Copii & adolescențiLentilele de contact pentru copii, cand este pregătit pentru acestea și care...

Lentilele de contact pentru copii, cand este pregătit pentru acestea și care sunt beneficiile?

Sunt adecvate lentilele de contact pentru copii? La o prima vedere, va puteti gandi ca un copil nu ar trebui sa poarte lentile, insa raspunsul nu este intr-atat de simplu – ochelarii de vedere sunt de multe ori alegerea mai buna pentru un copil, insa aceasta alegere tine de ce e mai bine pentru copil, de sfatul medicului oftalmolog si de maturitatea copilului.

Cand ne intrebam daca un copil este suficient de matur pentru a purta lentile de contact, trebuie sa ne gandim nu numai la varsta sa, ci si la cat de responsabil este: aceasta deoarece s-a dovedit ca ochii copilului tolereaza foarte bine lentilele, iar anumite afectiuni ale vederii pot fi eficient corectate prin intermediul lentilelor. Exista si cazuri de copii mici, sub 4 ani, carora li se recomanda lentile de contact din cauza anumitor probleme de vedere congenitale; in general, insa, un copil ar trebui sa aiba peste 8-10 ani pentru a fi considerat un candidat pentru purtarea lentilelor.

Problema este insa: e copilul suficient de responsabil asa incat sa manevreze si sa ingrijeasca lentilele de contact cum se cuvine? Daca copilul este in general grijuliu si responsabil, iar medicul oftalmolog recomanda lentilele de contact, nu ar trebui sa existe o problema. De fapt, experienta arata ca un copil responsabil de peste 8 ani este un purtator perfect de lentile, luand cat se poate de in serios recomandarile si instructiunile necesare (majoritatea copiilor de 10-11 ani s-au dovedit purtatori ireprosabili de lentile).

In plus, ochii copilului nu sunt in general uscati – deci sunt potriviti pentru lentile, iar copilul, odata ce este responsabil, va avea grija, deoarece va prefera lentilele de contact in detrimentul ochelarilor de vedere.

Beneficiile lentilelor de contact

Atat timp cat stiti ca un copil este responsabil si a inteles importanta respectarii recomandarilor cu privire la lentilele de contact, purtarea acestora aduce cu sine anumite avantaje:

Copiii cu miopie beneficiaza de purtarea lentilelor de contact – se pare ca acestea tin sub control afectiunea si chiar imbunatatesc vederea. Specialistii recomanda purtarea unor lentile special create in timpul noptii, ceea ce ar corecta miopia (insa inca se cerceteaza acest aspect).

Lentilele de contact sunt stabile, iar cand copilul se joaca, fuge, face sport, ele sunt mai sigure decat ochelarii de vedere (nu cad, nu se sparg, nu exista rame care sa se rupa).

Lentilele de contact imbunatatesc vederea (ochelarii de vedere produc o mica distorsiune de vedere); ele favorizeaza mai ales vederea periferica, iar anumite afectiuni ale ochilor copilului pot fi adecvat corectate prin folosirea lentilelor.

Lentilele de contact, desi presupun o mare responsabilitate, sunt preferate de copii, deoarece a purta ochelari de vedere este extrem de des o corvoada pe care cel mic o uraste – stiti cum sunt copiii rautaciosi, iar o pereche de ochelari va aduce cu sine porecle si tachinari de la ceilalti copii. A scapa de ochelari il face pe copil mai increzator in sine, caci lentilele sunt practic invizibile, in timp ce o pereche de ochelari este mereu simtita de purtator si observata de cei din jur;

Ochelarii sunt si mai incomod de purtat (ramele sunt resimtite mereu, ramele aluneca pe nas, cad in timpul jocurilor, lentilele se aburesc, se uda cand ploua si se murdaresc usor).

Atentie: daca va ganditi ca macar copilul nu isi va pierde sau strica lentilele, asa cum isi pierde sau strica des ochelarii de vedere, aceasta inseamna ca nu este un copil suficient de matur si responsabil, daca nu are grija de lucrurile sale!

tipuri de lentile de contact

Ce trebuie sa mai luati in considerare cand va ganditi daca copilul este pregatit pentru lentilele de contact

Nu este o decizie simpla si trebuie sa luati orice aspect in considerare – insa esentialul este cat de mult il va avantaja pe copil trecerea de la ochelari de vedere la lentile de contact si ce riscuri exista. Bineinteles, cuvantul definitiv il va avea medicul oftalmolog! Ati vazut ca exista anumite beneficii ale lentilelor – insa exista si dezavantaje, precum un risc de infectii crescut daca nu se respecta masurile de igiena sau un cost destul de mare. Ganditi-va la:

Cat de grijuliu este si cat de atent este cu indeplinirea sarcinilor sale obisnuite? Este cu adevarat copilul responsabil? Cat de bine il cunoasteti si il observati? Aveti vreme sa il verificati si sa vedeti daca isi indeplineste cu adevarat constiincios responsabilitatile?

Este afectat copilul de purtarea ochelarilor de vedere – are probleme cu stima de sine din cauza lor? Este deranjat si incomodat serios de ochelari? Observati ca prefera sa nu ii poarte si chiar nu ii poarta asa cum este recomandat?

Ce spune medicul oftalmolog? Ce problema de vedere are copilul – crede medicul ca lentilele l-ar avantaja si ca este pregatit?

Intelege perfect copilul exact ce trebuie sa faca pentru manevrarea si ingrijirea lentilelor? Asigurati-va ca intelege importanta acestor recomandari, cereti-i sa va spuna exact ce va trebui sa faca.

Lentilele de contact nu sunt prea dificil de ingrijit, insa este important ca copilul sa stie cat de importanta este igiena; curatarea si dezinfectarea in fiecare zi si igiena mainilor si grija cand si le pune – infectiile sunt mult mai posibile decat in cazul ochelarilor!

Lentilele de contact nu sunt un moft – ele sunt adecvate doar daca un copil poate beneficia cu adevarat de purtarea lor; a dori lentile estetice, colorate, este doar un moft!

Lentilele va pot costa ceva mai mult decat ochelarii de vedere – inca un aspect important.

Puteti incerca o perioada, daca medicul oftalmolog este de acord si recomanda lentilele, insa urmariti daca copilul respecta instructiunile cu seriozitate – daca nu, reveniti la ochelari (un copil responsabil care vrea cu adevarat sa poarte lentile si sa scape de ochelari va fi in general foarte atent).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.