Rețete culinareCăutați rețete culinare ieftine? Încercați una din aceste 10 recomandări

Căutați rețete culinare ieftine? Încercați una din aceste 10 recomandări

Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai ieftine retete culinare.

1. Reteta de cartofi prajiti cu marar reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru cartofii prajiti cu marar sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de cartofi;
  • o legatura de marar tocat marunt;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de cartofi prajiti cu marar va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Prajiti cartofii in ulei incins;
  2. Serviti-i calzi cu mararul tocat marunt presarat deasupra fiecarei portii.

2. Reteta de cartofi cu usturoi la cuptor reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru cartofii cu usturoi la cuptor sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de cartofi;
  • trei catei de usturoi;
  • ulei de masline;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de cartofi cu usturoi la cuptor va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Fierbeti cartofii, curatati-i de coaja;
  2. Adaugati cartofii intr-un vas termorezistent uns cu unt;
  3. Stropiti cartofii zdrobiti cu usturoiul pisat marunt amestecat cu ulei de masline;
  4. Coaceti preparatul in cuptor timp de douazeci de minute;
  5. Serviti preparatul cald.

    Cartofi prajiti, Foto: reflexiiintimp.wordpress.com
    Cartofi prajiti, Foto: reflexiiintimp.wordpress.com

3. Reteta de cartofi prajiti cu sos picant reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru cartofii prajiti cu sos picant sunt urmatoarele:

  • patru cartofi;
  • o ceapa;
  • bulion;
  • boia de ardei iute;
  • un ardei iute;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de cartofi prajiti cu sos picant va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Prajiti cartofii in ulei incins;
  2. Pregatiti un sos din ceapa calita in ulei incins, bulion si ardei iute taiat marunt. Condimentati dupa gust si lasati sosul pe foc pana cand ajunge la consistenta dorita;
  3. Serviti cartofii stropiti din abundenta cu sosul pregatit anterior.

4. Reteta de cartofi copti cu varza murata reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Timp de pregatire: ​o ora.

​Ingredientele necesare pentru cartofii copti cu varza murata sunt urmatoarele:

  • patru cartofi;
  • jumatate de varza acra;
  • o ceapa;
  • 400 ml zeama de varza;
  • ulei de masline;
  • sare si piper.

​Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de cartofi copti cu varza murata va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
  2. Spalati cartofii bine, apoi lasati-i sa se scurga;
  3. Adaugati cartofii intr-o tava intinsa, introduceti-i in cuptor si lasati-i sa se coaca la foc potrivit de 160 de grade Celsius timp de jumatate de ora sau pana cand ii puteti strapunge cu usurinta cu lama unui cutit. Cand sunt gata scoateti cartofii din cuptor si lasati-i sa se raceasca in totalitate, apoi curatati-i de coaja si sectionati-i in patru parti egale;
  4. Gustati varza, iar daca este prea sarata lasati-o sa stea timp de o ora intr-o cantitate suficienta de apa. Cand este gata lasati varza la scurs, apoi sectionati-o in fasiute subtiri;
  5. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, taiati-o in rondele;
  6. Adaugati intr-un vas incapator varza murata taiata in fideluta, ceapa taiata in rondele si zeama de varza. Condimentati cu sare si piper, apoi stropiti preparatul cu ulei de masline. Amestecati pana la omogenizare;
  7. Serviti cartofii alaturi de salata de varza pregatita asa cum v-am descris anterior.

Cartofii copti cu varza murata se pregatesc usor si nu necesita extrem de multe ingrediente. Puteti servi acest preparat atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Va recomandam sa incercati preparatul si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.

Paste cu sos tomat, Foto: thetastyfork.com
Paste cu sos tomat, Foto: thetastyfork.com

5. Reteta de paste cu sos tomat reprezinta un preparat usor ce poate fi servit atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Pastele se prepara usor si sunt extrem de gustoase. Va prezentam mai jos ingredientele necesare, dar si modul de preparare pas cu pas.

Timp de preparare: jumatate de ora.

Ingredientele necesare pentru doua portii de paste cu sos tomat sunt urmatoarele:

  • 250 grame de paste de tip penne;
  • o legatura de ceapa verde;
  • 125 grame de rosii;
  • doi catei de usturoi;
  • un ardei gras rosu;
  • busuioc macinat;
  • ulei de floarea soarelui;
  • piper;
  • sare.

Modul de preparare pentru reteta de paste cu sos tomat va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Puneti un vas cu o cantitate suficienta de apa la fiert. Adaugati doua – trei linguri de ulei si un praf de sare. Cand apa a dat in clocot adaugati pastele tip penne. Fierbeti pastele pana cand isi schimba consistenta si culoarea, iar la sectionare nu prezinta urme de aluat in interior. Uleiul adaugat in apa in care fierbeti pastele are rolul de a evita lipirea acestora. Cand pastele s-au fiert in totalitate, scoateti-le intr-o strecuratoare si lasati-le la scurs. Avand in vedere ca ati adaugat ulei atunci cand le-ati fiert, nu va mai fi nevoie sa le treceti prin jet de apa rece atunci cand le scurgeti pentru ca ele nu se vor lipi;
  2. Curatati ceapa verde, spalati-o, apoi lasati-o la scurs. Cand este bine scursa, tocati-o in rondele cat mai fine. Nu ocoliti partea verde pentru ca ea are rolul de a imbogati preparatul prin gust si culoare;
  3. Spalati rosiile, decojiti-le, apoi dati-le prin razatoarea mare;
  4. Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
  5. Spalati ardeiul gras rosu la suprafata, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul de aceasta data si la interior, apoi lasati-l la scurs. Cand este bine scurs taiati ardeiul in cubulete;
  6. Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa si usturoiul. Caliti-le la foc potrivit, avand grija sa nu le ardeti. Ceapa arsa, ca si usturoiul ars strica textura si gustul preparatului. Daca observati ca legumele au tendinta de a capata o culoare maronie, va recomandam sa reduceti focul la minim si sa amestecati in continuu. Cand amestecul de legume a capatat o culoare aurie si a devenit sticlos, adaugati rosiile date prin razatoare impreuna cu ardeiul tocat marunt. Condimentati cu sare, piper si busuioc dupa gust. Lasati amestecul sa fiarba pana cand consistenta sa devine asemanatoare unui sos, apoi luati-l de pe foc si adaugati pastele fierte si scurse anterior. Amestecati bine pana cand pastele se incorporeaza bine in sos;
  7. Serviti pastele in portii egale de indata ce sunt gata.

6. Reteta de pastrav cu cartofi reprezinta un preparat usor si foarte sanatos. Carnea de peste este deosebit de bogata in substante nutritive si ea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru patru portii de pastrav cu cartofi sunt urmatoarele:

  • patru pastravi;
  • un kilogram de cartofi;
  • o legatura de patrunjel verde;
  • 100 de grame de unt;
  • doua lamai;
  • patru catei de usturoi;
  • ulei de masline;
  • sare;
  • piper.

Modul de pregatire pentru reteta de pastrav cu cartofi va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Asigurati-va ca pestele pe care doriti sa il achizitionati este proaspat. Verificati-i globii oculari care trebuie sa fie clari, deasemenea in momentul in care apasati cu un deget carnea de pastrav, ea trebuie sa revina la pozitia initiala de indata ce ati indepartat degetul;
  2. Spalati pestii, curatati-i de solzi, indepartati-le urechile, taiati-i pe burta, scoateti-le maruntaiele. Spalati pesti atat la exterior, cat si la interior, insistand asupra partii din fata coloanei, care contine o acumulare de sange ce poate da un gust neplacut preparatului. Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi lasati pestele sa se odihneasca pe un platou pe care il acoperiti cu o folie de plastic alimentara pe care ati achizitionat-o din comert;
  3. Spalati cartofii, puneti-i la fiert intr-o cantitate suficienta de apa, cu un praf de sare. Nu incercati sa grabiti fierberea cartofilor, pentru ca ii veti distruge la exterior, pastrandu-i cruzi in interior. Fierbeti cartofii la foc potrivit pana cand le puteti strapunge pulpa cu usurinta cu ajutorul unui cutit. Scoateti cartofii, lasati-i sa se scurga si sa se raceasca;
  4. Spalati legatura de patrunjel, lasati-o sa se scurga, tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
  5. Spalati lamaile, dati-le coaja prin razatoarea cu ochiuri mici, apoi stoarceti-le bine;
  6. Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
  7. Indepartati folia de plastic alimentara de pe platoul cu peste, ungeti pestii cu zeama de lamaie si lasati-i sa preia aroma timp de jumatate de ora;
  8. Amestecati jumatate din cantitatea de patrunjel cu coaja de lamaie si usturoiul. Adaugati ulei si mixati bine pana cand compozitia se leaga, daca este nevoie, puteti sa puneti amestecul in blender;
  9. Dupa ce pestele a stat jumatate de ora la marinat introduceti amestecul de patrunjel, coaja de lamaie si usturoi in burta pestilor. Fixati burta cu cateva scobitori;
  10. Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de un sfert de ora;
  11. Acoperiti pestii rand pe rand cu o folie de aluminiu alimentara. Cand cuptorul s-a incins introduceti pestele in cuptor si lasati-l sa se coaca timp de douazeci de minute la foc potrivit. Cand sunt gata scoateti pestii din cuptor, indepartati folia de aluminiu si asezati pestii pe farfurii in portii egale;
  12. Ungeti un vas termorezistent cu intreaga cantitate de unt;
  13. Curatati cartofii fierti anterior de coaja, apoi taiati-i in cubulete. Asezati cartofii in tava distribuindu-i cat mai uniform, incercand sa acoperiti intreaga suprafata a tavii. Presarati deasupra restul de patrunjel si introduceti vasul termorezistent in cuptor de indata ce s-a incins;
  14. Lasati cartofii sa se coaca timp de un sfert de ora, apoi opriti cuptorul si distribuiti cartofii in portii egale alaturi de pastravi;
  15. Serviti preparatul de indata ce este gata.

    Chiftele din cod, Foto: bucataras.ro
    Chiftele din cod, Foto: bucataras.ro

7. Reteta de chiftelute din cod se prepara usor. Veti obtine la finalul pregatirii sale un preparat savuros ce se poate adauga cu un real succes oricarei garnituri. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas.

Timp de pregatire: 35 de minute.

Ingredientele necesare pentru doisprezece portii de chiftelute din cod sunt urmatoarele:

  • un kilogram patru sute de grame de file de cod;
  • doua legaturi de marar verde;
  • doua oua;
  • patru felii de paine;
  • sase linguri de faina sau pesmet;
  • doua cepe;
  • doua lamai;
  • sase catei de usturoi;
  • sare;
  • ulei;
  • piper.

Pentru sos:

  • 400 grame de smanatana;
  • doua linguri cu maioneza;
  • doua lingurite cu mustar;
  • sare;
  • piper;
  • o legatura de marar;
  • doua lamai.

Modul de preparare pentru reteta de chiftelute din cod va este prezentat pas cu pas mai jos:

  1. Pestele trebuie sa fie proaspat, iar pentru a alege un peste cat mai proaspat, trebuie sa acordati putina atentie catorva puncte minore. Pestele proaspat are globii oculari extrem de limpezi, solzii sai trebuie sa fie luciosi, iar branhiile trebuie sa aiba o culoare rosie sau roz, in nici un caz ele nu trebuie sa fie maronii. In momentul in care presati carnea pestelui cu degetul, ea trebuie sa revina la forma initiala imediat ce ridicati degetul;
  2. Spalati bine fileul de cod, lasati-l la scurs, curatati-l cu ajutorul unei pensete de resturile de oase, apoi lasati-l la scurs;
  3. Curatati ceapa, spalati-o, apoi taiati-o in patru;
  4. Puneti feliile de paine la inmuiat, inainte de a le folosi in preparat scoateti-le din apa si stoarceti-le bine;
  5. Curatati usturoiul;
  6. Spalati lamaile, apoi stoarceti-le. Treceti sucul rezultat printr-o sita fina, pentru a evita prezenta samburilor ce s-au strecurat in zeama fara ca dumneavoastra sa observati;
  7. Spalati mararul, lasati-l la scurs, apoi tocati-l cat mai marunt posibil, pana la codite, pe care le aruncati;
  8. Montati masina de tocat si treceti prin ea: intreaga cantitate de file de cod, ceapa, usturoiul, feliile de paine inmuiate si scurse. Amestecati bine, adaugati ouale, mararul tocat marunt anterior si o cantitate suficienta de zeama de lamaie. Gustati preparatul si daca mai este nevoie, adaugati dupa gust zeama de lamaie. Condimentati cu sare si piper. Amestecati pana cand toate ingredientele sunt bine integrate in compozitie. Oul are rolul de a lega compozitia, in cazul in care observati ca aceasta nu este bine legata, puteti sa mai adaugati ou pana cand ea este bine legata;
  9. Puneti pe un platou faina cu un praf de sare;
  10. Formati mingiute din compozitia de chiftele preparata anterior, apoi treceti-le prin faina pe care ati presarat-o in platou;
  11. Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei. Lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati rand pe rand chiftelutele. Prajiti chftelele uniform pe toate partile, aveti grija sa nu le ardeti. Ele sunt gata cand au capatat o culoare maroniu deschis. Scoateti chiftelutele pe o hartie absorbanta achizitionata din comert, pentru a indeparta excesul de ulei;
  12. Preparati sosul astfel: Amestecati smantana cu mustarul si maioneza pana cand obtineti o compozitie omogena. Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi adaugati putin marar tocat si coaja de lamaie. Amestecati din nou pana cand sosul se omogenizeaza;
  13. Serviti chiftelutele alaturi de o garnitura de cartofi natur. Stropiti-le cu sosul preparat anterior.

8. Reteta de galusti cu orez poate fi servita ca aperitiv sau ca gustare intre mese, veti descoperi la final un preparat gustos si nu in ultimul rand sanatos. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas.

Timp de preparare: douazeci de minute.

Ingredientele necesare pentru doua portii de galusti cu orez sunt urmatoarele:

  • 200 grame de orez cu bob lung;
  • 400 ml apa;
  • un ou;
  • doua fire de ceapa verde;
  • sare;
  • pesmet;
  • ulei;
  • piper.

Modul de pregatire pentru reteta de galusti cu orez va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:

  1. Curatati orezul de resturile de boabe, impuritati si boabe degradate. Spalati orezul in mai multe ape pentru a indeparta excesul de faina de orez, apoi lasati-l la inmuiat in apa rece cu un praf de sare timp de jumatate de ora;
  2. Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt, incluzand partea verde ce va da un plus de gust si de culoare;
  3. Puneti pe foc intreaga cantitate de apa cu un praf de sare. Lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati orezul, lasati orezul sa fiarba pana cand bobul sau devine moale, apoi puneti-l la scurs;
  4. Bateti bine oul cu un praf de sare pana cand isi mareste volumul si capata o culoare albicioasa;
  5. Adaugati orezul intr-un vas incapator impreuna cu ceapa verde tocata marunt, amestecati pana la omogenizare, apoi adaugati oul. Condimentati cu sare si piper. Amestecati pana cand compozitia se omogenizeaza, iar pentru ca ea sa se lege, adaugati putin pesmet. Va trebui sa obtineti o compozitie din care puteti forma cu usurinta bilute de dimensiuni egale;
  6. Distribuiti pe o farfurie mare pesmetul. Treceti bilutele, formate din compozitia pregatita asa cum v-am descris anterior prin pesmet. Asezati bilutele pe o alta farfurie si lasati-le sa se odihneasca timp de cinci – zece minute;
  7. Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati chiftelutele formate anterior si date prin pesmet. Prajiti chiftelutele pe toate partile pana cand se rumenesc frumos la suprafata si capata o culoare maronie;
  8. Scoateti galustile de orez pe o hartie absorbanta achizitionata din comert pentru a indeparta excesul de ulei;
  9. Serviti chiftelutele atat reci cat si calde, ca aperitiv sau ca gustare intre mese.

9. Reteta de curcan cu fasole verde reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Ingredientele necesare pentru curcanul cu fasole verde sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de carne de curcan;
  • o legatura de ceapa verde;
  • 300 grame fasole verde;
  • supa de pasare;
  • ulei;
  • sare si piper.

​Modul de pregatire pentru reteta de curcan cu fasole verde va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa alaturi de carne, apoi adaugati fasolea si continuati calirea timp de zece minute;
  2. Completati cu supa de pasare si lasati mancarea sa scada pana cand ajunge la consistenta dorita.

10. Reteta de pui pe sticla ​reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Timp de pregatire: ​jumatate de ora.

​Timp de coacere: ​o ora si jumatate.

​Ingredientele necesare pentru trei portii de pui pe sticla sunt urmatoarele:

  • un pui;
  • ulei;
  • sare si piper;
  • boia;
  • jumatate de kilogram de cartofi.

​Pentru sos:

  • 100 ml iaurt;
  • cinci catei de usturoi;
  • ulei;
  • sare si piper.

​Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de pui de sticla va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Spalati puiul, lasati-l la scurs, apoi asezati-l pe o sticla;
  2. Condimentati puiul cu sare, piper si boia dupa gust, apoi stropiti-l cu ulei;
  3. Adaugati sticla intr-un vas incapator, iar de jurul imprejurul ei adaugati cartofii sectionati in cubulete;
  4. Coaceti puiul in cuptor pana cand este gata;
  5. Serviti puiul alaturi de garnitura de cartofi;
  6. Stropiti preparatul cu sosul din iaurt usturoi si ulei.

Va dorim: Pofta buna!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.