Casă și grădinăSfaturi esențiale pentru alegerea acoperișului potrivit, ce materiale sunt recomandate?

Sfaturi esențiale pentru alegerea acoperișului potrivit, ce materiale sunt recomandate?

Alegerea acoperisului potrivit pentru locuinta dumneavoastra nu este deloc un pas foarte simplu deoarece acoperisul este un element foarte important al oricarei constructii, la fel de important precum fundatia, care completeaza atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere estetic (arhitectural), orice fel de cladire.

Inca din cele mai vechi timpuri, din momentul in care oamenii au inceput sa isi construiasca adaposturi din fel de fel de plante, acoperisul a jucat un rol esential, deoarece acesta a fost conceput cu rolul de a proteja impotriva intemperiilor. Treptat, s-a dezvoltat o arta foarte interesanta, arhitectura, care a dus la construirea unor cladiri impunatoare si a unor case mult mai rezistente, iar acoperisul a evoluat concomitent cu acestea. In acest fel, daca in trecut rolul acoperisurilor era pur functional, in prezent functionalitatea este completata de latura estetica, deoarece intre cladire si acoperisul in sine trebuie sa existe o armonie deplina.

Cum alegeti acoperisul potrivit?

Alegerea acoperisului se face in functie de mai multe criterii, dupa cum urmeaza:

dupa cum am mentionat si anterior, criteriul estetic este foarte important. Acoperisul trebuie sa se afle in deplina armonie cu arhitectura si culoarea fatadelor, dar si cu aspectul gardului.

functionalitatea acoperisului este urmatorul criteriu. Acoperisul, alaturi de accesoriile sale, trebuie sa protejeze locuinta de intemperii, dar in acelasi timp sa asigure o buna ventilatie.

materialul din care acoperisul este fabricat reprezinta un alt criteriu important care va poate ajuta sa alegeti acoperisul potrivit casei dumneavoastra. Materialul folosit pentru construirea acoperisului va influenta si rezistenta acestuia, in functie de cantitatea de apa pe care materialul o aboarbe. Este foarte important ca materialul sa nu absoarba apa, ci sa o elimine imediat deoarece, in caz contrar, rezistenta acoperisul va fi mult mai scazuta. De asemenea, tot de material depinde si gradul de termoizolatie pe care acoperisul il ofera.

faptul ca poate fi curtat cu usurinta reprezinta un avantaj pe care un acoperis il poate oferi. Daca doriti sa va bucurati pentru mai mult timp de ceea ce un acoperis ofera, atunci este indicat ca acesta sa fie curatat frecvent.

garantia este un alt aspect esential de care trebuie sa tineti neaparat cont atunci cand alegeti un acoperis. Este foarte important ca proprietarul sa primeasca garantie din partea producatorului in cazul in care apar probleme.

Acoperisul perfect: tabla, tigla, acoperis fotovoltaic sau… acoperis verde?

Acoperisul din tabla este cel mai popular, mai ales ca exista numeroase tipuri de tabla cu proprietati care mai de care mai diferite. Montarea tablei de catre reprezentii unei firme autorizate nu este deloc un lucru complicat insa, pe langa alegerea tipului potrivit de tabla, este important sa alegeti si accesoriile cele mai bune: jgheaburi, burlane, materiale de izolatie etc.).

Tabla pentru acoperis trebuie sa fie caracterizata, inainte de toate, prin flexibilitate, acesta fiind unul dintre avantajele acestui tip de acoperis deoarece poate avea orice forma. De asemenea, un acoperis din tabla este foarte durabil, se intretine cu usurinta, este elegant si se potriveste oricarui tip de arhitectura.

Acoperisul din tigla este foarte elegant si el si se potriveste oricarui tip de arhitectura avand in vedere ca tigla poate avea mai multe forme si culori, in functie de materialul din care este confectionata ( tigla metalica, ceramica, din beton). Intre aceste tipuri de tigla exista mai multe diferente si fiecare tip prezinta avantaje si dezavantaje.

Tigla metalica este mult mai usoara fata de tigla ceramica insa, chiar daca este rezistenta in timp, nu prezinta rezistenta in fata acizilor pe care tigla ceramica o prezinta. Ambele tipuri sunt foarte durabile. Tigla metalica este mai simplu de montat decat cea ceramica insa, in cazul in care o parte a acoperisului se deterioreaza, inlocuirea se va face cu o mai mare usurinta in cazul tiglei ceramice.

Acoperisul fotovoltaic este ideal pentru persoanele care adopta un stil de viata eco-friendly si vor sa protejeze cat mai mult cu putinta mediul. Panourile fotovoltaice au capacitatea de a transforma energia solara in energie electrica, oferind suficienta energie pentru a alimenta toate electronicele si electrocasnicele din locuinta. Acoperisul fotovoltaic presupune o investitie mai mare, insa rezultatele vor fi pe masura.

Acoperisul verde este din ce in ce mai popular si in Romania si presupun folosirea plantelor pentru a asigura intregul confort. Acoperisul verde este foarte complex si presupune folosirea mai multor straturi care permit plantelor sa isi infiga radacinile fara a afecta structura casei. Acoperisul viu reprezinta un alt ajutor pentru mediul afectat zi de zi de defrisari si poluare.

Asadar, alegeti intotdeauna acoperisul cel mai potrivit pentru locuinta dumneavoastra pentru a avea parte de confort si de o locuinta care sa suprinda din punct de vedere estetic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.