gradina in luna februarie este una dintre intrebarile pe care gradinarii si-o pun la inceputul acestei luni si este important de stiut ca lucrarile din gradina incep sa prinda amploare in aceasta perioada.
Dupa cum am mentionat si anterior, chiar daca vremea urata inca nu va impinge catre realizarea lucrarilor in gradina, gandul ca primele raze calde ale soarelui de primavara vor mangaia in curand pamantul ar trebui sa va ofere un imbold si forta necesara pentru a realiza lucrarile necesare in gradina, lucrari specifice sfarsitului de iarna.
Ce trebuie sa faceti in gradina in luna februarie:
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti in luna februarie este sa realizati planul gradinii pentru sezonul care va urma. Ganditi-va la plantele pe care doriti sa le cultivati in gradina dumneavoastra pentru a putea realiza urmatoarele pregatiri, dar si pentru a avea gradina visata.
Alegeti semintele si incepeti sa le pregatiti pentru rasadnite.
Este timpul sa pregatiti rasadnitele noi si sa le ingrijiti cu atentie pe cele din luna trecuta. In cel din urma caz, daca observati ca rasadurile sunt prea inghesuite, este timpul sa le rariti pentru a le oferi suficient spatiu pentru a se dezvolta.
Solul din gradina trebuie sa fie si el pregatit in aceasta luna pentru ca primavara se apropie cu pasi repezi si solul trebuie sa fie perfect pentru a primi noile plante si pentru a le oferi acestora toate conditiile necesare dezvoltarii. Incepeti sa sapati cu atentie solul insa nu in zilele in care acesta este inghetat.
Tot in privinta solului, dupa ce pericolul inghetului a trecut, acesta poate fi fertilizat si se poate incepe realizarea unor culturi.
Daca va intrebati ce puteti planta in luna februarie, iata cateva idei:
– In ghivece puteti cultiva plantele aromatice fara de care preparatele culinare nu ar avea acelasi gust senzational
– Se poate planta cu succes spanacul, in cazul in care nu l-ati plantat in luna ianuarie
– Si morcovii si alte radacinoase pot fi plantate cu succes in aceasta luna pentru a va bucura din timp de o recolta sanatoasa.
Tot acum se vor pregati ghivecele din gradina, se vor curata si se va crea solul potrivit fiecarei plante in parte.
In aceasta luna, plantele perene vor fi divizate si replantate.
Mare atentie la plantele cu bulbi care vor inflori in acesta luna: ghioceii, zambilele, brandusa. Daca acestea au inceput deja sa infloreasca in cazul in care razele soarelui au fost ceva mai puternice, iar gerul napraznic a lovit din nou, aceste plante vor necesita o ingrijire mai atenta.
In luna februarie trebuie sa acordati o atentie sporita si arbustilor, arborilor si pomilor fructiferi din gradina dumneavoastra. Daca doriti sa schimbati pozitia acestor plante in gradina este important sa alegeti momentul potrivit. Nu este indicat ca aceste lucrari sa fie realizate cand gerul inca este inca puternic, insa ar fi prea tarziu atunci cand aceste plante au inceput deja sa inmugureasa.
Asa ca incercati pe cat posibil sa monitorizati evolutia acestor plante. Atunci cand pericolul inghetului trece, in jurul pomilor fructiferi se pot sapa santuri adanci pentru fertilizare, cel mai potrivit fertilizator fiind gunoiul de grajd. Si arbustii si coniferele au nevoie de o buna fertilizare.
Luna februarie este ideala pentru a tunde vita de vie.
Pregatiti uneltele de gradinarit pentru curatenia de primavara care se apropie cu pasi repezi. Reparati-le si dezinfectati-le pentru a fi siguri ca nu vor transmite anumite boli plantelor din gradina.